Večina koroških županov že prejela prvo dozo cepiva proti covidu-19

Urška Polanc Urška Polanc
13.04.2021 06:20
Osem od dvanajstih koroških županov se je cepilo s prvim odmerkom cepiva AstraZenece, najstarejši med njimi že z dvema odmerkoma Moderninega
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Raven Tomaž Rožen ob cepljenju Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Že na začetku leta so župani koroških občin prebivalce regije skupaj s stroko pozvali k cepljenju proti covidu-19, takoj ko bo to mogoče. Preverili smo, kakšno je njihovo mnenje o cepljenju in ali so se že oziroma se (ne) bodo cepili. Vsi trije župani Mežiške doline - Tomaž Rožen (Ravne), Matic Tasič (Prevalje) in Dušan Krebel (Mežica) - so že prejeli prvi odmerek cepiva AstraZenece. Cepila se bo tudi županja Črne na Koroškem in predsednica sveta koroške regije Romana Lesjak. Da je prijavljena, je povedala in poudarila, da je treba najprej cepiti ranljive skupine. "Cepljenje je verjetno edina rešitev, da virus ustavimo. Če bo cepljenje preprečilo nadaljnje širjenje virusa, moramo vsi skupaj nekaj narediti za to. Žalostno je, da se zdaj porajajo takšni dvomi o cepivu AstraZenece. Če bi imeli le eno vrsto cepiva, bi bilo drugače," razmišlja.

Tilen Klugler, župan Slovenj Gradca, odločitve, ali se bo cepil, še ni sprejel: "Ko bom na vrsti, se bom dokončno odločil. Je pa prav, da najprej precepijo rizične skupine, nato vse ostale." Da se bo cepil, nam je sporočil župan Radelj Alan Bukovnik. Z dvema odmerkoma cepiva Moderne je že bil cepljen župan Podvelke Anton Kovše, ki bo letos dopolnil 80 let. Cepljenje je prestal brez stranskih učinkov, tudi vsem občanom pa z željo, da bi se spet lahko družili in končno svobodno zadihali brez mask, predlaga, da naj se cepijo takoj, ko bo cepivo na razpolago. Kovše nam je še povedal, da so vsi sodelavci v občinski upravi razen njega novembra zboleli za covidom-19, zato je bila občina en teden zaprta.

Strokovnjaki naj presodijo

S prvim odmerkom cepiva AstraZenece se je nedavno cepil tudi 65-letni župan Ribnice na Pohorju Srečko Geč. Po 24 urah je imel nekoliko povišano telesno temperaturo, kasneje pa so stranski učinki izzveneli. "Ko odprete škatlico z zdravili, so pri vsakem navedeni stranski učinki, tako je pri slehernem zdravilu in tudi pri cepivih je tako. Tega ne morejo analizirati politiki, ampak je treba stvari prepustiti strokovnjakom, ki naj presodijo, ali je modro ali ne. Če stroka pravi, da cepljenje povzroča manj težav kot bolezen, mislim, da tu ni kaj razmišljati. Dokler se ne bodo cepili tisti, ki se morajo, ne bo miru," razmišlja Geč.

Županja Dravograda Marijana Cigala nam je sporočila, da je covid-19 prebolela, zato se bo cepila po izteku dobe predvidene imunosti. "Zaščita s cepivom se mi zdi nujna, ker je edina zanesljivejša obramba pred tem nevarnim virusom," je zapisala. Da že sicer podpira medicinsko, zdravstveno in epidemiološko stroko, je povedal župan Mute Mirko Vošner, tudi prizadevanja vseh, predvsem farmacije, medicine, da je poleg higienskih in tehničnih ukrepov najbolj učinkovit ukrep, žal, še tudi cepljenje. S cepivom AstraZenece je bil cepljen pred več kot mesecem dni. Čutil je blage stranske učinke. "Z rešpektom gledam na posledice, ki jih morebiti imajo cepiva. Cepivo je učinkovit ukrep, a spremljam tudi negativne učinke. Prav je, da jih stroka pove, medicina spoštuje. Dejstvo je, kar je rekla tudi Evropska agencija za zdravila, da so učinki preventive mnogo večji od škodljivosti."

Toplo priporočajo

Župani - Bojan Borovnik (Mislinja), Matic Tasič (Prevalje), Tomaž Rožen (Ravne) in Franjo Golob (Vuzenica) so se cepili s prvim odmerkom cepiva AstraZenece, po cepljenju pa niso imeli nobenih stranskih učinkov. Borovnik občane poziva, da naj se tisti, ki se še niso, prijavijo za cepljenje.

Tudi Tasič cepljenje priporoča vsakomur: "Najbolje bi bilo, da bi se lahko v trenutku vsi šli cepit, le tako lahko premagamo covid. Pozitivni učinki - premagati covid - so večji, kot pa če se pojavijo neki stranski učinki, ki v glavnem izzvenijo. Treba pa je spremljati, kaj se komu dogaja."

Da, seveda, kakšni pomisleki so bili, a razlogov za prevelik dvom ni imel, nam je povedal župan Tomaž Rožen. "Prav je, da se vsakemu prepusti odločitev, a zaenkrat nam ne ponujajo boljšega odgovora, kot da se cepimo, da se epidemije rešimo kot družba, celota," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta