Sodišče potrdilo nadaljevanje gradnje ceste na Kope

23.10.2021 06:20
Dela, ki so bila sodno ustavljena maja letos, bodo nadaljevali v prihodnjem letu, prav tako naj bi stekla tudi obnova zadnjega odseka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesta na Kope je v spodnjem delu ponovno potrebna preplastitve. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Prenova državne ceste Slovenj Gradec-Kope, ki vodi do priljubljenega gorskoturističnega centra Kope, se bo lahko nadaljevala. Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu je namreč ugodilo ugovoru Republike Slovenije zoper začasno odredbo, ki jo je letos spomladi ob začetku obnove okoli dva kilometra dolgega odseka proti Razborci vložil lastnik zemljišča Marjan Tovšak. Prav tako ni dopustilo obnove postopka glede izgradnje deponij in je predlog tožeče stranke zavrnilo.

​Prihodnje leto do Grmovškovega doma

Direkcija za infrastrukturo bo dela na državni cesti Slovenj Gradec-Pungart, ki so bila z začasno odredbo sodišča zaustavljena, nadaljevala spomladi in z njimi zaključila predvidoma do konca maja 2022. Vrednost teh del je bila ocenjena na 410 tisoč evrov, za rekonstrukcijo približno dva kilometra dolgega odseka pa je bilo izbrano celjsko podjetje VOC oziroma njihova koroška poslovna enota. V prihodnjem letu načrtujejo tudi nadaljevanje obnove ceste do Grmovškovega doma na Kopah. Gre za zadnji odsek ceste proti Kopam. Vrednost teh del je ocenjena na 980 tisoč evrov. Zdaj potekajo odkupi zemljišč, so pojasnili pri direkciji za infrastrukturo.

"Urejena ceste na Kope je nuja za nadaljnji razvoj turizma in vzpostavitev konkurenčnosti na tem območju," poudarja Boštjan Paradiž, direktor gostinsko-turističnega podjetja Vabo, ki je največji ponudnik nastanitev na Kopah, v lasti pa ima tudi žičniško in drugo pripadajočo infrastrukturo. Če bo šlo vse po načrtih, bo cesta na Kope v skupni dolžini okoli 17 kilometrov do konca drugega leta končno obnovljena v celoti. "Celotni odsek državne ceste od Slovenj Gradca do Kop bo končno obnovljen, a je zaradi dolgotrajnosti obnove spodnji del te ceste znova treba preplastiti. Pri vsem skupaj pa je sicer pomembno, da bodo najbolj vitalni deli ceste obnovljeni, da bodo imeli obiskovalci konkurenčen dostop," meni Paradiž.

Na Kopah so z letošnjo poletno sezono zadovoljni, od sredine julija do sredine septembra so bile kapacitete polno zasedene. Da je bil obisk dober, so doprinesli tudi turistični boni. Precej rezervacij imajo tudi že za krompirjeve počitnice, imajo še nekaj prostih mest v Lukovem domu, kjer bodo izvajali počitniški program.

Odsek, kjer bi se letos morala opraviti rekonstrukcija ceste Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Potem za obdobje treh tednov kapacitete zaprejo, za 3. december pa načrtujejo odprtje zimske sezone. Upajo, da bodo vremenske razmere ugodne in da bodo do takrat lahko naredili dovolj umetnega snega. "Trenutne rezervacije in bookingi so zelo ugodni. Vsa zima je že skoraj polna. Želimo si le, da ne bo ukrepov in omejevanj, zato tudi mi ljudi pozivamo k cepljenju," je dejal Paradiž. Se pa zavedajo, da bodo nekatera pravila Nacionalnega inštituta za javno zdravje postala stalnica.

Predmet spora deponije za les

Kot je znano, obnova ceste poteka etapno tudi zaradi številnih sodnih postopkov, ki jih sproža eden od lastnikov zemljišč. Vse skupaj traja že več kot deset let. Kot smo nedavno slišali na slovenjgraškem sodišču, kjer je v tej zadevi potekal narok, in tudi že poročali, je Tovšak vložil zahtevo za začasno odredbo zato, ker je od direkcije zahteval, da mu v sklopu obnove ceste zgradi deponije za spravilo lesa.

Te so, kot navaja, nujne za gospodarjenje na gorski kmetiji, kjer je edini vir dohodka les. Gozdovi so namreč neposredno ob državni cesti, spravilo lesa iz gozda je mogoče le ob uporabi te ceste, kar pa zakon o cestah prepoveduje, prav tako odlaganje lesa ob cesti. Sodišče mu ni ugodilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta