Pravljična vas Leše: Festival, kjer je v ospredju domišljija

Nejc Strojnik
12.09.2024 07:00

V idilični vasici nad Prevaljami v soboto, ne glede na vreme, pripravljajo osrednje dogajanje na že 12. festivalu Pravljična vas Leše, ki je nekoliko drugačen od drugih otroških festivalov, a ravno zato tako zelo privlačen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji festival Pravljična vas Leše je že dvanajsti po vrsti.
Ožbi Strmčnik

Festival, ki letos poteka pod geslom "v kraljestvu čarodejk" in vselej pritegne družine od blizu in daleč, je letos prvič naravnan na dva konca tedna. S tradicionalnim pohodom, ki je letos potekal v nekoliko spremenjenem formatu, so na Lešah pravljično luč prižgali minuli petek, osrednje festivalsko dogajanje pa bo na vrsti to soboto. "Naš festival se osredotoča na mir, na kakovosten program, na domišljijo ... Letos smo uvodni pohod nekoliko razširili, otroci so si na delavnici izdelali kozarčke za lučke, potem pa so to lučko odšli iskat. Odziv je bil dober, obiskovalci so bili zadovoljni, in pa ja, pravljično luč so tudi našli," se nasmehne Klemen Gorenšek, ki je vsa leta tako ali drugače vpet v festival, od lani pa je njegov vodja.

Ožbi Strmčnik

Nagrada za sedem zlatih lešnikov

Dogajanje so v dva konca tedna razvlekli zaradi otrok, ki na ta način festival še bolj pričakujejo. Na petkovem pohodu so otrokom denimo dali nalogo, da morajo najti kamen, ga okrasiti in nanj napisati kakšno željo, čarodejka pa bo nato v soboto s posebnim ritualom poskrbela, da se bo ta želja nekoč morda uresničila. Na ta način, ko ni vse tako strnjeno, je lažja tudi logistika, pa še vse skupaj se ne prekriva z nedavno končanimi Jesenskimi srečanji na Prevaljah, kjer je bil program prav tako precej raznolik. Organizatorji za soboto pripravljajo bogat program. Ob pol enajstih se bo začel animacijski pohod v kraljestvo čarodejk, na osrednjem festivalskem prostoru pa bodo med drugim na voljo pravljični srečelov, kreativne in rekreativne delavnice, skupinska kiparska delavnica, oživele bodo pravljice, v Rudarskem muzeju pripravljajo sobo pobega, ki so jo poimenovali Čarodejkine žavbe, v sodelovanju z Lino Rahne in Jazzom Ravne bodo premierno predstavili glasbeno predstavo, obetajo se gledališka predstava, plesne animacije ... na koncu pa najpomembnejše: torta Leškirka!

Na Lešah bo v soboto odprta Leškirska banka, kjer bodo obiskovalci denar zamenjali za lešnike, ki bodo ta dan plačilno sredstvo pri stojnicah. Otroci bodo zbirali tudi zlate lešnike, nagrada za sedem zbranih štampiljk bo vstop v ritual čarodejk v kolibici na festivalskem dogajanju, ki bo, tako obljubljajo, prav posebno doživetje. "Ob desetletnici smo se spraševali, če bi festival nadaljevali, vendarle gre za prostovoljno delo vaščanov in okoliških prebivalcev. A so bili vsi, ki sodelujejo odločno proti. Zanimivo je, da so tisti, ki so bili včasih naša glavna publika, zdaj pomembni pri sami organizaciji. Krajevna skupnost Leše nam tudi veliko pomaga, pa Rdeči križ, ki nam odstopi prostore, prav tako podružnična osnovna šola, športno društvo je veliko sodelovalo v preteklosti ... V času festivala se spremeni utrip na Lešah, za festival si želimo, da bi ta bil prijazen, butični in da bi priložnost za sodelovanje dobili novi, lokalni umetniki. Pohvalil bi tudi občino, ki nam zelo pomaga," pravi Gorenšek.

Ožbi Strmčnik

Dež programa ne bo oklestil

V primerjavi s številnimi prejšnjimi izvedbami, ko je obiskovalce na Lešah razvajalo sonce, je letošnja vremenska napoved nekoliko slabša. A Gorenšek obiskovalcem sporoča, da dež festivala ne more ogroziti, pripravljen imajo plan B in selitev vsega dogajanja v podružnično osnovno šolo. "Odpoved sploh ne pride v poštev. Štirinajsti september bomo ohranili ne glede na vreme. Prepričani smo, da znamo notri narediti mogoče še bolj čarobno vzdušje. Na voljo je kar veliko prostorov, po drugi strani pa ne preveliko, da lahko vse okrasimo, dodamo čarobno glasbo. V tem primeru bi bila prilagojena le gostinska ponudba," dodaja Gorenšek. Če ne bo preveč deževalo, bodo izpeljali tudi pohod, če pa bo ta slučajno odpadel, pa obiskovalcem v tem času ne bo dolgčas, še obljublja sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta