Tožilec po poginu goveda na kmetiji v Podgori podal obtožni predlog, o sumu mučenja živali bo razsodilo sodišče

plt
18.01.2024 10:00

Vložen obtožni predlog zaradi suma kaznivega dejanja mučenja živali, narok za glavno obravnavo na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu prihodnji teden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče Slovenj Gradec 
Sodišče Slovenj Gradec 
Nejc Strojnik

Po poginu govedi marca lani na kmetiji Dvornik v Podgori nad Kotljami in po nadaljnjih vloženih kazenskih ovadbah policije in veterinarske inšpekcije zaradi suma mučenja živali na slovenjgraško okrožno tožilstvo, je tožilec po informacijah okrožnega tožilstva sprejel državnotožilsko odločitev. Konec novembra lani je zoper Katarino Valentar vložil obtožni predlog na Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu. Kot so nam odgovorili s sodišča, je vložen obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja mučenja živali (in sicer po 3. odstavku v zvezi s 1. odstavkom 341. člena Kazenskega zakonika (KZ). Narok za glavno obravnavo na sodišču je razpisan za prihodnji četrtek, 25. januar, in za četrtek, 1. februarja. 

Kmetija Dvornik v Podgori nad Kotljami
Petra Lesjak Tušek

Po več mesecih se torej primer pogina goveda seli na sodišče, ki je sicer v prejšnjih mesecih na predlog tožilca že opravilo tudi preiskavo, ki je med drugim zajemala zaslišanja prič. Kot smo poročali, je na kmetiji, kjer je dopolnilno dejavnost opravljala Katarina Valentar, poginilo devet govedi, ostale od skupno 22 so odpeljali v zakol. Vzrok pogina so bili v gmoto zaviti, zavozlani trakovi rumene PVC-folije, ki so jih zaužile živali. Veterinarski inšpektor je kazensko ovadbo podal konec marca, izrekel pa tudi ukrep trajne prepovedi reje govedi, ugotovitve inšpekcije so bile med drugim tudi, da so bile v hlevu zelo slabe higienske razmere. Po tedanjih informacijah kmetijskega ministrstva je o skladnosti gospodarstva s pogoji pridelave iz ekološke sheme odločala Organizacija za kontrolo in certificiranje. Ugotovila je, da gospodarstvo ne izpolnjuje več pogojev, zato je izdan certifikat z odločbo v celoti razveljavila. Valentar je bila sicer tudi prejemnica kmetijskih subvencij države.

Po prvem odstavku 341. člena KZ se, kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta, po tretjem pa se, kdor muči več živali, mučeno žival trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, kaznuje z zaporom do treh let. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta