Prva lopata zasajena tudi na Koroškem. Kdaj se bomo po hitri cesti lahko zapeljali?

24.08.2021 17:00
Po napovedih se bodo Korošci po hitri cesti od Slovenj Gradca do avtocestnega križa zapeljali leta 2027.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podgorje - slovesnost ob začetku gradnje na koroškem odseku tretje osi. 
Igor Napast

Že ko je Jernej Vrtovec postal minister za infrastrukturo, smo mu v zvezi z gradnjo tretje razvojne osi do Koroške zastavili vprašanje: "Minister, kdaj?" Seveda smo tokrat, ob zasaditvi prve lopate, vprašanje ponovili. "Leta 2027," je odgovoril. "Kralj Matjaž pa nam bo vsem v pomoč." Simbolično je prvo lopato zasadil lik prebujenega Matjaža pod Peco.

Valentin Hajdinjak, šef Darsa, je preciznejši. "Ped slabim letom smo začeli delati na odseku Gaberke, kjer dela potekajo nemoteno in bodo zaključena do konca leta, sedaj začenjamo z malo več kot kilometer dolgim odsekom na Jenini. Tehnično je zelo zahteven, saj gre tudi za dva viadukta. Dela bo izvajal konzorcij domačih podjetij – Pomgrad, Garnol, GGD in VOC Celje, ki ima za izvedbo 30 mesecev časa. Če se bo izšlo vse po načrtih, in ker je tretja razvojna os za nas prioriteta, bi se Korošci lahko po celotni trasi od Šentruperta do Slovenj Gradca zapeljali nekje do konca leta 2027." Sicer bodo na 17-kilometrskem odseku med Velenjem in Slovenj Gradcem trije predori, trije pokriti vkopi, 16 viaduktov, sedem mostov ter deset nadvozov in podvozov. Gre za enega zahtevnejših odsekov na slovenskem avtocestnem omrežju, po tekočih cenah skupaj s stroški financiranja in davki ocena naložbe v ta odsek presega 800 milijonov evrov.

"Seveda potem ne nameravamo končati, ampak zgraditi hitro cesto do meje. Umeščanje v prostor poteka, gradbena dela pa bi začeli, ko bo zgrajen in zaključen ta del," je dejal. Poudaril je tudi, da je imel Dars pri razpisih za severni del do zdaj srečo in da tako pričakuje tudi v prihodnje, "saj bo ne nazadnje odsekov in dela veliko za vse gradbince, tudi finančna konstrukcija bo zaprta, nekaj iz lastnih sredstev, nekaj z najetimi, predvsem pa nam pomaga država s poroštvom". Vpliva epidemije koronavirusa pri projektu ni več čutiti: "Bil je morda lani na začetku, sedaj pa ni in ne sme biti ovira," je za Večer sklenil šef Darsa.

Maribor: - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Zadovoljni so tudi v gospodarstvu. "Za nas bo cesta ogromna konkurenčna prednost, koroško gospodarstvo ustvarja letno prek štiri milijarde prometa, več kot polovico izvoza. Občine in lokalne skupnosti si prizadevajo za nove obrtno-podjetniške cone, kjer bo možno razvijati nova podjetja z visoko dodano vrednostjo, ključno pa je tudi, da bi se ljudje tudi priseljevali na Koroško in da bodo k nam hodili v dobre službe," je komentiral Boštjan Paradiž, predsednik upravnega odbora GZS Koroške gospodarske zbornice. Tudi Tilen Klugler, župan mestne občine Slovenj Gradec, se prahu in strojev ne boji. "Gre za zgodovinski dan za našo občino, seveda smo v navezi z Darsom in ministrstvom, kako bo potekala gradnja, kje bodo dovozi, prosim pa tudi občane za strpnost pri gradnji. Verjamem, da bo življenje po gradnji veliko bolj udobno in boljše za vse," je dejal Klugler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta