Štrekna bus tudi letos med Velenjskim in Labotskim jezerom

Brina Kerič Brina Kerič
06.07.2024 08:23

Od danes pa vse do 29. septembra bo avtobus vozil dvakrat dnevno ob sobotah in nedeljah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štrekna bus
Aleš Rupreht

Od leta 2019, ko je Štrekna bus pričel z obratovanjem, pa do danes je bilo prepeljanih že več kot 2.000 koles in 2.700 potnikov. Avtobus s prikolico za kolesa je dobil ime po Štrekni, priljubljeni kolesarski poti po Mislinjski dolini, gre pa za tridesetsedežni avtobus s prikolico za dvajset koles. Ta vozi med Velenjem, Gornjim Doličem, Mislinjo, Slovenj Gradcem, Otiškim vrhom, Dravogradom ter kopalnim jezerom v Labotu (Lavamündu) na avstrijski strani.

Cena voženj ostaja nespremenjena. Za vse relacije na trasi Štrekna busa (tudi čezmejno) znaša cena enkratne vozovnice 1,3 evra, prevoz koles pa je brezplačen. Štrekna bus se letos prvič v celoti izvaja v okviru okviru gospodarske javne službe (GJS) javnega linijskega medkrajevnega avtobusnega prometa, kar pomeni, da so se na podlagi dobrega sodelovanja z novoustanovljeno Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa realizirala dolgoletna prizadevanja po tovrstni ureditvi. Storitev še naprej podpirajo tudi občini Dravograd, Mislinja ter Mestni občini Slovenj Gradec in Velenje, tesno pa sodelujejo tudi z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo pri izvajanju nalog Regijskega centra mobilnosti Koroška in spodbujanju razvoja trajnostne mobilnosti. 

Osmo leto zapored pa v času šolskih počitnic po koroški progi med Mariborom in Pliberkom vozi sobotni kolesarski vlak. Ta bo letos vozil vsako soboto med 15. junijem in 24. avgustom. Tako Štrekna bus kot tudi sobotni kolesarski vlak bosta vozila tudi za praznik 15. avgusta. Za prevoz klasičnega kolesa znaša cena vozovnice 1,5 evra, za električno kolo pa 3 evre. Lani so na tej relaciji prepeljali več kot 600 potnikov in skoraj 250 koles. Kolesarska vozovnica velja en dan za neomejeno število prevozov spremljanega kolesa po omrežju SŽ, z veljavno vozovnico za potnika.

Poletni kolesarski vlak
Nika Hölcl Praper
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta