V Slovenj Gradcu za cesto namesto hmelja

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.03.2020 16:33

Z odločbo, ki naj bi bila prva tovrstna, je občina prepovedala trajni nasad na območju Starega trga za obdobje štirih let. Hmeljar Ciril Cokan: Odločitev je sporna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tilen Klugler: "Prav bi prišla finančna spodbuda države, ki nam bi skupaj s SID banko zagotovila brezobrestno 'premostitveno' oziroma likvidnostno posojilo."
Igor Napast
Načrtovano hmeljišče v Starem trgu pri Slovenj Gradcu
Večer
Načrtovano hmeljišče v Starem trgu pri Slovenj Gradcu
Večer

Mestna občina Slovenj Gradec (MOSG) se je lotila sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (OPN). Želi namreč rezervirati zemljišča za umeščanje predvidene prometne infrastrukture v prostor. Izdala je prvo odločbo o začasnih ukrepih, ki lastnike omejuje pri ravnanju z zemljišči.
Lastnik zemljišča v Starem trgu pri Slovenj Gradcu je hmeljar Ciril Cokan iz Podgorja, ki pa je na njem že pred izdajo odločbe postavil lesene kole in žice za nasad hmelja. Približevanje hmeljišč mestnim oziroma strnjenim naseljem v Slovenj Gradcu že dlje časa povzroča precej hude krvi med številnimi občani in hmeljarji, ljudje se bojijo predvsem morebitnih negativnih vplivov uporabe fitofarmacevtskih sredstev na zdravje in okolje. Vtis je, da izdaja omenjene odločbe napetosti še stopnjuje.

Škropljenje naj bi napovedali

V Slovenj Gradcu oziroma v Mislinjski dolini hmelj raste že več deset let, problematika se javno izpostavlja zadnja tri leta, ko so se nasadi hmelja začeli približevati domovom ljudi ob strnjenih naseljih in tudi nekaterim izobraževalnim institucijam. Pred dobrima dvema letoma je bila ustanovljena tudi Civilna iniciativa za varovanje okolja in zdravja občanov, ki si prizadeva za spoštovanje pravice do zdravega življenjskega okolja. Že dvakrat je slovenjgraška občina naročila vzorčenje rastlin, tal in zraka ob škropljenju hmelja, ki niso pokazali večjega zanosa škropiv v okolico.

Načrtovano hmeljišče v Starem trgu pri Slovenj Gradcu
Večer
Tilen Klugler:"Tudi letos bomo hmeljarje pozvali, da nas obveščajo o škropljenju hmelja."
Igor Napast
Aleksandra Pivec: "Nobena od strani ne želi narediti koraka nazaj. Rešitev ne bo lahka."
Robert Balen

Inšpektorica ustavila dela na hmeljišču

Slovenjgraška občina je očitno k popravi omenjenih "napak" že pristopila, saj je v fazi spreminjanja OPN. Prvo odločbo o začasnih ukrepih, ki lastniku zemljišča omejuje promet z zemljišči, spreminjanje meje parcele z združitvijo ali delitvijo parcel, komasacijo ali izravnavo meje, izdajo gradbenih in drugih dovoljenj, vezanih na gradnjo in uporabo objektov ter urejanje trajnih nasadov ali drugih posegov v prostor, je prejel hmeljar Ciril Cokan. Vzrok je sicer v umeščanju prometne infrastrukture v prostor.
Župan pojasnjuje, da želijo tako zavarovati zemljišča, kjer bodo umeščali lokalno prometno infrastrukturo. In še, da je omenjeno kmetijsko zemljišče (travnik) v Starem trgu, na katerem je hmeljar želel urediti hmeljišče, pomembno zaradi umestitve severne obvoznice: "Natančna trasa še ni določena. Proti reki Suhodolnici se umikamo po priporočilu ministrstvo za kulturo, saj je na območju Starega trga arheološko najdišče Colatio."

Cokan: Občina ovira hmeljarstvo

Lastnik zemljišča je vložil pritožbo tako zoper odločbo inšpektorata kot zoper občinsko odločbo o začasnih ukrepih. O pritožbi na drugi stopnji odloča župan, zoper to odločbo pa je dovoljen upravni spor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta