V Slovenj Gradcu v znamenju Štirih kovačev

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
19.09.2024 06:00

Ob prazniku Mestne občine Slovenj Gradec bo danes v Koroški galeriji likovnih umetnosti slavnostna seja mestnega sveta, na kateri bodo med drugim nagrado podelili ansamblu Štirje kovači.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ansambel, ki pod vodstvom legendarnega Franca Šegovca neprekinjeno deluje že od leta 1954.
Tomo Jeseničnik

V Slovenj Gradcu so, upravičeno, na ansambel Štirje kovači izjemno ponosni. Ta pod vodstvom neutrudnega Franca Šegovca neprekinjeno deluje že od leta 1954, ustanovil pa ga je skupaj s tremi prijatelji, ki so bili zaposleni v kovaški industriji v tovarni Kos v Slovenj Gradcu. Pred tremi leti se je vpisal tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Na svetu namreč ne obstaja noben narodnozabavni ansambel, ki bi deloval dlje. Od takrat je v Koroškem pokrajinskem muzeju v čast ansamblu na ogled tudi muzejska zbirka.

Občinska nagrada pa ni edini vrhunec, ki se bo ansamblu zgodil ta teden. Jutri ob 19. uri bodo namreč visok jubilej proslavili v športni dvorani v Slovenj Gradcu. Tam bo ansamblu Štirje kovači predsednica republike Nataša Pirc Musar izročila državno odlikovanje red za zasluge za 70-letno kulturno in glasbeno udejstvovanje, ki je pripomoglo k ohranjanju in razvijanju narodnozabavne glasbe ter prepoznavnosti Slovenije v svetu. Prireditev, ki jo bo vodil Andrej Hofer, bo sestavljena iz glasbenega dela, v katerem bodo sodelovali ansambel Štirje kovači, Pihalni orkester Slovenj Gradec, Darja Švajger in družina Breznik, na koncu pa bodo premierno predvajali še dokumentarni film o ansamblu, za katerega organizatorji obljubljajo, da bo čudovito zaokrožil čustven večer, poln obujanja spominov.

V okviru letošnjega občinskega praznika bodo poleg občinske nagrade na današnji slavnostni seji podelili še tri občinske plakete, ki jih bodo prejeli Knjižnica Ksaverja Meška, Planinsko društvo Slovenj Gradec in Andrej Breznik. V Slovenj Gradcu je tudi sicer zaradi občinskega praznika te dni bogat spremljevalni program, ki se je s kolesarjenjem okoli Uršlje gore začel že pred več kot desetimi dnevi in bo trajal še do prihodnjega konca tedna. Na igrišču, ki so ga začasno postavili kar na Trgu svobode, so uspešno izpeljali odprto prvenstvo v odbojki na mivki, včeraj je dan odprtih vrat pripravila slovenjgraška komunala, jutri pa bosta na vrsti že 26. Mirovniški festival in 17. festival drugačnosti. Ta konec tedna, v petek in soboto, bo na Glavnem trgu bogat glasbeni program, ki se bo v nedeljo zaključil s parado pihalnih orkestrov, prihodnji torek bo na vrsti županov sprejem za upokojence in invalide, sreda in četrtek bosta posvečena turizmu, v petek bo na vrsti vodeno kolesarjenje po Štrekni. Prihodnjo soboto bodo odprli prenovljene prostore v Koči pod Kremžarjevim vrhom, program pa, prav tako v soboto, sklenili z odprto kuhno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta