Obsežne investicije in spremembe v upravi Občine Muta

15.10.2021 06:15
Za naložbo v izgradnjo vrtca so na razpisu ministrstva pridobili dober milijon evrov. Z dosedanjo direktorico občinske uprave so se ob poteku mandata sporazumno razšli
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Muti nadaljujejo dela v dvorcu Kienhofen. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Na Muti so zadovoljni, občina je bila namreč uspešna na več razpisih. S pomočjo pridobljenih sredstev tako zaključujejo nekatere projekte, pripravljajo pa se tudi na večjega - izgradnjo novega vrtca, ki ga v kraju nujno potrebujejo. Spremembe so tudi v občinski upravi, potem ko je občino zapustila direktorica Ksenija Ditinger.

Mirko Vošner, župan Mute Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

"S koncem avgusta smo prenehali sodelovati z dosedanjo direktorico občinske uprave, ki ji je potekel mandat. Z obojestransko željo - tako interesom nje in mene kot predstavnika občine, ki je odgovoren za delovanje občinske uprave - sva se dogovorila, da preneha delo. Tudi sama je namreč izrazila željo, da bi si po 15 letih na občini rada poiskala druge izzive. Sporazumno smo se razšli tudi zato, ker je pri skupnem projektu - ta zadeva se je tako izpostavila preko Mestne občine Slovenj Gradec - prišlo do nekih odprtih zadev. Ugotovili so nekatere neustrezne poslovne, gospodarske poteze, ki so imele tudi vpliv na Občino Muta, ob čemer sem izrazil veliko nezadovoljstvo," nam je odhodu direktorice navedel župan Mute Mirko Vošner.

Za komentar o njenem odhodu smo povprašali tudi nekdanjo direktorico Ksenijo Ditinger, ki nam je potrdila sporazumen razhod. Dodala je, da je bil edini razlog osebne narave, z željo po zamenjavi delovnega področja in nadgradnji kariere. Sama ne vidi nobenih odprtih zadev, saj so projekte, pri katerih je sodelovala, uspešno zaključili.

Za zdaj brez direktorja

"Z ustrezno notranjo reorganizacijo smo dve sodelavki, ki delata na visokem uradniškem delovnem mestu, pooblastili, da sta prevzeli strokovno vodenje in odločanje v upravnih postopkih na prvi stopnji, ki jo sicer rešuje direktor občinske uprave. Imeli smo sicer razpis za direktorja - bilo je kar nekaj kandidatk in kandidatov, a sem sam precej zahteven pri tej zadevi, tudi zaradi čisto objektivnih okoliščin. To breme sem si raje naložil sam s še dvema sodelavkama," nam je o trenutnem poteku dela na občini povedal Vošner. Da zdaj pravne zadeve med drugim rešujejo sodelavke Skupnega organa Koroške v Mestni občini Slovenj Gradec, je dodal in napovedal razpis za novo delovno mesto pravnika na občini, ki bi vodil upravne postopke. "Med šestimi sodelavci je namreč konsenz, da prioritetno potrebujemo pravnega strokovnjaka," je povedal župan.

Prihodnje leto bi lahko začeli z izgradnjo novega vrtca. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc
Gradnja večnamesnke dvorane Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Potem ko občinska uprava že dobri dve leti deluje v sodobnih prostorih obnovljenega dvorca Kienhofen, delo nadaljujejo tudi letos. V veliki mansardi dvorca gradijo večnamensko dvorano, namenjeno kulturi, srečanjem, družbenim dogodkom in drugim javnim prireditvam, ki so jih do zdaj imeli v osnovni šoli. Denar za naložbo, vredno skoraj pol milijona evrov, so pridobili na javnem pozivu LAS MDD, 260 tisoč evrov pa iz 21. člena za sofinanciranje lokalnih skupnosti. Dela bodo končali predvidoma maja prihodnje leto. Trenutno urejajo še okolico dvorca in gasilski muzej, tudi sredstva zanj (290 tisočakov), so pridobili na razpisu.

Vrtec z osmimi oddelki

Občina Muta je bila uspešna tudi na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki jim je tako izdalo sklep o sofinanciranju gradnje novega vrtca v višini 1,172 milijona evrov, z odložnim pogojem, da bodo sredstva zagotovili v letih 2022, 2023. Predhodno je občina že odkupila več kot 4000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, po uspešni prijavi na razpis z idejnim načrtom pa bodo do začetka prihodnjega leta pripravili tehnično dokumentacijo in pridobili gradbeno dovoljenje. V prihodnjem letu jeseni bi lahko začeli pripravljalna dela. Iz občinskega proračuna bodo za vrtec namenili vsaj 800 tisoč evrov, ob tem pa se nadejajo še razpisov iz energetskih in ekoloških virov.

V večnamenski dvorani bodo dali prostor kulturi. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Da je bil vrtec Muta, zgrajen v 60-ih letih, takrat dovolj velik za število vpisanih otrok, a ne več danes, ko se je delež vpisovanja otrok v vrtec bistveno dvignil - če je bilo včasih vpisanih od 55 do 60 odstotkov otrok, jih je danes 90 odstotkov -, nam je razložil župan. Novi vrtec z osmimi oddelki bo z veznim hodnikom povezan z Osnovno šolo Muta, kjer bodo koristili že obstoječo infrastrukturo - kuhinjo, telovadnico, knjižnico. Umestili ga bodo med hišo, ki so jo odkupili, in šolsko telovadnico, na mestu, kjer danes stoji vrtec, pa bodo uredili parkirišče. Župan si prizadeva, da bi ob vrtcu uredili še nekakšna varovana stanovanja za starejše. "Sem zagovornik integracije, večgeneracijskega druženja, povezovanja - predšolske, osnovnošolske vzgoje in starejših. Drug drugega potrebujejo. Nekatere kombinacije so zelo uspešne, to spodbuja tudi tujina," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta