TAB Mežica le še korak do proizvodnje litij-ionskih baterij na lokaciji Leka Prevalje v sodelovanju s kitajskim partnerjem

Uradnih informacij o prodaji oziroma nakupu Lekove hale iz podjetij (še) ni, je pa uprava TAB z načrti o predvidenim novega podjetja TAB-Haidi v večinski lasti TAB, ki v petih letih prinašajo 300 delovnih mest, po naših informacijah danes seznanila nadzornike TAB. Kaj skorajšnji nakup hale pomeni za delavce Leka?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lek Prevalje: hala, ki bo predvidoma prešla v last TAB oziroma TAB- Haidi.
Petra Lesjak Tušek

Nadzorni svet TAB Mežica se je danes po naših informacijah seznanil z namero uprave za ustanovitev podjetja TAB-Haidi JV, proizvodnega obrata za litij-ion celice v načrtovani kombinirani lasti TAB-a in kitajskega partnerja, ki med drugim vključuje tudi nakup proizvodne hale Leka na Prevaljah. Lekova prevaljska hala, kot je znano, že dolgo ostaja prazna, potem ko je sprva napovedana naložba v širitev proizvodnje propadla in je sicer dokončana novogradnja nenadoma ostala brez prvotno načrtovane vsebine, saj prevaljsko proizvodno lokacijo po spremenjeni strategiji postopno preoblikujejo v globalni operativni center. Direktor TAB-a Bogomir Auprih je glede nakupa prevaljske hale za Večer za zdaj potrdil zgolj, da razgovori potekajo, da pa več v tem trenutku ne more komentirati. Bo pa, če in ko bo karkoli dogovorjenega in podpisanega, nato čim prej tudi sklicana novinarska konferenca, dodaja Auprih. Po neuradnih informacijah v TAB-u še čakajo na uradno potrditev s strani kitajskega partnerja, ki naj bi ji nato že v kratkem sledili nadaljnji koraki za sklenitev posla.

Najprej bi zaposlili okoli 100 delavcev Leka

Nadzorni svet TAB pa je medtem torej seznanjen z vsebino načrtov, ki so ključni zlasti v luči nadaljnjih perspektiv mežiškega proizvajalca startnih in industrijskih baterij, enega najpomembnejših koroških izvoznikov in zaposlovalcev. Haidi Energy Tehnology je kitajski proizvajalec litij - ionskih baterij, ki se ukvarja tudi z raziskavami in razvojem, in bo po naših neuradnih podatkih imel 26 odstotni delež v načrtovani družbi TAB-Haidi JV, katere 74 odstotni lastnik bo TAB d.d.. Po načrtu bo kitajski partner predvidoma zagotovil tehnologijo, patente, tehnično izobraževanje, TAB pa prostore, licence in dovoljenja, in seveda finančne vire.

Lek Prevalje, nova hala 
Petra Lesjak Tušek

Neuradno naj bi kupnina za halo znašala pet milijonov evrov, hkrati pa bo TAB nato že v prihodnjem letu zaposlil do sto delavcev Leka, o čemer naj bi potekali pogovori v povezavi z nakupom hale, tudi ob dejstvu, da je vidik razpoložljivih delavcev eden ključnih. Celotna naložba, ki jo bodo predvidoma dopolnjevali in nadgrajevali v več fazah po letih, je sicer bistveno višja, in je hala le manjši del. Poleg lastnih virov predvideva tudi pridobitev državne subvencije, zlasti v luči razvoja tako imenovane zelene tehnologije. Po načrtu bi tako do leta 2026 skupno zaposlili okoli 300 delavcev.

Lek zgolj o različnih poslovnih možnostih

Tudi v Leku sicer za zdaj uradno ne potrjujejo, da bi se v zvezi s prodajo prevaljske hale karkoli spreminjalo. "V tem trenutku nimamo nobenih dodatnih informacij kot tistih, ki smo vam jih posredovali v odgovorih 10. marca 2021," so odgovorili. Takrat pa so zapisali, da v okviru preoblikovanja preučujejo "različne poslovne možnosti za našo novo zgradbo". Ob tem so takrat poudarili, da prevaljska lokacija posluje nemoteno in zagotavlja redno oskrbo z zdravili za bolnike doma in po svetu. "Skladno s strateško usmeritvijo družbe in zaradi predvidenega zmanjšanja povpraševanja v ZDA nadaljujemo s preoblikovanjem vloge lokacije Prevalje, ki bo predvidoma do prvega četrtletja 2022 iz proizvodne lokacije postala del novoustanovljenega Globalnega operativnega centra v Sloveniji. Ta prinaša priložnosti za ustvarjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, ponuja priložnost za nadgradnjo znanj zaposlenih in s tem boljšo pripravljenost za prihodnost. Postopno zaustavitev proizvodnje načrtujemo predvidoma do konca prvega četrtletja 2022." Lek tako uradno tudi o možnosti za prezaposlovanje v TAB ne sporoča ničesar, trenutno pa na prevaljski lokaciji dela 340 delavcev. "Ko bomo imeli na voljo nove informacije, vas bomo o njih obvestili," še v zadnjem pojasnilu sporočajo iz Leka. Tudi zaposleni oziroma sindikati v Leku kakšrnikoli konkretnih informacij zaenkrat nimajo. Kot je znano, je sprva napovedana največja naložba Novartisa v Sloveniji, ocenjena na okoli 105 milijonov evrov (v prvi fazi 70 milijonov evrov) in zaključena do leta 2023, propadla. Temeljni kamen za novo tovarno na Prevaljah so položili spomladi 2017, prva redna proizvodnja, ki bi prinesla 150 novih delovnih mest, bi se morala začeti leta 2020. Zanjo je Lek prejel tudi državno spodbudo, ki jo je jeseni 2019 vrnil skupaj s pripadajočimi obrestmi.

Lek Prevalje, nova hala 
Petra Lesjak Tušek

Kako poslujejo v koronakrizi

Po spomladanskih mesecih lani, ko so v družbi TAB Mežica imeli tudi do 50-odstotni padec prodaje (v aprilu), se je poslovanje podjetja počasi izboljšalo in se je v zadnjih mesecih približalo številkam leta pred tem. Direktor Auprih je že pred iztekom leta 2020 ocenil, da bo končna realizacija v letu 2020 okoli 20 odstotkov nižja kot v letu 2019, dobiček pa za četrtno nižji. Glavni razlogi za upad poslovanja so seveda posledice epidemije, zaradi česar so vmes tudi krčili število zaposlenih, a v glavnem prekinjali pogodbe zaposlenim za določen čas. Načrti za 2021 so tako po decembrskih napovedih predvidevali od 5- do 10 odstotno povečanje prometa glede na leto 2020. Če jih bodo uspeli doseči, bo sicer poslovanje še nižje od rezultatov leta 2019, pri čemer pa ostajajo globalne razmere v luči koronakrize še naprej nepredvidljive. TAB je leto 2019 sklenil z 278,3 milijona evrov realizacije in 21,1 milijona evrov dobička. Vlaganj v letu 2019 j za skoraj 15 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta