Vrtnarstvo je nekdanji bančnici iz Slovenj Gradca obrodilo sadove

18.08.2021 06:00
V mestnem jedru Slovenj Gradca je podjetnica Vlasta Grabec odprla lokal, v katerem ponuja izdelke domače in umetne obrti. Za vrtnarjenje bi rada navdušila čim več ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlasta Grabec, vrtnarka, ki pri svojem delu uživa, saj ji omogoča izživeti ustvarjalnost
Jasmina Detela

Nekdanja bančnica Vlasta Grabec iz Slovenj Gradca, ki je po treh desetletjih dela v bančništvu svojo priložnost našla v vrtnarstvu, je nedavno v slovenjgraškem mestnem jedru odprla še trgovinico, v kateri poleg svojih ponuja tudi izdelke nekaterih koroških rokodelcev, primernih za darila in spominke ter dekoracijo doma in okolice. Želi si, da bi trgovinica postala galerija koroških rokodelcev, zato k sodelovanju vabi vse, ki vidijo v tem priložnost in izziv.

​Takoj kruta realnost

"Samostojno pot kot hišna vrtnarka v okviru svojega podjetja GARTLing ​sem začela v aprilu, ko so začenjajo prva dela na vrtu. Že takoj sem se srečala s kruto realnostjo, saj sta bila letošnji april in maj zelo deževna meseca. Ko si poln entuziazma in optimizma, kako boš začel na novo in delal, ti slabo vreme to prepreči. Čeprav je bilo po drugi strani tudi to v redu, saj sem v tem času dokončala izobraževanje zelenjadarstva in zeliščarstva," začetke opiše Vlasta Grabec. Poleg tega je urejala lokal, ki ga je najela v središču mesta. Opremila ga je z recikliranim pohištvom, ki ga je dobila od znancev in bi ga sicer odpeljali na odpad. Vse to je počela po svojem načelu ohranjanja narave. Lokal je zaživel pred dobrimi tremi tedni, v njem so na voljo izdelki domače in umetne obrti družine Perger (energetske sveče in srčki), kovani izdelki mojstra umetnega kovaštva Vlada Zupančiča, naravna mila Žajfica, pisma navdiha Lidije Verčkovnik, voščilnice in makrame izdelki Ateljeja Grabec, vsi so iz Slovenj Gradca, polsteni izdelki Veronike Rudolf iz Vuzenice, šopki iz naravnega cvetja Ane Keber s Prevalj, keramični izdelki lončarstva Bahor iz Velenja ter čestitke in voščilnice Tanje Ernoič iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.

Trgovina z izdelki 
Jasmina Detela

V svojo trgovinico vabi še druge rokodelce s Koroškega, saj želi, da bi postala galerija koroških rokodelcev. Ponuja jim možnost promocije in prodaje njihovih izdelkov. "Želim trgovinico, v kateri bi bili na enem mestu združeni rokodelci in obrtniki, ki ustvarjajo izdelke za dekoracijo doma in okolice. Marsikdo mi ponuja nakit, tega ne sprejemam, saj se ne sklada z mojo dejavnostjo. Nekje je treba potegniti črto, saj drugače lahko postane ropotarnica," meni Grabčeva, ki ljudem ponuja možnost nakupa izvirnih daril, narejenih ročno, in izdelkov za dekoracijo doma. Trgovinica je odprta vse dni v tednu, tudi ob nedeljah, zato so dobrodošli tudi turisti, ki obiščejo Slovenj Gradec ali Koroško.

​Prav tako dobro posluje vrtnarstvo, Grabčeva že ima tudi nekaj rednih strank. Njen delovnik se razteza od jutra od večera, zgodaj zjutraj in zvečer gre k strankam, tam kosi travo, opleje vrt in skrbi za druga vrtna opravila ter svetuje. Njene stranke so starejši ljudje, ki sami ne zmorejo vseh opravil na vrtu, družine, ki gredo na dopust in želijo, da jih ne bi pričakal plevel, ko se vrnejo, in podjetja, pomaga pri ureditvi otroškega vrtička ... Pri svojem delu poudarja poslovno odličnost, to pomeni tudi, da se drži dogovorjenih rokov. "Pomembno mi je, da imam s stranko dobre odnose, želim si dolgoročno sodelovanje," razlaga sogovornica, ki želi za vrtnarjenje navdušiti čim več ljudi, saj je doma pridelana zelenjava zelo kvalitetna in boljšega okusa kot kupljena.

Izdelki v novi trgovinici 
Jasmina Detela

​Dejavnost bi širila

V spodbudo, da je dejavnost zaživela, je bila tudi oblika pomoči, ki jo ponuja NLB. Uvrstila se je v ožji izbor pri projektu Okvir pomoči. "Podjetnikom začetnikom pomagajo z brezplačno promocijo (jumbo plakati) in drugimi reklamnimi aktivnostmi, kar je zelo dobrodošlo, še posebno na začetku podjetniške poti. Na ta način je večji krog ljudi izvedel za mojo dejavnost. Stranke se oglašajo in z mano vzpostavljajo stik. Nedavno sem na Ravnah na Koroškem sprejela urejanje okolice stanovanjske hiše in poslovne zgradbe," pravi. Dela ima dovolj, lahko bi ga prevzela še več, saj je njena želja širiti dejavnost, da bi lahko še komu omogočila priložnost za zaposlitev.

Vlasta Grabec, vrtnarka, ki pri svojem delu uživa, saj ji omogoča izživeti ustvarjalnost 
Jasmina Detela

​Vlasta Grabec pri svojem delu uživa, saj ji omogoča izživeti ustvarjalnost. Ima tudi certifikat domače in umetne obrti za pletene puloverje in prtičke, ki jih kvačka. Prav tako izdeluje sivkine blazinice, aranžmaje za razne priložnosti, zdaj pa že zbira ideje za božično-novoletne dekoracije in nagrobne aranžmaje ... V jesenskih mesecih bo pripravila uvodne delavnice o osnovah vrtnarjenja, spomladi pa bi udeleženci pridobljeno znanje preizkusili še v praksi.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta