Tamara Ramšak nova promotorka koroškega mošta

Jasmina Detela Jasmina Detela
26.11.2023 16:10

Za naslov moštne d'čve se je letos potegovalo pet deklet iz vseh treh koroških dolin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moštna d'čva Tamara Ramšak
Matko Vavh

V Družbenem domu na Prevaljah so v soboto zvečer izbrali novo moštno d'čvo. Prireditev, že 24. zapored, je potekala v organizaciji Sadjarskega društva Mežiške doline in ob pomoči Društva podeželske mladine Mežiške doline. Nova moštna d'čva je postala Tamara Ramšak z Raven na Koroškem.

Izbor moštne d'čve na Prevaljah
Matko Vavh

Na letošnji izbor se je prijavilo pet tekmovalk, Tjaša Ledinek iz Vuhreda, Jasmina in Helena Pokeržnik iz Otiškega Vrha, Mateja Ažnik iz Pameč pri Slovenj Gradcu in Tamara Ramšak z Raven na Koroškem. "To je bilo letos verjetno prvič, da je sodelovalo pet deklet. Zelo nas veseli, da se zanimanje za sodelovanje povečuje. Zelo polna je bila tudi dvorana, kar kaže na priljubljenost tega dogodka in mošta," je navdušen predsednik Sadjarskega društva Mežiške doline Peter Račel.

Kandidatke so se najprej predstavile na izviren način, potem pa se pomerile v treh spretnostnih igrah; sestavljale so lestev, podirale keglje in v vreči krompirja iskala jabolka. Največ točk je zbrala Tamara Ramšak z Raven na Koroškem in za eno leto postala ambasadorka te koroške pijače. Tamara sicer ne živi na kmetiji, ima pa fanta s kmetije, zato se je tudi odločila, da sodeluje na izboru. Lento je prejela od lanske zmagovalke Veronike Ridl.

Moštna d'čva Tamara Ramšak
Matko Vavh

Na moštni gavdi oziroma Andrejevanju so opravili tudi tradicionalni krst mošta. Letos ga ni veliko, saj je letina sadja zaradi vremenskih razmer zelo slaba. "Tisti, ki so ga sprešali, pa imajo dober mošt," je povedal predsednik Sadjarskega društva.

Izbor moštne d'čve 
Matko Vavh

Za večerjo so obiskovalcem postregli tradicionalen andrejev krožnik: pečenica, kos svinjskega mesa, kislo zelje in pražen krompir. "Pomemben ni le izbor moštne d'čve, temveč tudi ohranjanje kulture našega koroškega mošta, ki je pijača z jabolk in kot taka posebnost. Je pa izven meja naše regije slabše poznan oziroma ga drugje skorajda ne pridelujejo," še pove Račel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta