V osrednji koroški bolnišnici pomagajo študentje in dijaki

26.08.2021 06:00
V počitniškem delu jih je sodelovalo 20, ta način dela bodo ohranili tudi jeseni. Pred začetkom šole cepljenje za mladostnike
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (foto:)

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec (SBSG), ki je na četrti val koronavirusa dobro pripravljena, se podobno kot v nekaterih drugih bolnišnicah spoprijemajo s pomanjkanjem kadra, v prvi vrsti zdravstvene nege. To poletje so si prvič pomagali s počitniškim študentskim delom, ki ga bodo ohranili tudi v jesenskih mesecih. Prav tako prvič so razpisali kadrovske štipendije s področja zdravstvene nege.

Razpis štipendij

"Na področju zdravstvene nege nam je vodstvo bolnišnice v poletnih mesecih, ko je čas dopustov, odobrilo počitniško in študentsko delo. Okoli 20 dijakov in študentov nam je pomagalo pri osnovni negi in drugih aktivnostih na področju zdravstvene nege na vseh oddelkih bolnišnice, tudi v sivi coni urgentnega centra, ki je vzpostavljena za bolnike s sumom na covid-19. Podobno bo tudi jeseni," je povedala v. d. pomočnice direktorja za področje zdravstvene in babiške nege in oskrbe Jelena Čubra. Bolnišnica zdravstveno osebje ves čas išče z razpisi. Letos so zaposlili 35 medicinskih sester, izkazanih potreb je bilo 57. Odprt je tudi razpis za pet kadrovskih štipendij s področja zdravstvene nege.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (foto:)

Ob tem je direktor SBSG Janez Lavre pojasnil, da trenutno nimajo oddelka za zdravstveno nego, saj je bil kader prerazporejen na oddelek za paliativo. Strokovno so ocenili, da je ta oddelek zaradi narave bolezni in skrbi za te paciente bolj pomemben. Trudijo se, da bi v šestih mesecih, če ne bo prevelikega izpada dejavnosti zaradi epidemije, ponovno vzpostavili oddelek za zdravstveno nego z od 12 do 15 posteljami, kjer bi potrebovali štiri diplomirane medicinske sestre in dvanajst zdravstvenih tehnikov.

K cepljenju spodbujajo mlade

V prvih sedmih mesecih letos so sicer realizirali 93 odstotkov načrtovane akutne bolnišnične obravnave in 86 odstotkov vseh ambulantnih aktivnosti. Največji izpadi so na področju ortopedije, urologije in internistike. Trudijo se, da bi del izpada nadomestili s priznanjem posebnih programov, da bi lahko zdravniki delali več zunaj rednega delovnega časa.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (foto: Jasmina Detela)
Jasmina Detela

"Če nam bo septembra ministrstvo za zdravje to odobrilo, bi lahko ves program akutne bolnišnične obravnave in del programov na internistiki realizirali v celoti," je pojasnil Lavre. Na naše vprašanje, ali se to dogajanje že odraža pri zdravju pacientov, Lavre odgovarja: "Če ne izvajaš redno zdravstvenih storitev, že zaradi tega prej nastanejo dolge nedopustne čakalne dobe in škode na zdravju pacientov. V naslednjih letih se bo to zagotovo odrazilo. Trenutno ugotavljamo posamezne primere, ko pacienti zaradi različnih razlogov niso šli k zdravniku - in to ni dobro. Za kronične bolnike pa skrbimo ves čas, saj uporabljamo tudi telemedicinske storitve. V času epidemije smo imeli stike po telefonu, večjih težav tu ni bilo." Bolnišnica je sicer imela ob polletju 488 tisoč evrov primanjkljaja, pričakujejo pa, da bo morda do konca leta poslovanje pozitivno.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

V SBSG, kjer sicer ne cepijo širše populacije, saj pri tem sodelujejo z Zdravstvenim domom Slovenj Gradec, organizirajo cepilni dan za otroke in mladostnike po dvanajstem letu starosti. Prvega so 9. avgusta, ko so cepili 23 otrok in mladostnikov, drugi bo v ponedeljek, 30. avgusta, med 14. in 16. uro v ambulantnih prostorih pediatričnega oddelka. Če bo potreb več, bodo čas podaljšali. Predhodno naročanje ni potrebno. V. d. strokovnega direktorja Natalija Krajnc mlade poziva k čim večji udeležbi. Uporabljali bodo Pfizerjevo cepivo.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

​Zdaj v bolnišnici ne zdravijo nobenega covidnega bolnika, covid oddelek pa bodo odprli, ko bo skupno število hospitaliziranih covidnih bolnikov na ravni države večje od 250.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta