Prizidek rešitev za čakajoče na vrtec v Radljah ob Dravi

Urška Polanc Urška Polanc
25.02.2020 15:37

Še letos naj bi pričeli graditi prizidek na severni strani vrtca Radlje. Na tak način bi razbremenili čakalno listo in omogočili vpis vsem otrokom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizidek načrtujejo na severni strani radeljskega vrtca.
Urška Polanc
Na čakalni listi za vrtec je 26 otrok, predvsem otroci prve starostne skupine. 
Urška Polanc

Z veliko prostorsko stisko se soočajo v radeljskem vrtcu, kjer je na čakalni listi kar 26 otrok. V zadnjih letih v Radljah ob Dravi opažajo trend, da se v vrtec vključuje vedno več otrok prve starostne skupine, je povedal ravnatelj Osnovne šole Radlje ob Dravi Damjan Osrajnik.
"Starši že enajstmesečnega malčka vključijo v vrtec, zato se je odstotek teh v zadnjih letih povečal, to pa je privedlo do tega, da je na čakalni listi letos kar 26 otrok," je pojasnil in dodal, da običajno takšnih težav niso imeli, v vrtec so vključili vse otoke. Špela Rus, pomočnica ravnatelja za vrtec, razlaga, da so na čakalni listi predvsem otroci prve starostne skupine, ki bi potrebovali dva oddelka. Opaža, da je nujna potreba staršev po varstvu otrok tudi posledica tega, da so stari starši danes še v službah. Veliko se jih v Radlje tudi priseli, njihovi stari starši pa denimo ostanejo v Slovenj Gradcu in podobno.
Letos so zaradi pomanjkanja prostora 12 otrok preusmerili v enoto Vuhred, kljub temu pa 26 otrok iz enot Radlje, Vuhred in Remšnik ni dobilo mesta. V preteklosti so v Vuhredu vzpostavili dodaten oddelek, ki pa ga sedaj več ne morejo imeti, ker je na podružnični šoli Vuhred naraslo tudi število tamkajšnjih šolskih otrok, ki sedaj uporabljajo ta prostor, je pojasnil ravnatelj. "Je pa bila to zgolj začasna rešitev, prostor niti ni bil namenjen temu. Gre za perečo problematiko, starši so v stiski, veliko je takšnih, ki nujno potrebujejo varstvo, saj v bližnjem okolju nimajo starih staršev," je dejal ravnatelj, ki pravi, da težavo skupaj z občino že rešujejo, in upa, da bo prizidek ustrezna rešitev. Tudi če ne bi šli takoj v gradnjo, bo občina morala zagotoviti dodatne prostore, razmišlja ravnatelj. Na treh lokacijah vrtec Radlje obiskuje 217 otrok, od tega v Radljah 140, v Vuhredu 58 in na Remšniku 19. Leta 2016/17 je vrtec obiskovalo 208 otrok.

Prizidek načrtujejo na severni strani radeljskega vrtca. 
Urška Polanc

Nekateri niso niti na listi

Ker naj ne bi zbrala dovolj točk, dvojčkov, sina in hčerke Tadeja Kovačiča, v vrtčevsko čakalno vrsto sploh niso uvrstili. Da bosta dvojčka letos dopolnila že tri leta, nam je povedal 28-letni Radeljčan, ki bo s partnerko marca ponovno, že tretjič, poskusil srečo z uradnim vpisom v vrtec. Sam ima službo s posebej razgibanim delovnikom, doma pa imajo samo en avto, tudi njegova starša sta brez izpita, zato otrok kam dlje kot pa v radeljski vrtec ne bi mogel voziti. Njegova mama je starejša, ima tudi več bolezni, zaradi katerih na otroka več kot za kakšno uro ne more popaziti. Partnerka, ki je brezposelna, zato ostaja doma in pazi na otroka. Tudi zato si želita, da bi dvojčka lahko čim prej odpeljala v vrtec, saj bi lahko le tako (po)iskala službo. Ne prejema niti socialne pomoči, saj ni aktivna iskalka službe, kar pa ne more biti, ker nima varstva. Je brez dohodka in pomoči, prejema le otroški dodatek. Kovačič razmišlja, da bi dovolj točk za čakalno listo verjetno zbrali, če bi bila oba s partnerko zaposlena.

Kandidirajo na razpisu ministrstva

Občina bo za sofinanciranje prizidka k radeljskemu vrtcu kandidirala na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. To bi tako financiralo 56,70 odstotka (nepovratnih) sredstev, kar predstavlja 325.680 evrov, del sredstev za gradbena in obrtniška dela v višini 66.000 evrov pa bi prejeli na razpisu Eko sklada, so nam povedali na radeljski občini. Občina bi tako za gradnjo prizidka namenila 182.696 tisočakov.
S projektom, skupno vrednim 574.376 evrov, bi zagotovili tri dodatne igralnice, vse bi bile velike okoli šestdeset kvadratnih metrov, ter garderobe, sanitarije in hodnike. Z občine so nam sporočili še, da naj bi prizidek na severni strani radeljskega vrtca pričeli graditi v letošnjem letu. Gradnja vrtčevskih dejavnosti ne bo ovirala, če že, mogoče v zaključni fazi, nam je povedal Osrajnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta