Vrhunski glasbeniki bodo nastopili v slovenjgraški enoti doma starostnikov

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.08.2024 14:04

Klasično glasbo želijo približati družbenim skupinam, ki z njo običajno nimajo stika. Sodeluje tudi domačinka, violinistka Vivijana Rogina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Violinistka Vivijana Rogina
Kds

V soboto, 10. avgusta, bodo v slovenjgraški enoti koroškega doma starostnikov nastopili izvrstni glasbeniki klasične glasbe v okviru projekta Glasba gre v svet. Predstavil se bo godalni kvintet v sestavi Vivijana Rogina (violina), Laura De Wolff (violina), Petar Njegovan (viola),  Michael Gieler (viola) in Izak Hudnik Zajec (violončelo). Dogodek bo ob 16. uri. 

Prostovoljni nastopi mladih vrhunskih virtuozov imajo namen socialno ogroženim skupinam nuditi koncertno izkušnjo na najvišjem nivoju, vendar v njihovih vsakdanjih in domačih prostorih. Cilj nastopov je, da se nevidna odrska pregrada pod težo najiskrenejših odzivov publike poruši in tako omogoči bolj pristen in oseben odnos med izvajalci in poslušalci.

V okviru projekta vsako leto organizirajo nastope za pomembne ustanove na področju zdravstvenega varstva, izobraževanja, varstva otrok in otrok s posebnimi potrebami ter prestajanja zaporne kazni. Skupine ljudi, ki s klasično glasbo niso v rednem stiku, s kvalitetno izvedbo in domiselno predstavitvijo glasbenih del povezujejo z bogatim kulturnim izročilom resne glasbe.

Pred sobotnim nastopom, ki je zadnji iz letošnjega cikla, so nastopili že na centru IRIS za slepe in slabovidne, v Ljubljanskem in Koperskem zaporu, v domovih za starejše občane, vrtcih, šolah, v UKC Ljubljana in UPK Polje.

Vsako leto enotedenski niz povezovalnih nastopov zaključijo z vidnejšim zaključnim koncertom v okviru priznanega festivala klasične glasbe.

Med izvajalci je tudi Vivijana Rogina iz Slovenj Gradca, ki je z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo. Dodatno se je izobraževala pri priznanih mojstrih kot so Christophe Poiget, Igor Ozim, Wonji Kim, Vesna Stankovič, Nanežda Tokarieva, Sihana Badivuku, Martyn Vink, Nahman Sluchin, Lana Trotovšek. Na vseh državnih in mednarodnih tekmovanjih posega po najvišjih nagradah. Med drugim je dobitnica Prešernove nagrado Akademije za glasbo za izvedbo solističnega Mendelssohnovega violinskega koncerta ter drugo bogato koncertno dejavnost. Koncertira v različnih komornih zasedbah, družinskem kvartetu 4Strings, v Slovenskem godalnem sekstetu… Redno je zaposlena v simfoničnem orkestru SNG Maribor. Izak Hudnik Zajec je magistriral na Salzburškem Mozarteumu ter na Zürški visoki šoli za umetnost. Svoje izobraževanje je zaključil z enoletno prakso v Kraljevem orkestru amsterdamskega Concertgebouwa, kjer se bo novembra zaposlil kot tutis. Laura de Wolff je začela igrati violino pri prof. Dragani Pajanović v glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Gorjanu Košuti, pri katerem je junija letos diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svojo glasbeno pot bo v jeseni nadaljevala na podiplomskem študiju na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Michael Gieler je rojen v Avstriji. Po končanem študiju na Dunaju je prejel štipendijo Fundacije Herberta von Karajana za študij viole na Orkesterski akademiji Berlinskih filharmonikov. Leta 1993 je bil imenovan za glavnega violista  Concertgebouworkest. Petar Njegovan prihaja s Pule. Violo je magistriral je s posebno odliko „Summa cum laude“ v razredu profesorja Emila Cantorja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je prejemnik je številnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta