Včasih so bili vsi pobriti, ni bilo finte

15.09.2021 06:00
Izkušnja iz prve roke. V prvi vrsti frizerski salon, a vedno bolj tudi brivski. Brivnica na Ravnah je za zdaj edina na Koroškem. "Retro stil je priljubljen v vseh segmentih družbe," pravi Boštjan Žinko
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brivca Veronika Volker in Žan Žel. Pomemben je tudi imidž. Da sodita v okolje.
Nejc Strojnik

Ste že bili v brivnici? ob prihodu vpraša Boštjan Žinko, ki je junija na Ravnah odprl prvo brivnico na Koroškem in jo poimenoval Koroški brivec. "Sem," se pohvalim z obiskom brivnice v Maroku pred nekaj leti. "No, potem si vsaj približno že lahko predstavljate, kako vse skupaj poteka," mi pravi. A ko mu povem, da sem bil takrat obrit v manj kot desetih minutah in da razen tega, da me je brivec bril z nožem ter mi ob tem povzročil nemalo ranic, ni bilo kaj dosti drugače kot doma, se hitro popravi in reče, da vendarle še nisem doživel prave izkušnje. Sam se je preobrazbe klasičnega frizerskega salona v dva ločena prostora lotil skrajno previdno iz dobro mero okusa. Prostor je prežet z moško energijo, za katero skrbijo tudi skrbno izbrani kosi pohištva. "Moški in ženske ne gredo skupaj. Marsikdo bi imel tako urejeno, če bi imel prostor. Pa tudi unisex salon se bolj izplača. Tukaj ni dileme. V brivnici pač ne moremo urejati damskih frizur. Ženske se na tem stolu ne bi počutile dobro," pove Žinko. Ko se usedem na stol in se ta spremeni v ležalnik, si sicer težko predstavljam, da kdo ne bi užival. K temu pripomore tudi glasba, tudi ta je skrbno izbrana.

Brivk je manj kot brivcev

"Boštjan pravi, da klasičen radio ne sodi sem. To ni prostor za cestne informacije in oglase," razloži brivka Veronika Volker, medtem ko mi na vratu z detajlerjem označuje linije. Brivk je manj kot brivcev, pri Koroškem brivcu je poleg Volkerjeve zaposlen še Žan Žel. "Veronika je že dolgo tukaj, pred korono nas je skupaj bilo šest, vmes pa sva v enem trenutku z Veroniko ostala sama. Zdaj smo štirje. Zadnji je prišel Žan. Sploh ne vem, od kod se je vzel. Kar prišel je in rekel, da bi rad bil brivec. In ravno brivca sem takrat potreboval," razloži šef Boštjan, ki (trenutno) ne brije. On je v sosednjem prostoru, med ženskami. Pravi, da se tam dobro počuti. "Super je, ker imajo moški in ženske zasebnost. Moški imajo občutek, da so varni. Sploh v ležečem položaju. Nimajo radi, da jih vsak vidi," razloži in doda, da je brivec v resnici podaljšana roka frizerja. "Nesmiselno bi bilo, da bi nekje samo brili. Takšne prakse ne poznam niti iz tujine. Morda kdo res pomisli, če tudi strižemo. Seveda strižemo, pravzaprav v prvi vrsti strižemo."

Brivci morajo biti spretni in natančni
Nejc Strojnik

Klasičnih lumberjackov je malo

Tudi storitev zame se je začela s striženjem in nadaljevala z britjem. Ki pa ni golo britje, ampak razvajanje. Tudi masaža. Tretma se je začel z nanašanjem losjona in tonika, sledila je topla brisača, ki je zmehčala dlake, kožo pa napravila bolj elastično. Medtem si je Veronika pripravila britev in iz kreme naredila peno, ki jo je kasneje nanesla na brado. Britju je sledila hladna brisača, ki je zaprla pore, na koncu še lojson za po britju. "Morda bo nekoliko zapeklo. Bova videla, odvisno, koliko je koža razdražena," je dejala. A ni zapeklo, očitno je bila kar nežna in natančna. Čisto drugače kot brivec v Maroku. Z mano sicer ni imela veliko dela, nekaj milimetrov dolge dlake pač niso poseben izziv. A takšne, morda nekoliko daljše brade od moje, so zdaj v trendu. "Klasičnih lumberjackov je malo, dolgih in košatih brad skoraj ni več," je jasen Žinko, ki je vesel, da se brivnice vračajo. "Pred časom brivnic ni bilo, saj ni bilo moških z bradami. Bili so metropolitani, rejverska moda. Vsi pobriti. Ni bilo finte. Bilo bi smešno, če bi takrat imeli brivnico," razloži med listanjem frizerskih revij.

Nekateri pravi prvaki v urejenosti

Včasih je tudi on, tako kot zdaj Veronika in Žan, strigel samo moške. "Spominjam se, ko so ljudje prihajali iz službe, iz fabrike. Imeli so mastne lase. A ko sem rekel, gospod, a vam lahko operem, je marsikdo dejal, da ne. Da gre tako ali tako domov. Neprijetna situacija. Tega je zdaj precej manj. Moški se bolj rihtajo kot ženske. Nekateri so pravi prvaki v urejenosti. Natančne frizure, vsakih 14 dni so tukaj. Veliko je takih, ki dajo ogromno na sebe. V vsakem trenutku želijo biti urejeni v nulo. Je pa res, da nekaterih še vedno ne prepričaš, da bi si oprali lase. Mislijo si, da so pomehkuženi, če jim glavo pere nekdo drug." Je pa lase, tako menijo vsi trije sogovorniki, veliko lažje ukrotiti kot brado. "Dlake so kot antene. Končni izdelek mora biti narejen tako, da tudi ko gre stranka s prsti skozi brado, ta ne izgubi oblike. To obvladata. Všeč mi je, ko gledam njune kreacije," se obrne proti Veroniki in Žanu. Ne morejo pa, čeprav so profesionalni brivci in frizerji, delati čudežev. Tisti, ki nima goste brade, mora pač tako nositi, se strinjajo. "Občutek je tudi tak, da brada raste počasneje, ker se prepleta. Če dlako nategneš, je že kar dolga, ko jo spustiš, pa skoči nazaj. Bolj je dolga, bolj se izgublja."

Ženskam so všeč brade

A tudi brade bodo enkrat preteklost, je prepričan Žinko. "Trenutno je retro stil priljubljen v vseh segmentih družbe. Nekoč bodo spet prišli metropolitani, bolj poženščeni moški. Toda zdaj so na vrsti tisti pravi moški. Bom povedal primer. Če si bil včasih po glavi obrit in si nosil brado, so te imeli za plešastega z neko trapasto brado. Zdaj si ful dober ded. Ženskam je to všeč," je jasen Žinko. In če pove to on, ki cele dneve frizira ženske, bo že držalo. Pa je še tako, da med obiskom frizerja izveš vse in še več? "Moški se pogovarjajo o kozlarijah," se zareži. "Teme so povsem drugačne kot pri ženskah. Bolj politika in fuzbal. Imamo pa pravilo, da se ne pogovarjamo o tretjih osebah. To je grdo. V tujini imaš celo storitev silent cut (tihi rez, op. p.). Pomeni, da striženje ali britje poteka v tišini. Včasih bi komu tudi to ugajalo, ampak večinoma se kar radi pogovarjajo," zaključi Žinko. Vesel, da se po toliko letih še kar ni naveličal frizerskega posla. In ponosen, da se je z odprtjem brivnice vrnil h koreninam in nadaljevanju zgodbe, ki jo je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pisal njegov tast Slavko Horvat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta