V Ribnici na Pohorju se veselijo vrnitve šolarjev na smučišče

Urška Polanc
05.11.2021 06:00
Po zadovoljivi poletni turistični sezoni, ko so večinoma gostili domače goste, ki so koristili turistične bone, se počasi pripravljajo na zimsko sezono.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub nepredvidljivim časom rezervacije turističnim ponudnikom v Ribnici na Pohorju vlivajo upanje. 
Igor Napast

Kljub nepredvidljivim časom in težki lanskoletni izkušnji ob velikem izpadu v zimski turistični sezoni številne rezervacije turističnim ponudnikom v Ribnici na Pohorju vlivajo upanje. "Letos začnemo že decembra, to se še ni zgodilo. Od 20. decembra turistične kapacitete polnimo s šolami v naravi, ki jih bo letos 16, nekaj skupinami, prav tako individualnimi gosti, zasedeni smo tudi za silvestrovo. Upamo, da nam bo uspelo. Po lanskem zaprtju se resnično veselimo sezone, s pomočjo katere se bomo lahko pobrali. Polno imamo do enajstega marca, prostih je le še nekaj vikendov, ko bodo prišli še individualni gostje. Tri šole v naravi smo morali celo zavrniti, januarja in februarja nam bodo celo hišo zapolnili gostje iz Hrvaške," nam je povedala Katja Hren, vodja recepcije apartmajskih hiš Tisa in Breza, v katerih razpolagajo s 33 apartmaji. Sprejmejo lahko največ 210 gostov. Veselijo se tudi nekaj tujih gostov iz Velike Britanije, Italije, Nizozemske, sosednje Avstrije, ki so jih obiskali tudi ob minulih vikendih. "Pozna se, da dosti domačih gostov še ni izkoristilo bonov, zato jih veliko sprejemamo tudi v tem obdobju," je povedala. Z upoštevanjem pogojev PCT nimajo težav: "Gostje so se na to navadili, se ne pritožujejo, funkcioniramo čisto normalno in delamo po pravilih, kar je že ugotovila tudi inšpekcija. Boljše, da je tako, katastrofa bi bila namreč, da bi bili spet zaprti."

Zasneževati bi pričeli 5. decembra

V Apartmajskem naselju Ribnica na Pohorju (Ribnica 1 in Ribnica 2), kjer lahko gostom ponudijo 110 prenočitvenih kapacitet, do konca leta še računajo na dober izkoristek bonov. "Upamo, da bodo ljudje do decembra vsaj za vikende, če že ne čez teden, pokoristili bone, ki jih še imajo na voljo. Ta teden nimamo nobenega gosta, pridejo šele v petek, potem se bo za vikend napolnilo. Imamo še osem vikendov, nekaj gostov še imamo napovedanih, malo pa je še odprto. Od 25. decembra do 20. marca imamo rezervacije enajstih šol v naravi. Počasi se pripravljamo na zimsko sezono. Če se bo pokazalo, da je dovolj mrzlo, bomo že 5. decembra začeli zasneževati," je povedal Iztok Helbel, vodja smučišča. Ob tem še izpostavi, da bo nova težava za vse, ki bodo zasneževali smučišča, dvig cene elektrike. Ob tem pa je tu še bojazen ponovnega zaprtja ali pa prestrogih omejitev.

Razmišljajo že tudi, kako bodo na smučišču za otroke v šolah v naravi organizirali mehurčke, skupine, ki se bodo čez dan menjale, obenem pa poskrbeli še za druge goste, ki bodo na smučišču. Prilagajali se bodo aktualnim razmeram, ukrepom, preverjali PCT in upoštevali navodila NIJZ. Lani so smučarjem ponudili tudi možnost testiranja na smučišču, letos bodo še videli, kako bo s tem. Če bodo kupovali teste, bodo morali dvigniti ceno vozovnice. Začeli so že tudi predprodajo sezonskih smučarskih vozovnic, ki bodo veljale tako na smučišču v Ribnici kot na Kopah. Tudi večdnevne karte bodo gostje lahko koristili na obeh smučiščih.

​Struktura gostov zdaj drugačna

S poletno sezono so zadovoljni, do 15. septembra so bili 75-odstotno zasedeni, čez poletje je bilo 90 odstotkov domačih gostov, ki so večinoma koristili turistične bone, le deset odstotkov pa tujih. V primerjavi s časom pred korono se je struktura gostov obrnila, prej so pretežno prihajali tuji gostje, le nekaj je bilo domačih. "Izgubili smo tudi skupine, imamo namreč apartmaje za 5, 8 oseb, v katere zdaj pridejo le trije gostje. Zdaj si privoščijo razkošje, če že imajo bone," je dodal.

Medtem so v apartmajskih hišah Breza in Tisa med poletjem čutili upad: "Ni tako, kot je bilo pred korono, je kar razlika, pri gostih se še čuti nekakšna zadržanost, a se pobiramo. Upamo, da bo zimska sezona uspešna." Junija so obratovali le z eno apartmajsko hišo, julija in avgusta pa sta bili odprti obe. September je bil še v redu, rezervacije so imeli tudi med tednom, v oktobru pa smo bolj kot ne polnili vikende, lepo pa smo zapolnili tudi počitnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta