Slovenj Gradec: Obveščanje občanov na družbenih omrežjih ni dovolj

21.08.2021 06:00
Nekateri občani želijo drugačen, bolj enovit način obveščanja o dogodkih in prireditvah, ne pa promocije dela županov prek družbenih omrežij.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Slovenj Gradcu se veliko dogaja, a vse informacije o dogajanju ne dosežejo ljudi. 
Jasmina Detela

Slovenjgraški mestni svetnik Simon Smolak je nedavno opozoril na neustrezno obveščanje o prireditvah v slovenjgraški občini. Želi si, da bi mestna občina po vzoru nekaterih drugih slovenskih krajev oziroma občin uredila spletno stran, kjer bi bile na enem mestu dostopne vse informacije o prireditvah in dogajanju. Tudi nekateri drugi občani so že v preteklosti izpostavili, da želijo boljšo obveščenost glede dogajanja v občini, tudi v luči, da vsi niso vešči uporabe družbenih omrežij. Iz občinskih služb odgovarjajo, da jih zunanji organizatorji o prireditvah ne obveščajo, napovedujejo pa nov spletni portal.

Intenzivno brskanje po spletu

Smolak kot enega od primerov neustreznega obveščanja o prireditvah navaja, da je prvi vikend v avgustu od znanca izvedel, da bo v nedeljo zvečer koncert skupine Jazoo v atriju gradu Rotenturn. Pregledal je internetno stran slovenjgraške občine, kulturnega doma in SGlasnika, a ni našel podatka o prireditvi. "Po intenzivnem iskanju sem čez nekaj časa naletel na Spoturjev koledar (Spotur je slovenjgraški občinski javni zavod, op. p.), kjer je bila prireditev vidna. A noben spletni iskalnik tega podatka ni našel," je pojasnil svetnik, ki se sprašuje, kako in predvsem kje lahko potencialni obiskovalec izve za prireditve v mestu ali vaških skupnostih. "Ob visokem znesku za potrebe informiranja v mestnem proračunu sem ob takšnem 'obveščanju' zelo razočaran," še dodaja in občini predlaga, da po vzoru nekaterih drugih slovenskih krajev in tudi tujine (denimo https://www.pulainfo.hr/sl/events) oblikuje spletno stran, kjer bodo zbrane vse informacije o dogajanju. "Poročanje na facebooku, kaj sem zamudil oziroma kaj je bilo včeraj, zame pač ni dovolj," še navaja Smolak. Na mestni občini priznavajo, da se soočajo z velikimi težavami pri najavi kopice prireditev, katerih organizator ni občina ali njeni javni zavodi. "Eden od ključnih razlogov je, da se portal MojaObčina.si/SlovenjGradec, s katerega se zajema tudi vsebina v napovedniku prireditev SGlasnika, ne polni tako, kot bi si želeli oziroma kakor je bil zastavljen. Sami najavljamo prireditve, ki jih organiziramo, in sicer na naši spletni strani, na facebooku, kar nam organizatorji pravočasno sporočijo, objavimo tudi v SGlasniku in občinskem koledarju dogodkov," pojasnjuje Dušan Stojanovič, zadolžen za odnose z javnostmi pri slovenjgraški občini.

​Vsi organizatorji ne obveščajo o prireditvah

V Slovenj Gradcu se veliko dogaja, a občina z vsemi prireditvami ni seznanjena, zato tudi ne more deliti informacije. "Težko bi ocenili, zakaj iskalniki tipa google teh informacij ne najdejo, vsekakor pa odsvetujemo, da bi se pri iskanju dogodkov na lokalnem nivoju zanašali nanj, saj so običajno objavljeni na spletu tik pred zdajci (večkrat tudi v odvisnosti od vremena ali organizatorjevih zmožnosti) in jih iskalniki nimajo časa zaznati," še dodaja Stojanovič. Glede omenjenega koncerta, ki ga je svetnik zamudil, pa pojasnjuje, da so novico delili na facebook portalu mestne občine tri dni pred koncertom, ni pa bila objavljena na občinski spletni strani kot novica, saj tovrstnih dogodkov tam ne objavljajo. Da bi se izognili podobnim situacijam nameravajo v kratkem zagnati nov spletni portal, ki pa bo deloval le pod pogojem, da bodo organizatorji vsebine vnašali sami in občini sporočali, kaj bodo organiziral in kdaj. Družbena omrežja za objave dogodkov vse bolj uporabljajo tudi nekateri drugi koroški župani. Med aktivnejšimi so poleg slovenjgraškega župana Tilna Kluglerja radeljski župan Alan Bukovnik, dravograjski podžupan Anton Preksavec, črnjanska županja Romana Lesjak, muški in vuzeniški župan Mirko Vošner in Franjo Golob. Večina koroških občin občasno izdaja tudi občinska glasila, le v Slovenj Gradcu občane vsak mesec v nabiralniku pričaka SGlasnik. Pri večini glasil, ki se financirajo iz davkoplačevalskega denarja, gre v veliki meri za (samo)promocijo prvih mož ali žensk občine v luči, kaj so v občini naredili oziroma kaj se v njej dogaja. Nekatere občine so pri obveščanju javnosti postale že tako "samozadostne", da se jim večkrat zdi dovolj že, če novico objavijo na svoji spletni strani, facebook profilu župana ali v občinskem glasilu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta