Projekt Bodi kul, beri ful vstopa v peto sezono

26.10.2021 06:15
Začetek 15. novembra, v tednu splošnih knjižnic, ki bo tudi sicer v znamenju promocije branja in bralne kulture
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostja na zaključni prireditvi leta 2019 je bila mladinska pisateljica Janja Vidmar. Leta 2020 bi bila gosta ilustrator Ciril Horjak in literatka Anja Štefan, a je prireditev odpadla. Foto: KOK
Arhiv Kok

Delo z mladimi je, tako kot v večini knjižnic, tudi v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (KOK) izziv, saj je prav njih v knjižnico še vedno najtežje privabiti. "Dejstvo je, da splošne knjižnice organizirajo veliko dejavnosti za odrasle in otroke, mladostnikom pa jih namenjajo bistveno manj," pravi bibliotekarka Maja Dretnik. V KOK so zato leta 2017 začeli aktivnosti za mlade od 13. do 18. leta, s ciljem spodbujanja njihove bralne motivacije, seznanjanja s kakovostno literaturo in vzgoje za vseživljenjsko branje.

Naslovnica zgibanke
Arhiv Kok

"Želeli smo, da mladi ta projekt vzamejo za svojega, zato so sami izbirali njegovo ime. Na začetku smo ga poimenovali Branje za mlade: ... izBERI mi ime ... Med bralno akcijo je potekalo zbiranje predlogov za njen slogan, saj je bilo to začasno ime projekta. Vse sodelujoče smo povabili, da posredujejo iskrive in izvirne ideje za novo ime. Žirija je med prispelimi predlogi izbrala slogan Bodi kul, beri ful, avtorico pa nagradila s tabličnim računalnikom. Za izbiro slogana je bilo po mnenju žirije odločilno dejstvo, da že samo ime pove, katero ciljno skupino nagovarja, in da se ta z njim identificira," je pojasnila Dretnikova, vodja in koordinatorica tega projekta.

Prebrati je treba tri knjige

Nova sezona se začne jeseni (po navadi oktobra, letošnja se bo začela 15. novembra) in traja do marca ali aprila (pravkar zaključena je bila izjemoma podaljšana do 20. septembra). V KOK vsakokrat pripravijo pester in kakovosten bralni meni, ki ga sestavljajo različni literarni žanri. Naslove izbranih del, približno 60 jih je, uvrstijo v sklope: zgodbe, pesmi, stripi in poučno branje. Nekatere knjige so dostopne tudi v elektronski obliki.

Zaključna prireditev druge izvedbe projekta leta 2019 Foto: KOK
Arhiv Kok

Izbor literature je predstavljen v zgibanki, ta pa je objavljena tudi na spletni strani knjižnice, kjer so na voljo vsi podatki o projektu. Sodelujoči preberejo najmanj tri dela s priporočenega seznama, v zgibanko pa zapišejo svoje misli o prebranem in oceno (knjiga za sladokusce, prijetno branje ali izguba časa). Sredico zgibanke s podatki potem lahko oddajo v splošni ali šolski knjižnici: v KOK, njenih enotah, osnovnošolskih in srednješolskih knjižnicah Koroške ter v Slovenski študijski knjižnici v Celovcu ali pa izpolnijo spletni obrazec.

Berejo tudi v Celovcu

"Veseli nas, da pri projektu sodeluje vedno več učencev in dijakov koroških osnovnih in srednjih šol. Vsako leto se pridruži kakšna nova šola. Veseli smo, da so se mentorji - učitelji, profesorji slovenščine in šolski knjižničarji - na projekt zelo naklonjeno odzvali, saj so ga na večini šol vnesli v letni delovni načrt. Veseli nas, da je projekt vedno bolj prepoznan v okolju, saj vsako sezono prejmemo kakšen klic iz šol z željo po sodelovanju," je z odzivom mladih in šol zadovoljna Maja Dretnik.

V tretji sezoni so se za sodelovanje odločili še zamejci, sodelovalo je kar 70 dijakov Dvojezične zvezne trgovske akademije Celovec ter Zvezne gimnazije in zvezne realne gimnazije za Slovence v Celovcu. V (nedavno zaključeni) četrti sezoni je projekt zaradi vedno večjega zanimanja in odziva postal skupni projekt splošnih knjižnic koroškega območja, zato so ga izvajale vse koroške splošne knjižnice: KOK, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Knjižnica Dravograd in Knjižnica Radlje ob Dravi. Vsaka od njih je na svojem območju poskrbela za sodelovanje s šolami.

Virus preprečil zaključni prireditvi

Pri projektu je v KOK leta 2018 sodelovalo 60 otrok, naslednje leto 126, leta 2020 že 162, letos pa 122. "V zadnjem letu število sodelujočih ni bistveno upadlo, verjetno bi bila ta številka še višja, če ne bi bilo omejitev zaradi covida-19. Zadnji dve leti zaključne prireditve zaradi razmer nismo mogli izpeljati, kar nas nekoliko žalosti, saj sta osebni stik in nagovor bistvenega pomena," je vpliv ukrepov zaradi epidemije koronavirusne bolezni komentirala koordinatorica projekta. Kljub temu pa so vsako leto poskrbeli za privlačne praktične nagrade in priznanja.

Zaključna prireditev druge izvedbe projekta leta 2019 Foto: KOK
Arhiv Kok

"Tudi naše izkušnje so pokazale, da je treba mlade generacije aktivno spodbujati k branju, zato so pomembne tako promocija bralne kulture kot tudi dejavnosti, ki se morajo prilagajati njihovim željam in potrebam. Namen projekta Bodi kul, beri ful je vsekakor privabiti v knjižnice in k branju čim več mladih ter tudi na ta način širiti bralno kulturo med njimi," pred novo sezono bralne akcije poudarja Maja Dretnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta