Samo Javornik: "Nikoli nisem iskal bližnjic, temveč izzive"

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
24.05.2022 12:05

Dobro obiskan literarno-glasbeni dogodek v Koroški osrednji knjižnici s Samom Javornikom in skupino FolkRola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo Javornik in Natalija Križaj
Andreja Čibron Kodrin

Izbira zanimivega in komunikativnega gosta, spretno vodenje s primernimi izhodišči za njegovo izpoved, glasbeni vložki, prijetno toplo vreme, čudovit ambient Grajskega parka … je zmagovalna kombinacija, ki pritegne obiskovalce. In nedavni literarno-glasbeni dogodek pod znamenito magnolijo jo je vseboval, saj je bil množično obiskan, poslušalci pa vidno navdušeni. V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem so gostili Sama Javornika in glasbeno skupino FolkRola, s pridruženimi glasbeniki, ki so sodelovali pri nastajanju njenega petega avtorskega albuma. Pogovor je moderirala Natalija Križaj.

Samo Javornik je kljub svojim različnim talentom, sposobnostim in aktivnostim na Koroškem poznan predvsem kot vodja, vokalist in kitarist koroške skupine FolkRola ter avtor njenih besedil in glasbe. Zanj velja, da se s svojo ustvarjalnostjo pojavlja kot Pozejdonov sin Proteus, občasno in vsakokrat v drugačni obliki, nekateri mu pravijo tudi multipraktik. Ravenčan po rodu, ki si je zaprisegel, da nikoli ne bo živel v Ljubljani in bil svetovalec, zdaj živi v prestolnici, kamor je odšel na študij ekonomije, tudi karierno pot je začel kot svetovalec. Od ocenjevanja vrednosti podjetij je prešel v upravljanje finančnih skladov, ko pa je tam "postalo dolgčas", je "s kupa denarja stopil v največjo finančno luknjo", saj ima rad izzive in reševanje problemov. "V življenju sem vedno šel po težji poti, nikoli nisem iskal bližnjic, ker te niso izziv," je povedal. Trenutno je direktor sanirane in uspešne družbe, ki že izvaja prevzeme. Zdaj je tudi gostujoči profesor na ekonomski fakulteti z doktoratom, že v mladosti pa je bil na študiju v ZDA.

Skupina FolkRola z glasbeniki, ki so sodelovali pri zadnjem albumu 
Andreja Čibron Kodrin

Lotil se je tudi študija astrološke psihologije, diplomiral je in napisal knjigi v dveh delih Karma v horoskopu. Kot pravi, se astrologija deli na zabavno in pravo, astrološko psihologijo, kjer govorimo o arhetipih. Javornik svari pred nekompetentnimi svetovalci, ki "odgovorijo, še preden postavite vprašanje". V psihološki astrologiji je prvo pravilo tudi, da se psihi klienta in terapevta ne smeta zliti.

Javornikova tretja knjiga pa je kriminalni roman z naslovom Samooklicani. "V rdečo nit knjige" je vpletel svoja pisma s služenja vojaškega roka v Nišu, sicer pa v njej prikazuje temno plat sveta financ, škandale, skorumpiranost, mednarodne kriminalne združbe …, v pogovoru pa je bil kritičen tudi do sodobnih gurujev, ki prodajajo duhovnost.

V nastajanju pa je že četrta knjiga, njen naslov je Lov na generala. Javornik pravi, da gre za "odo Koroški", "zelo obsežno epopejo", saj ima že 500 strani. Sledeč obljubi "Nikoli ne bomo pozabili. Nikogar ne bomo pozabili", piše o generalu Alexandru Löhru, poveljniku tristotisočglave nemške vojske z jugovzhoda Evrope in kvizlinških enot iz Srbije, Bosne, Hrvaške in Slovenije med drugo svetovno vojno.

Kdaj bo knjiga končana, njen pisec na Ravnah ni razkril, je pa za jesen napovedal samostojni koncert FolkRole, skupina je nedavno praznovala 22-letnico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta