Zaradi grobov sredi Radelj ob Dravi dela ustavili

Urška Polanc Urška Polanc
21.02.2020 19:02

Pri izvajanju gradbenih del naleteli na ostaline človeških skeletov nekdanjega cerkvenega pokopališča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svečanost ob dvigovanju zvona na cerkev sv. Mihaela v Radljah.
Vir: Koroški Pokrajinski Muzej
V letu 2022 bodo v Radljah nadaljevali z urejanjem mestnega jedra.
Igor Napast
Radlje ob Dravi
Igor Napast
Cerkev sv. Mihaela
Igor Napast
Zavod za varstvo kulturne dediščine je podal zahtevo po začasni ustavitvi del.
Igor Napast

S fotografije iz leta 1906, na kateri dvigujejo zvon v zvonik cerkve, je razvidno, da je bilo okoli cerkve sv. Mihaela v Radljah ob Dravi nekoč pokopališče. Tudi zato so lahko v Radljah ob vzpostavljanju skupnega prometnega prostora na območju cerkvenega trga pričakovali, da bodo pri izvajanju gradbenih del, ki jih je spremljal stalen arheološki nadzor - za ureditev trga pri cerkvi sv. Mihaela v Radljah so leta 2017 pridobili kulturnovarstveno soglasje zavoda -, naleteli na ostaline človeških skeletnih ostankov nekdanjega cerkvenega pokopališča, je povedala Nina Nahtigal iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) območne enote Maribor. Po arheološkem konservatorskem nadzoru v decembru so morali tako vsa zemeljska dela prenehati.

Cerkev sv. Mihaela
Igor Napast

Nadaljevanje po koncu zime

Dela bodo predvidoma lahko nadaljevali po koncu zime, ko bodo prilagodili tudi gradbeni projekt. Gradbena dela na mestu najdb bodo morali preprojektirati, predvideni nivo zemeljskih posegov pa dvigniti tako, da ne bodo posegala v ostaline opuščenega pokopališča. Če to ne bo mogoče, bo morala občina najprej zagotoviti arheološka izkopavanja, s čimer bodo vse ostaline najprej arheološko in antropološko raziskali, dokumentirali in nato nadzorovano odstranili. Kajzerjeva pri tem opozarja, da lahko naletijo tudi na več sto nekdanjih grobnih jam. Po končani raziskavi, obdelavi arhiva najdišča in oddaji strokovnega poročila o raziskavi bodo morali skeletne ostaline pietetno shraniti oziroma ponovno pokopati na območju lokalne skupnosti - v kostnici oziroma na pokopališču.

Radlje -
Igor Napast

Še ureditev mestnega jedra

Leta 2022 v Radljah načrtujejo še obnovo mestnega jedra, in to razširjeni odsek Mariborske ceste od križišča s Pohorsko cesto na vzhodu do glasbene šole Radlje ob Dravi na Koroški cesti na zahodu. Letos bo tako občina s projektom sanacije degradiranega območja kandidirala na razpisu Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V letu 2022 bodo v Radljah nadaljevali z urejanjem mestnega jedra.
Igor Napast
Svečanost ob dvigovanju zvona na cerkev sv. Mihaela v Radljah Vir: Koroški pokrajinski muzej
Vir: Koroški Pokrajinski Muzej
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta