Računsko sodišče: Opozorila Občini Muta nauk za naprej

Urška Polanc
26.11.2020 06:15
Občina naj bi bila po ugotovitvah računskega sodišča pri zagotavljanju javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v letu 2017 ravnala neučinkovito.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napake naj bi bile predvsem organizacijske in proceduralne. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Računsko sodišče je proučilo pogoje za zagotavljanje javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, spremljanje in poročanje o izvajanju javne službe ter spremljanje in poročanje o izvedenih aktivnostih ter o stanju in doseganju ciljev. Občini Muta so podali priporočila za izboljšanje poslovanja, niso pa zahtevali predložitve odzivnega poročila. Občina je namreč med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, sprejela ustrezne popravljalne ukrepe za odpravo razkritih neučinkovitosti oziroma ukrepe, ki bodo zmanjšali možnost nastajanja istovrstnih neučinkovitosti.

Župan Mirko Vošner Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

"Že sproti, ko smo odgovarjali na vprašanja, pri katerih ni bilo vse konsistentno urejeno, smo izvedli določene ukrepe. Kot župan ne obvladam vseh predpisov, tudi moje sodelavke vsega ne zmorejo. To je kot dober nauk, kako dvigniti delo poslovanja Občine Muta, občinske uprave in odgovornost in ravnanje župana," po reviziji razmišlja župan Mirko Vošner.

Dosegli vse cilje

Računsko sodišče je med drugim ugotovilo, da občina v vseh dokumentih ni opredelila ciljev na področju odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode. Revizorji so ugotovili še, da občina ni določila odgovorne osebe in ni opredelila nalog in aktivnosti za spremljanje izvajanja storitev javne službe, primerjave med dejansko opravljenimi in načrtovanimi storitvami v letu 2017 pa posledično ni mogla izvesti, ker ni zagotovila pogojev za spremljanje.

Občina Muta ima sistemizirano delovno mesto strokovne delavke za ekologijo, komunalno področje in cestno gospodarstvo, ni pa imelo s strani župana eksplicitnega sklepa o področju ravnanja z okoljem in komunalnimi vodami, nam je pojasnil Vošner.

Dodaja, da so bili podatki o priključitvah na kanalizacijsko omrežje administrativno neusklajeni, saj je bilo težko stoodstotno vedeti, ali se je posamezno gospodinjstvo na kanalizacijo in čistilno napravo že priključilo, saj so to lahko prebivalci naredili sami ali pa je zanje to opravilo Javno komunalno podjetje Radlje (JKP). Kasneje so to po hišah fizično pregledali. "Smo pa v letu 2019 vse te cilje izpeljali. Leta 2017 smo imeli še 129 nepriključenih mest, zdaj, oktobra 2020, je nepriključenih le še 15. Ostali so zgolj tisti hišni priključki, ki imajo izrazito neugodno lego priključitve na primarno kanalizacijsko omrežje," je pojasnil župan.

Vošner zagotavlja, da ni nastala prav nobena finančna škoda za občino: "Je pa to dodaten imperativ, motiv, da smo na poti k dvigu kakovosti poslovanja občinske uprave, župana in JKP Radlje, k dvigu kakovosti in zavez, ki jih imamo do države, Evropske unije in ne nazadnje do davkoplačevalcev."

Revizija kot priložnost

Od JKP Radlje ob Dravi je namreč občina dobila program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode, ki po mnenju sodišča vsebinsko ni bil ustrezen. Pripravljen je bil za obdobje štirih let in ni vseboval podpisa odgovorne osebe izvajalca javne službe in vseh prilog. Občina po navedbah sodišča nanj ni imela pripomb in od izvajalca javne službe ni zahtevala dopolnitev. Medtem ko ga občinski svet ni obravnaval in potrdil, ga je potrdil župan.

Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Izvajanje te gospodarske javne službe glede samega obratovanja je že desetletja preneseno v pristojnost upravljanja na JKP Radlje ob Dravi, je uvodoma pojasnil Vošner. "Seznanili so me o zaključku, da smo delali negospodarno, a hkrati pojasnili, da ta presoja ocenjuje predvsem to, ali imata občina in JKP Radlje jasno definirano politiko, cilje in merila za obvladovanje te gospodarske javne službe. Poudarek je, da ta presoja ni bila podana v ekonomskem in finančnem smislu, ampak usmerjena v to, ali ima občina jasne cilje, koliko hiš, občinskih objektov imamo še nepriključenih, kako smo to določili, zakaj smo šli v izgradnjo čistilne naprave Muta - Vuzenica in kanalizacijskega omrežja in ali v zvezi s tem izpolnjujemo sprejete kazalce in cilje. Največje šibkosti so bile v tem, da nam JKP dejavnosti v celoti in po protokolih uredbe na področju odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih vod ni v popolnosti servisirala, da bi lahko v celoti spremljali zastavljene cilje," je pojasnil Vošner. Zaveda pa se, da bi moral kot župan, ko JKP pripravi vsakoletne cilje na področju politike odvajanja komunalnih odpadnih vod, to obravnavati na občinskem svetu. To bodo v prihodnje dosledno spoštovali in izvajali, je zatrdil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta