Slovenj Gradec: Na licitaciji vrednejšega lesa zbrali okoli 7000 ton hlodovine

Jasmina Detela Jasmina Detela
26.01.2024 16:30

To bo druga ali tretja največja licitacija po ponujeni količini zbranega lesa, kakovost hlodov še nekoliko boljša kot lani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos so organizatorji zbrali okoli 7000 kubičnih metrov lesa
Jasmina Detela

Dovoz hlodovine na prizorišče letošnje že 18. licitacije vrednejših lesnih sortimentov - na travnik oziroma kmetijsko zemljišče od Podgorski cesti pri Slovenj Gradcu, se je zaključil. Lastniki so hlode pripeljali s Slovenije in tudi sosednje Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Bosne. Letos so zbrali okoli 7000 kubični metrov lesa. "To je optimalna količina," ocenjuje Jože Jeromel z Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki dražbo vrednejših lesnih sortimentov pripravlja v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije,

"To bo druga ali tretja največja licitacija po ponujeni količini zbranega lesa. Več lesa si ne želimo, saj ni dovolj velikega prostora, da ga razstavimo. To je za to lokacijo optimalna licitacija, kar se tiče količin," je dejal Jeromel. Kot smo že poročali, si organizatorji prizadevajo najti primernejši prostor za licitacijo. 

Vprašali smo ga tudi glede kvalitete hlodov oziroma lesa. Pravi, da je še boljša kot v preteklosti. "Naredili smo še korak naprej. Je precej zelo lepih primerkov javorjev rebrašev, zelo dobre kvalitete je tudi smreka, macesen, hrast in javor. Lastnik s Podgorja je pripeljal zelo velik hrast hloda. Meri okoli 8 kubičnih metrov, njegova masa pa znaša preko 10 ton. Tako težak je, da ga nismo mogli naložiti z gozdarskimi dvigali, ampak s posebnim avtodvigalom. Njegova kvaliteta ni izstopajoča, dimenzija pa bo pritegnila kupce zaradi mode grčavih miznih plošč," meni Jeromel. 

Kupci si bodo lahko razstavljeno hlodovino ogledali od 26. januarja do 7. februarja, ko bo odpiranje ponudb. Dan odprtih vrat bo 27. februarja, dan pozneje se začne odvoz prodanega lesa, trajal bo do 20. marca.

Na lanski licitaciji so zbrali 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov, kar je bilo največ do zdaj. V sedemnajstih letih pa so na licitacijah lesa prodali okrog 50 tisoč kubičnih metrov lesa v skupni vrednosti okoli 15 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta