TAB Mežica ne bo vzel 9,7 milijonske subvencije države za litij-ionsko proizvodnjo na Prevaljah

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
27.12.2021 09:40

Iz Tovarne akumulatorskih baterij - TAB Mežica so sporočili, da odstopajo od podpisa pogodbe o dodelitvi subvencije za investicijo vzpostavitve proizvodnje litij-ionskih celic. Kaj to pomeni za načrte zagona te proizvodnje, pojasnjuje direktor Bogomir Auprih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sedež TAB Mežica

Petra Lesjak Tušek

Iz TAB Mežica so sporočili, da odstopajo od načrtovanega podpisa pogodbe o dodelitvi subvencije za vzpostavitev proizvodnje litij-ionskih celic z ministrstvom za gospodarstvo. Kot smo poročali, je ministrstvo odobrilo 9, 7 milijonov evrov za zagon proizvodnje, ki jo TAB ob zanimikih po zadnjih informacijah po novem načrtuje predvidoma v letu 2023. "Izvedba tega projekta v negotovem času okrnjenih dobaviteljskih verig in dilem pri nabavi ključne opreme na globalnem trgu v danem trenutku predstavlja preveliko tveganje za podjetje. V tej luči se podjetje ni odločilo za podpis pogodbe o dodelitvi subvencije za investicijo. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zagotovljena proračunska sredstva za ta projekt ob velikem pomenu tovrstnih spodbud investicijskim projektom ustrezno prerazporedilo," je pojasnil Bogomir Auprih, direktor TAB Mežica.

Odstop od podpisa pogodbe ne pomeni, da so povsem odstopili od naložbe, temveč da jo prelagajo na čas, ko bodo razmere na trgu dopustile izvedbo, je še dodal Auprih.

TAB Mežica je sicer družbo Tab-Haidi, ki bi bila formalno prejemnik državne spodbude, ustanovil skupaj s kitajskim podjetjem Haidi Energy Technology, Tab ima v tej družbi 74-odstotni delež, kitajski partner pa 26-odstotnega. Partnerja načrtujeta, da bosta proizvodnjo litij-ionskih celic vzpostavila v na novo zgrajeni, a še ne uporabljeni nekdanji Lekovi hali na Prevaljah.

Kitajski partner, ki je eden izmed vodilnih visoko tehnoloških proizvajalcev litij-ionskih baterij na Kitajskem in je specializiran za raziskave, razvoj, proizvodnjo in prodajo litij-ionskih baterij, bo za novo proizvodnjo na Koroškem zagotovil tehnologijo, znanje in razvoj. Prispevek Taba vključuje financiranje proizvodnih prostorov in opreme, obratni kapital in vzpostavitev tekočega poslovanja podjetja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta