Rastava Animirane ženske v galeriji Raum AU v Slovenj Gradcu: Ženska odličnost večplastno v ospredju

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
19.05.2023 07:31

Ogled razstave Animirane ženske v galeriji Raum AU je prav posebna, zanimiva izkušnja - priložnost,
obogatiti si resničnost, je še do 18. junija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob odprtju razstave Animirane ženske v galeriji Raum AU v Slovenj Gradcu 

Izjemno zanimiva razstava, naslovljena Animirane ženske, od nedavnega gostuje v galeriji Raum AU v Slovenj Gradcu, kjer bo na ogled še do 18. junija. Prvič je lahko občinstvo Animirane ženske spoznalo na enajsti ediciji Mednarodnega filmskega festivala StopTrik v Mariboru leta 2021. Izbor animiranih portretov so opravili po javnem pozivu, namen projekta pa je omogočiti animatorkam, ki se identificirajo kot ženske, boljšo zastopanost in vidnost. "Razstava prikazuje, slavi in dviguje žensko odličnost na področju stop animacije z animiranimi avtoportreti profesionalnih umetnic z vsega sveta. Tradicionalna praksa avtoportretiranja je prenesena v sodobne čase žepnih računalnikov in združuje animacijske prakse z najnovejšo AR-tehnologijo (Augmented Reality – obogatena resničnost). Portreti animiranih žensk spodbujajo in širijo tradicionalno, radovedno, igrivo in zabavno odkrivanje ter oživijo s plastjo obogatene resničnosti," razlagajo vsebino razstave.

Vključene so avtorice iz več držav (Veronica Solomon, Stavrina Kykalou, Wendy Wever, Žoel Kastelic, Milly Milkjovic, Ana-Maria Mihailidis, Marie Cattiaut, Keren Or Zelingher, Elly Stern, Ana Krklec, Marina Lisasuain, Julie Martin, Marie Paccou, Merike van de Vijver, Bibi Erjavec, Camille Bovey, Parisa Karimi, Nathalia Okimoto, Olivia Marie Valdez, Živa Divjak, Ines Pagniez, Anja Paternoster, Ana Vallejo, Andrada Icobet), izbor za predstavitev projekta avtorice Manu Weiss v Slovenj Gradcu je pripravila Lucija Smodiš, ki je razstavo v Raumu tudi postavila in ob nedavnem odprtju predstavila vsebino. Ob ogledu je potreben mobilni telefon, nanj naložiš aplikacijo Eyejack, ki ob pogledu na posamezno sliko nato omogoči animacijo preko QR-kode.

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki bo v Mariboru od 27. septembra do 1. oktobra, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu, posvečen stop animaciji. StopTrik MFF se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna v Mariboru, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive, ki jih kurirajo filmski strokovnjaki, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja, in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov, še poudarjajo v Pekarni Magdalenske mreže - Mednarodni filmski festival StopTrik in nevladni organizaciji Raum AU, ki sta se povezali za predstavitev razstave v Slovenj Gradcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta