Pestro dogajanje na paradi učenja v Slovenj Gradcu, tudi s številnimi gosti

Jasmina Detela Jasmina Detela
25.05.2022 08:22

Začenja se s tekmovanjem osnovnošolcev v sestavljanju Rubikove kocke, v strokovnem delu zvečer gostijo radijca Mateja Praprotnika. Rdeča nit letošnje parade je: Kaj sem se naučil danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Paradi učenja sodelujejo tudi otroci iz vrtca.
Mocis

Z nacionalnim odprtjem so se prejšnji teden v Celju začeli 27. Tedni vseživljenjskega učenja. V prihodnjih tednih se bo po vsej državi zvrstila kopica dogodkov, s katerimi bodo ozaveščali o pomenu učenja na različnih področjih.

V okviru tednov poteka tudi Parada učenja - dan učečih se skupnosti. Namenjena je predstavitvi priložnosti za vseživljenjsko učenje na javnem mestu, ki bo potekala 25. maja. V organizaciji javnega zavoda Mocis pripravljajo celodnevno dogajanje tudi v Slovenj Gradcu.

Rdeča nit letošnje parade je, kaj sem se naučil danes, je povedala Janja Bartelj, koordinatorka Tednov vseživljenjskega učenja na Mocisu. "To bomo vsakega vprašali in posneli video izjave. Izdelali smo tudi razglednice s tem vprašanjem. Na njih lahko odgovorijo v živo ali poskenirajo QR-kodo," napoveduje Bartljeva. Ob tem izpostavi še pomen zavedanja vseživljenjskega učenja: "To ni le priporočeno, je nuja, da se vsak dan učimo o samem sebi in svetu okoli sebe, pridobivamo nova znanja in spretnosti. To, da se učimo in naučimo novih stvari, nam omogoča, da se lažje soočamo s spremembami in novimi življenjskimi izzivi."

Mocis

Dopoldansko dogajanje bo potekalo v atriju dvorca Rotenturn, kjer bo zbrane nagovoril letošnji ambasador učenja, sicer dramski igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec. Dogajanje se ob pestrem spremljevalnem programu začenja s tekmovanjem osnovnošolcev v sestavljanju Rubikove kocke. Sodelujejo učenci Prve in Druge osnovne šole Slovenj Gradec, Osnovne šole (OŠ) Mislinja, OŠ Podgorje ter OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu. Na teh šolah so pripravili predtekmovanja in izbrali od pet do sedem najhitrejših učencev v sestavljanju Rubikove kocke, najboljši oziroma najhitrejši se bodo potegovali za nagrade. Vzporedno bo v prostorih Večgeneracijskega centra Andeški hram še Živa knjižnica (ta poteka kot katerakoli druga, le da knjige "govorijo", saj gre za ljudi z zanimivimi zgodbami, izkušnjami in pogledi na svet) v organizaciji Društva ljubiteljev knjig Meškova bukvarna, predstavili bodo tudi Mobilno bukvarnico, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec pa pripravlja Pravljični maraton. Sprva napovedano popoldansko dogajanje so zaradi napovedi dežja odpovedali in ga bodo izpeljali drugič. Ostaja pa vabilo v prostore Centra za družine Slovenj Gradec na predstavitev časopisa, ki je nastal v okviru Dneva za spremembe, ter na otvoritev razstave izdelkov z literarnega in likovnega natečaja.

Zanimiv bo tudi strokovni del Parade učenja, ki bo zvečer v kulturnem domu, gostili bodo Slovenjgradčana in radijca Mateja Praprotnika. Naslov predavanja je Radio, čudoviti svet pripovedovanja.

Mocis
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta