V Dravogradu že leta o nujni obvoznici, a ne dlje od idej

Urška Polanc Urška Polanc
04.03.2020 16:12

Civilna iniciativa, ki se zavzema za čimprejšnjo izgradnjo obvoznice in s tem razbremenitev dravograjskega trga, je pozvala k razmislekom, od ministrstva pričakujejo časovnico, sicer bodo ukrepali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dravograjski trg - že leta v Dravogradu opozarjajo o nujnosti razbremenitve prometa. 
Urška Polanc

Že vrsto let v Dravogradu pričakujejo gradnjo obvoznice, ki bi razbremenila dravograjsko trško jedro, obenem pa bi bila navezovalna cesta tretje razvojne osi, odseka Slovenj Gradec-Dravograd. Kot so povedali v Civilni iniciativi za obvoznico Dravograd, po podatkih merilnika hitrosti skozi trg dnevno v povprečju v eno smer pelje 2943 vozil, po njihovih izračunih od tega okoli 500 težkih tovornih vozil, kar je za trg s skoraj tisočletno zgodovino huda obremenitev. V trgu sta tudi osnovna šola in vrtec. V tamkajšnji civilni iniciativi so sicer aktivnejši štirje člani, a podpiralo naj bi jih približno 600 krajanov, pri katerih že zbirajo podpise. Iniciativa si prizadeva za čim hitrejšo izgradnjo obvoznice v Dravogradu v okviru tretje razvojne osi kot navezovalne ceste, je povedal Rok Kotnik, koordinator civilne iniciative. Ne predstavljajo si, da bi v Dravogradu - sploh, ko se bo po tretji razvojni osi skozi to obmejno občino peljalo še več vozil -, še lahko ohranjali kulturno dediščino mestnega jedra, soočili pa se bodo še z večjimi težavami. Dravograjski občinski svet je sicer leta 2012 sprejel sklep, s katerim je potrdil traso hitre ceste in obeh obvoznic v Dravogradu. "Uradno stališče občine še vedno ostaja: obvoznica v Dravogradu na levi strani po Meži, obvoznica z Viča čez Dobravo s tunelom in priključek v Otiškem Vrhu," je povedal Anton Preksavec, podžupan občine Dravograd. Dodal je, da se občina do dodatnega predloga civilne iniciative, ki so ga med drugim predstavili na okrogli mizi, ni opredeljevala, več pa bodo v postopku sprejemanja državnega prostorskega načrta (DPN) povedali odločevalci.

Civilna iniciativa za obvoznico Dravograd, Mladinskega centra Dravograd in Mladinske iniciative za 3. razvojno os o obvoznici v Dravogradu 
Urška Polanc

V pričakovanju časovnice, sicer zaostritev

Da obstoječemu načrtu obvoznice ne nasprotujejo, le pogovarjajo se o dodatnih možnostih, je povedal Kotnik, ki razmišlja, da morajo pri tako velikem projektu razmišljati širše in ne samo o eni varianti, pri kateri bi lahko nastal hujši zaplet. Po podatkih iniciative se pri DPN z okoljskimi soglasji že zatika, direkcija za vode namreč ne potrdi smernic hidrološko-hidravlične študije, osnutek DPN naj bi zato prestavili na konec tega leta. "Na ministrstvu za infrastrukturo (MOP) smo se dogovorili za časovnico, ki je do danes še nismo prejeli. Če tega ne bo, bomo razmišljali o dodatnih ukrepih, ki smo jih kot civilna iniciativa zagotovo sposobni," je povedal Kotnik. Tudi Preksavec je dejal, da bodo po decembrskem sestanku na MOP nadaljevali pritiske, ki jih kot lokalna skupnost lahko izvajajo. Nasploh pa želijo v Dravogradu razviti zavest, da možnost za pridobitev obvoznice je, razmišlja Kotnik.

Tunel severno od Dravograda?

Na okrogli mizi, ki jo je organizirala iniciativa, je gostoval tudi župan Slovenj Gradca Tilen Klugler, ki je pojasnil, da v koroški mestni občini navezovalne ceste umeščajo prek občinskega prostorskega načrta, za kar jim je v primerjavi z Dravogradom, kjer bosta obvoznici del DPN, lažje. Številni občani tega, kje naj bi potekala obvoznica, sploh ne vedo, zato je doslej znane variante okoli 80 zbranim na razpravi predstavil domačin in član civilne iniciative Milan Prša, ki se sicer ukvarja s projektiranjem. Glede obstoječega načrta obvoznice je navedel več pomislekov tako z vidika varovanja okolja kot tudi zaradi hrupa in onesnaženja. Predstavil je idejo, da bi promet iz Avstrije za Maribor šel skozi tunel severno od Dravograda, s čimer bi razbremenili trg in naselje in možnost obvoznice, ki bi potekala mimo Črneč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta