Svet koroške regije za (o)krepitev izpitnega centra

27.10.2021 06:20
Dvorec Bukovje je gostil prvo redno sejo sveta, ki mu od julija predseduje županja Dravograda Marijana Cigala
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet koroške regije se je sestal na prvi seji v novem mandatu. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Potem ko je črnjanska županja Romana Lesjak julija vodenje Sveta koroške regije predala dravograjski kolegici Marijani Cigala, so se koroški župani in županji v dvorcu Bukovje sestali na prvi redni seji v mandatu 2021/22. "Trudili se bomo, da bomo peljali načrt razvoja Koroške naprej. Aktivni bomo na področju pridobivanja evropskih sredstev, še posebno velik poudarek bo na cestnem programu, na obnovi zdravstvenih domov in tudi na sekundarnem nivoju zdravstva," je pred prvo sejo povedala predsednica Cigala.

​Korošci so neenakopravni​

​Veliko pozornosti in odobravanja kolegov iz drugih občin je doživela pobuda vuzeniškega župana in državnega svetnika Franja Goloba, ki je opozoril na problematiko opravljanja vozniških izpitov v Izpitnem centru Slovenj Gradec. "Kandidati morajo na opravljanje vozniškega izpita čakati 45 dni ali še več. Do lanskega leta je bil zakonsko določen rok 30 dni, sedaj so rok podaljšali. S tem se povečujejo stroški kandidatov, ki si morajo med čakanjem zagotoviti dodatne ure teoretičnega in praktičnega dela ali pa gredo izpit opravljat v Maribor ali Celje," opozarja Golob.Boji se, da bi lahko v prihodnosti izpitna centra v Slovenj Gradcu in Velenju - glede na to, da so kadrovsko precej podhranjeni - celo ukinili. "Že pred leti smo se ukvarjali s to problematiko. Takrat je prišla salomonska rešitev, da se nekaj kategorij opravlja v Slovenj Gradcu, nekaj pa v Velenju. To ni dobro," pravi župan Vuzenice. Kot državni svetnik je na ministrstvo za infrastrukturo in na Agencijo RS za varnost prometa že naslovil pobudo, da naj poskrbijo za zadosten kader, predvsem za kategorije, ki se sedaj ne morejo izvajati v koroški regiji. Po besedah Goloba so Korošci trenutno neenakopravni, kandidati za voznika iz drugih regij namreč pridejo na vrsto v dveh do treh tednih.

Ob odprtju tematike se je oglasil tudi podžupan mestne občine Slovenj Gradec Peter Pungartnik in izpostavil, da na Koroškem ni niti ustreznega poligona za vožnjo. Dejal je, da v Slovenj Gradcu intenzivno iščejo lokacijo, kjer bi tak poligon lahko realizirali. "Poligon je nujno potreben in v bližnji prihodnosti ga bomo morali zgraditi. Brez njega bo Koroška dolgoročno še bolj odrezana," je povedal Pungartnik in dodal, da se izpiti sedaj opravljajo na letališču, a da to ni dolgoročna rešitev.

Predstavniki Sveta koroške regije so na prvi seji v novem mandatu ponovno - v luči poslovalnice Nove Ljubljanske banke, NLB, ki so jo na Muti zaprli v začetku meseca - govorili tudi o problematiki zapiranja bank, poštnih uradov ... Župan Mute Mirko Vošner je ob zaprtju zahteval kriterije, po katerih so se ravnali in poslovalnico zaprli, a jih ni prejel. "Vodstvo se je odločilo, da nam teh podatkov ne bo posredovalo, zato apeliram na Svet koroške regije, da zahtevamo pojasnilo," je dejal.

Z mlini na veter, kot je dejal župan Ribnice na Pohorju Srečko Geč, so se pred časom borili tudi v Črni na Koroškem. "Nam sta ostala dva bankomata, zdaj pa že prihajajo ideje, da bi nam enega odpeljali. Ostro se moramo upreti bankam. Naj ostanejo tudi v takšnih okoljih in naj izravnavo naredijo iz profita, ki ga dosegajo drugje. Nekatere občine celo plačujejo, da bankomati pri njih ostanejo," je povedala županja Črne Romana Lesjak.

Bankomat denimo sofinancira Mestna občina Slovenj Gradec. Tistega v Pamečah. A zanimivo: banka, ki ga je ukinila, ni imela interesa niti za to, da bi ostal s sofinanciranjem. Novi bankomat je postavila čisto druga banka. Poleg omenjenih poslovalnic NLB na Muti in v Črni so aprila 2014 zaprli še poslovalnici v Vuzenici in Mislinji. Banke se ob tem izgovarjajo tudi na elektronsko poslovanje, a se ne zavedajo, da je na Koroškem še veliko belih lis, kjer niti ni dostopa do interneta, kar pomeni, da je elektronsko poslovanje tehnično nemogoče.

​Vključeni so vsi akterji v regiji

Svet koroške regije je, tako kot pred njim Razvojni svet regije, potrdil tudi osnutek novega regionalnega razvojnega programa za obdobje 2021-2027. "Konec tedna bomo dokument poslali na ministrstvo za gospodarstvo. Vključili smo vse akterje v regiji, ki se ukvarjajo z razvojem in izvajanjem projektov, velik pomen dajemo infrastrukturi in mehkim vsebinam, ki so za regijo zelo pomembne. Služil bo kot dokument za opredelitev ključnih vsebin, v prihodnjem letu pa se bo dopolnjeval in usklajeval z župani, gospodarstvom in drugimi institucijami v regiji," je ob tem dejala direktorica Regionalne razvojne agencije za Koroško Karmen Sonjak.

Ob tem je poudarila, da je regionalni razvojni program, ki se izteka, skoraj 95-odstotno uresničen. Pogovori potekajo samo še za en projekt v občini Vuzenica, ki pa bo po napovedih prav tako uresničen, kar pomeni, da se obeta stoodstotna uspešnost.

Župani in županji so potrdili še soglasje za izplačilo redne delovne uspešnosti za leto 2020 direktorici Zdravstveno reševalnega centra Koroške Marijani Kašnik in pomočniku direktorice Aljoši Lajbaherju. Obravnavali so tudi vlogo zavoda Ustvarjalno srce in projekt Slovenija kvačka. Župani so se strinjali, da projekt v okviru zmožnosti finančno podprejo, v zameno pa bodo prejeli 1,2 krat 1,4 metra velik skvačkan občinski grb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta