Z voznikom prostovoljcem po opravkih

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.05.2019 16:17

Ne le mobilnost, zavod Sopotniki omogoča starejšim občanom tudi medgeneracijsko sodelovanje in pomoč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prevozi za starejše: nujno potrebna in dobrodošla storitev v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela

K storitvi brezplačnih prevozov za starejše nad 65 let je kot štirinajsta v Sloveniji in prva na Koroškem pristopila tudi Mestna občina Slovenj Gradec. Odločili so se za sodelovanje z zavodom Sopotniki. Prevoze bodo izvajali ob sodelovanju javnega zavoda Spotur, začenjajo s 13. majem. Za avtomobil je poskrbela slovenjgraška občina, tako da šoferji s prevozi - potekali bodo znotraj mestne občine - ne bodo imeli stroškov.

Prevozi za starejše: nujno potrebna in dobrodošla storitev v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela

Preprečiti izoliranost in osamljenost

"Naša občina želi delovati medgeneracijsko. Z brezplačnimi prevozi želimo preprečiti izoliranost in osamljenost starejših občanov. Ugotavljamo namreč, da starejši ljudje s podeželja in iz odročnejših krajev zaradi nemobilnosti ali slabih prometnih povezav skorajda ne zapuščajo doma. Z brezplačnimi prevozi jim bomo omogočili, da se udeležijo kulturnih dogodkov, srečanj društev, obiščejo prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino in drugam," je novo storitev, ki bo zaživela sredi maja in zanjo iz letošnjega poračuna namenjajo 20 tisoč evrov, opisal slovenjgraški župan Tilen Klugler. Izvajal jo bo zavod Sopotniki, občinski javni zavod Spotur pa zagotavljal logistično podporo, koordinatorja prevozov in avtomobil. Kot partner je v projekt vstopilo tudi podjetje Avto Štaleker, ki za simbolično najemnino zagotavlja novo vozilo za prevoz starejših oseb.

Prevozi za starejše: nujno potrebna in dobrodošla storitev v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela

Veliko upokojencev brez prevoza

Mobilnost je za starejše zelo dragocena, poudarja predsednica Društva upokojencev Šmartno pri Slovenj Gradcu Mojca Zdovc: "Tudi sama bom razbremenila hčerko in uporabljala to možnost prevoza, ko bo treba k zdravniku, na sestanke, po nakupih ali v večgeneracijski center. Pri nas je veliko upokojencev brez prevoza. Zdaj sta pomagali dve naši upokojenki, ki sta s svojim avtomobilom vozili druge upokojence, stroške goriva pa je pokrilo društvo. A pogosto nas je bilo strah, da se ne bi kaj zgodilo na cesti, zato sem te storitve res vesela."

Prevozi za starejše: nujno potrebna in dobrodošla storitev v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta