V Občini Mislinja bodo zgradili dom starejših s 150 posteljami

Jasmina Detela Jasmina Detela
26.03.2021 06:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tej lokaciji bo stal dom starejših občanov. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

V občini Mislinja bodo gradili dom starejših občanov. Koncesijo je pridobilo avstrijsko podjetje SeneCura, ki v Sloveniji že ima več domov, pridobilo pa je tudi še nekaj koncesij za njihovo gradnjo v drugih slovenskih krajih. Mislinjski dom bo imel 150 postelj in bi lahko prve stanovalce sprejel že konec prihodnjega leta. Mislinjski župan Bojan Borovnik je izrazil zadovoljstvo, saj ga občina ne bi mogla sama financirati. Pri tem pove, da je okoli 40 njihovih starejših občanov v domovih za starejše na Koroškem in tudi v Šaleški dolini. V občini je bila pred časom prav tako aktivna civilna iniciativa za gradnjo doma.

Sedemdeset novih zaposlitev

Zemljišče, kjer bo koncesionar gradil dom, je v občinski lasti, 5000 kvadratnih metrov velik travnik je nad tamkajšnjo osnovno šolo in Centrom za zdravje in šport. Je v lasti občine in ga bo prodala koncesionarju. Dogovori še potekajo, se je pa občina zavezala, da bo uredila dostop do zemljišča (nov most in del pločnika).

Na tej lokaciji bo stal dom starejših občanov.
Jasmina Detela
Bojan Borovnik, župan občine Mislinja (foto: Jasmina Detela)
Jasmina Detela

O naložbi smo se pozanimali pri poslovni direktorici SeneCure za Slovenijo Sandri M. Gavranovič. Potrdila je, da sta se s pridobljeno koncesijo pričela projektiranje in pridobivanje vseh potrebnih gradbenih dovoljenj. Dom bo imel 150 postelj, grajen pa bo podobno kot dom v Rušah, torej v skladu s IV. generacijo domov s štirimi dnevnimi centri, 130 enoposteljnimi sobami (preostale bodo dvoposteljne) in petimi oddelki za osebe z demenco. "Dom bo primarno namenjen institucionalnemu varstvu starejših v celodnevni obliki in začasnim namestitvam ter tudi oblikam delovnega varstva. Glede na ugotovljene potrebe lokalne skupnosti se bo v skladu s koncesijo lahko izvajala tudi pomoč na domu (na primer skupnostne oblike skrbi za starejše, razvoz kosil, socialni servis, rehabilitacija na domu uporabnikov s storitvami fizioterapije in delovne terapije). Za višjo kakovost življenja in bivanja v domu bodo omogočene storitve kavarne, frizerske in kozmetične storitve, masažne storitve, prehrana za zunanje uporabnike. V skladu s potrebami lokalne skupnosti bomo razvijali koncepte sodelovanja tudi na komercialnem področju," je pojasnila poslovna direktorica. Prizadevali si bodo, da bo dom postal medgeneracijsko središče v lokalni skupnosti. Zaposlili bodo okoli 70 delavcev različnih profilov (negovalno osebje, medicinske sestre, kuharje, strežnike, čistilke, socialne delavce ...). Tako pri sprejemu stanovalcev kot pri zaposlovanju bodo imeli prednost lokalni prebivalci.

Vrtec Mislinja (foto: Jasmina Detela)
Jasmina Detela
Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Pod osnovno šolo je občina kupila tudi zemljišče za vrtec. Gre za okoli 6600 kvadratnih metrov velik travnik, zanj so odšteli okoli 190 tisoč evrov. V Mislinji deluje enota slovenjgraškega vrtca s šestimi oddelki. Zadnja leta se tam soočajo s prostorsko stisko, rešujejo pa jo tudi tako, da en oddelek deluje v prostorih osnovne šole. Župan pravi, da še ne morejo napovedati, kdaj se bo gradnja začela, prizadevali pa si bodo, da bi se še v tem mandatu. V načrtu je, da bi imel novi vrtec devet oddelkov.

​Ohranjajo le poimenovanje

Se pa v Mislinji ne bodo gradile vetrne elektrarne. Spomnimo, da je ministrstvo za okolje in prostor pred dvema letoma objavilo pobudo za pripravo državnega prostorskega načrta (DPN) za polje 15 vetrnih elektrarn z močjo treh megavatov na območju občin Mislinja, Zreče in Slovenska Bistrica. Investitor je družba Stiria Invest iz Rogaške Slatine.

Vrtec Mislinja Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Kot je povedal direktor občinske uprave Mislinja Bogdan Slemenik, naj bi bilo na podlagi pobude zgrajenih osem vetrnic v mislinjski občini, preostale v občinah Zreče in Slovenska Bistrica. "Po izvedbi postopka javne razgrnitve in pridobitvi smernic nosilcev urejanja prostora ter izdelanega okoljskega poročila je vlada izdala sklep o izvedbi polja vetrnih elektrarn, s katerim se je njihovo število zmanjšalo s 15 na štiri, od teh pa nobena ni načrtovana na območju občine Mislinja," pojasnjuje Slemenik. Kljub temu da vetrne elektrarne ne bodo postavljene v omenjeni občini, se je ohranilo poimenovanje DPN za polje vetrnih elektrarn Mislinja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta