Zgodba mlade družine iz Slovenj Gradca, ki ji grozi plaz: Strah nas je, to ni življenje

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
06.09.2023 06:37

"Odziv občine je neprimeren," je razočarana Diana Čuk, ki z možem in 10-mesečno hčerko živi pod Rahtelovim vrhom, kjer jim nad hišo visi plaz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiša in nad njo občinska cesta, pod katero je kar dva metra globoka razpoka v dolžini celotne škarpe.
Nejc Strojnik

Neurje, ki se je v začetku avgusta razbesnelo nad Slovenijo, je zarezalo v življenja številnih posameznikov in družin. Bitko s plazom, za katerega ne vedo, kdaj se bo sprožil in zaradi katerega ne morejo varno živeti v svoji hiši, bije tudi družina Čuk iz Slovenj Gradca. Hiša Čukovih stoji na Gmajni, pod Rahtelovim vrhom. "4. avgusta smo imeli več manjših plazov, klicali smo na 112, jih obvestili, a takrat še ni bilo nič ogrožajoče, rekli smo, da naj pridejo, ko bodo pač lahko. Nato se je v bližini sprožil večji plaz z nekaj tisoč kubiki zemlje, kakšnih 20 dreves je padlo. Spet smo klicali, prišli so gasilci in nam rekli, da naj zapustimo hišo, se evakuiramo. Čeprav v tistem trenutku še ni nihče niti videl ogromne razpoke pod škarpo, ki je umeščena pod občinsko cesto. In ravno ta cesta, ki lahko vsak trenutek zgrmi v našo hišo, nas zdaj ogroža," razlaga Diana Čuk, ki v hiši živi z možem in desetmesečnim otrokom.

Bojijo se jeseni in zime

Takrat so hišo zapustili za štiri dni, v tem času, razlaga sogovornica, ni ceste nihče zaprl niti je zavaroval. "Po štirih dneh sem klicala gasilce. Ti so cesto naposled enosmerno zaprli, postavili so semaforje. Situacija je zelo nevarna, pod cesto je vse sprano, spodjedeno, precej se že useda, začasno so razpoke v asfaltu zakrpali kar s 'purpeno'," pove Čukova. "Ko sta se na terenu oglasila prva geologa, sta povedala, da bi moral priti kopač in začeti sanacijo. A po mojih informacijah je bilo rečeno, da bi to takrat bil prevelik strošek. Ostalo je pri tem, da smo ob deževju živeli izven hiše, ob lepem vremenu pa smo lahko bili notri. Čez dva dni sta znova prišla geologa, vedno sta bila dva, vse poslikala in glede bivanja v hiši in vremena povedala isto."

Stanovanjsko hišo mlade družine tako več kot očitno ogroža občinska cesta, ki jo lahko, pod njo je namreč konkretna in s folijo pokrita razpoka, odnese neposredno v hišo. "Meni mnenja geologov ne pomagajo kaj dosti, dejstvo je, da nas ogroža občinska cesta, pri čemer je slovenjgraška občina povsem neodzivna. Za zdaj so sicer še vsa drevesa med hišo in cesto okej, glede sanacije pa je bil jasen tudi statik, ki nas je obiskal. Sanacija se mora izvesti nemudoma, sicer se bo škoda merila v več sto tisoč evrih. Na občini so sicer predlagali, da naj drevesa podremo, kar je povsem nesmiselna rešitev. Zatem je prišel še tretji geolog in nas dokončno evakuiral. In to brez vsakega papirja, da smo evakuirani. Razumem, da nas lahko ustno evakuirajo, a potem pričakujem, da mi pošljejo papir, da sem evakuirana. Pisala sem že županu, podžupanu, kdaj bodo dela izvedena, ker kolikor vem, smo označeni kot prioriteta. Vmes je bilo veliko lepega vremena. Ne pa da vsak dan čakam, kdaj se bo cesta povsem sesedla in bo vse skupaj zgrmelo proti nam. Na občini so izrazito neodzivni, bojim se jesenskega deževja. Cesto je treba rešiti. Naj mi povedo, kdaj bodo prišli s stroji. Ampak nočem ustnega odgovora, klicev, temveč črno na belem, pisno," je razočarana Čukova. Z družino so se sicer začasno preselili k sosedom, katerih hiše plaz ne ogroža.

Cesto so v enem delu začasno sanirali kar s "purpeno".
Nejc Strojnik

Po odgovore, kaj se dogaja s sanacijo občinske ceste in kaj so storili, da bi kar najbolj zaščitili družino in njeno hišo pod njo, smo se obrnili tudi na Mestno občino Slovenj Gradec. "Razmere na terenu, ne le na tej lokaciji - v podobi situaciji je namreč še veliko drugih občank in občanov - ves čas spremljajo naše strokovne službe v spremstvu geologov. Zaradi narave plazu v fazi intervencij hiše žal ni mogoče učinkovito zaščititi, lahko pa zaščitimo njene stanovalce, kar smo tudi storili," so nam odgovorili. "Evakuacije ne bi bilo, če plaz ne bi bil nevaren," so dodali, za več pa da naj se obrnemo na pristojne geološke službe. Odgovor je presenetljiv tudi zato, ker nevarnost grozi predvsem zaradi spodjedene občinske ceste.

Na cesto so jih opozorili že pred dvema letoma

Na mestni občini tudi zavračajo očitke Čukove, da niso odzivni. "Takoj ko je geolog na terenu odločil, da bo za družino bolj varno, če hišo zapusti, smo sprožili akcijo iskanja primerne nastanitve zanjo. Na terenu smo že od prve ure neurja. Ponovno poudarjamo, da smo v fazi intervencij, kot večji del Slovenije. Faza sanacije se v naši občini še ni pričela." Pravijo tudi, da bo, po informacijah, ki jih imajo od geologov, sanacija ceste dolgotrajna in zahtevna. "Zahteva geomehanske raziskave, na podlagi katerih strokovnjaki pripravijo načrt sanacijskih ukrepov. Tudi cesto si je projektant že ogledal, v teku je izdelava geodetskih načrtov območij za več ogrožajočih plazov na območju občine, na podlagi katerih se nato nadaljujejo raziskave terena in izdelava projektne dokumentacije," so zapisali in dodali, da je za trajne rešitve treba strokovnjakom pustiti čas, da svoje delo opravijo strokovno. Cesta nad hišo je torej trenutno odprta enosmerno, po njej pa potekajo tudi šolski prevozi otrok. Po navedbah mestne občine sta geolog in prevoznik relacijo pregledala, pri čemer nepravilnosti nista našla. Drugačnega mnenja je Čukova. Pravi, da sama svojega otroka po takšni cesti ne bi vozila, saj da pod asfaltom ni ničesar.

Nejc Strojnik

Navedbe mestne občine, kjer o časovnih okvirih nočejo govoriti, so za mlado družino nesprejemljive, saj ni ogrožen le objekt, temveč tudi njihova varnost. Pred vrati je jesen, nato bo prišla zima, ki cesti v takšnem stanju gotovo ne bo koristila. "Slišala sem tudi že, da je težava v financah, kar se mi zdi povsem neumestno, saj občinska cesta ogroža nas in ne mi nje. O tej cesti, da se poseda, smo jih po elektronski pošti obvestili že pred dvema letoma, a ni bilo odgovora. Če bi jo vzdrževali, tega zdaj sploh ne bi bilo. Najbolje, da Rahtel kar zapremo in ga samo od spodaj navzgor gledamo. Ne pa da sva se z možem zakreditirala, si uredila hišo, da bo hčerka odraščala v naravnem okolju, zdaj pa ne vem, kaj me čaka. Kredit pa bom plačevala tudi, če hišo zasuje plaz. Vseskozi razmišljam, kaj bo, strah me je. To ni življenje," je žalostna Čukova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta