V Slovenj Gradcu navdušeni nad vselitvijo v nova stanovanja, vrsta stanovanj še v gradnji

20.10.2021 06:00
Po trinajstih letih spet nova neprofitna stanovanja v Slovenj Gradcu. Na listi za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem je še 107 upravičencev, zato občina že snuje načrte za novi blok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uradna otvoritev bloka neprofitnih stanovanj v Slovenj Gradcu 
Jasmina Detela

Blok neprofitnih stanovanj Polje v Slovenj Gradcu je dobil stanovalce. Ključe je 54 novim najemnikom na Celjski cesti 44 predal slovenjgraški župan Tilen Klugler z ekipo. Veselje je bilo veliko, saj je bil zadnji blok neprofitnih stanovanj na območju mestne občine, natančneje v Pamečah, zgrajen pred trinajstimi leti.

​Četrtič jima je uspelo

"Mi smo res težko čakali, da smo dobili občinsko stanovanje. Sicer nismo bili dolgo na čakalni listi, približno eno leto, a smo zelo srečni, da gremo v novo 3-sobno stanovanje. Imamo dva majhna otroka, prostora bo za vse dovolj. Do sedaj smo imeli stanovanje v najemu, najemnina je bila visoka, 350 evrov, mislim, da bo zdaj znatno manj. Poleg tega je bila hiša zelo stara, tukaj pa bo vse novo. Zagotovo bo veliko boljše. Pa vse je blizu, vrtec, trgovine, knjižnica. Lokacija je res popolna. Preselili se bomo v enem tednu. Vse pohištvo smo že kupili, treba ga je le še sestaviti," je vesel Blaž iz Slovenj Gradca. Navdušenje nad selitvijo v nove domove so izrazili tudi nekateri drugi najemniki, ki so si lahko v ponedeljek prvič ogledali stanovanja. "Super, četrtič sva se s hčerko prijavili na razpis za neprofitna stanovanja in ga končno dobili. Nanj sva čakali od leta 1999. Blok je videti super," sta povedali Lucija in Ana.

Veselje ob prevzemu ključev novih stanovanj
Jasmina Detela

"Novi začetki, nova energija in spoznanje, da se nam je izpolnila želja po večjem stanovanju. Zelo težko je bivati v zasebnem stanovanju, saj težje preživiš glede na težke čase ob visoki najemnini. Država bi mogla bolje poskrbeti za ljudi v stiskah," je dejala Dragica iz Slovenj Gradca. Nad selitvijo v večje stanovanje je navdušena tudi Sara, zlasti zato, ker bosta imeli hčerki svojo sobo. Na večje občinsko stanovanje je mlada družinica čakala kar osem let. "Bil sem v stiski, bival sem v privatnem stanovanju. Prav fajn je, da sem dobil občinsko stanovanje, lažje bo in ceneje. Pohištva še nisem naročil, saj moram najprej preveriti mere. Sem prišel z metrom," je povedal Aleš. "Veseli smo, saj smo nanj čakali kar 18 let. Zdaj plačujemo tržno najemnino, občinsko stanovanje bo večje, najemnina nekoliko nižja in lokacija je dobra. Večino pohištva smo že kupili, le kuhinje še ne, saj ne poznamo mer. Selili se bomo čim prej," pa je dejal Robi z družino.

Župan Tilen Klugler je najmlajšim stanovalcem simbolično predal lesen ključ. 
Jasmina Detela

Kombinacija virov za novo naložbo

​Selitev v novi blok, ki je stal 4,1 milijona evrov in ga je občina zgradila s pomočjo evropskih, državnih in lastnih sredstev, je bila sicer sprva načrtovana v začetku tega poletja, a so jo zaradi težav z vlago prestavili. "Razmere niso dopuščale, da bi lahko stanovalce vselili že v juniju. V objektu je bilo veliko vlage, zato izvajalcem navkljub omilitvenim ukrepom nismo dovolili, da bi pričeli polagati parket. Na koncu smo objekt priklopili na daljinsko ogrevanje, zakurili in na tla dali protipožarno zaščito. Razmere so se toliko izboljšale, da so lahko izvajalci zgodaj jeseni dokončali manjša gradbena in obrtniška dela. Prav je, da smo malo počakali, saj bo sedaj bivanje bolj kvalitetno, kot da bi hiteli in imeli nezadovoljne stanovalce," je povedal župan.

Blok ima sicer 54 stanovanj različnih velikosti, od garsonjer do 4,5-sobnih. Stanovalcem je na voljo 57 parkirnih mest, od tega 33 zunanjih parkirišč, 24 pa jih je v garažnih hiši. Tri parkirna mesta so za invalide.

Skupaj z novim blokom ima občina v lasti 275 stanovanj. Razmišljajo pa že o gradnji še enega bloka neprofitnih stanovanj, saj ima nerešeno stanovanjsko vprašanje še 107 upravičencev. Zgradili bi ga s sredstvi od prodaje občinskih neprofitnih stanovanj, ki jih je občina letos ponudila v prodajo in tudi že nekaj prodala. S pripravo projektne dokumentacije bi radi začeli že letos, možne lokacije pa še preverjajo.

Trak so županu Tilnu Kluglerju pomagali prerezati najmlajši stanovalci.
Jasmina Detela

Sicer pa je v slovenjgraški občini na stanovanjskem področju precej živahno. Poleg občine bloke gradijo tudi zasebniki. Kot je ocenil župan, bodo v slovenjgraški občini v dveh letih, če bodo uresničeni vsi začrtani projekti, bogatejši za 350 novih stanovanj. V lokalnem okolju je sicer veliko povpraševanja za najem in nakup stanovanj. Občina pa ustvarja tudi pogoje za individualno gradnjo, v postopku sprejemanja je več podrobnih prostorskih načrtov (Ozare, Štibuh, Pameče-Troblje).

​Stanovanjska gradnja je aktualna tudi v nekaterih drugih koroških občinah, med drugim na Ravnah na Koroškem, v Dravogradu in Mežici ter v Radljah ob Dravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta