Županska kandidata Klugler in Čas tesno skupaj

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
14.11.2018 19:24

Javnomnenjska anketa v Slovenj Gradcu kaže na drugi krog ob velikem številu tistih, ki še ne vedo, koga bodo volili, ali nočejo povedati, kam se nagibajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 Večerovo soočenje kandidatov za župana MO Slovenj Gradec - Andrej Breznik, Andrej Čas, Darko Hlupič, Tilen Klugler
Andrej Petelinsek

Javnomnenjska anketa v Slovenj Gradcu potrjuje, da v mestni občini poteka zanimiv spopad za županski stolček. Izmed 248 anketirancev jih je kar 30,7 odstotka (številčno 76 anketirancev) na vprašanje, koga bodo podprli za župana, odgovorilo z "ne vem, ne morem se odločiti, ne povem". Sicer je med četverico kandidatov največ glasov, 27 odstotkov, dobil Tilen Klugler, ki se deklarira kot neodvisni kandidat, vendar za njim stoji močna strankarska podpora – podpirajo ga strankarski trojček SD, SMC in Desus ter dve listi, prav od začetka Povezujemo za SG!, podporo pa mu je kasneje izrazila tudi Lista Borisa Raja. Takoj za njim je po anketi sedanji župan Andrej Čas, ki ga podpira Slovenjegraška lista za mesto in podeželje s 25,7 odstotka glasov. Sledi jima Andrej Breznik, ki ima podporo Liste Andreja Breznika, SDS in NSi, zanj se je opredelilo 15,2 odstotka anketirancev, na zadnjem, četrtem mestu pa je z 1,3 odstotka glasov Darko Hlupič, kandidat SNS.
Sklep ankete je, da v Slovenj Gradcu ni še nič odločeno, med vodilnima so po anketi le trije glasovi razlike (Klugler jih je prejel 67, Čas 64, Breznik 38 in Hlupič tri), ob že omenjenih 76 anketirancih, ki so odgovorili, da "ne vedo, se ne morejo odločiti ali ne povedo", pa je verjeten drugi krog.

Za Časa in Breznika ženske, za Kluglerja moški

Ob tem je med vodilnima kandidatoma zanimivo, da Časa v anketi podpira več žensk kot moških (dobil je 38 glasov žensk in 26 glasov moških), Kluglerja pa več moških kot žensk (dobil je 40 glasov moških in 27 glasov žensk). Tudi med anketiranimi, ki so se opredelili za Breznika, je več žensk kot moških (razmerje 20 proti 18). Med tistimi, ki pa še "ne vedo, se ne morejo odločiti ali ne povedo, koga bodo volili", je približno enako moških kot žensk (41, 36). Hlupiča so podprli dva moška in ena ženska.
Pri starosti anketirancev imata Čas in Klugler izmed tistih, ki so se opredelili zanju, največ glasov v skupini od 46 do 60 let (Čas je v tej skupini dobil 25 glasov, Klugler 22), Breznik pa ima največjo skupino tistih, ki so se opredelili zanj v starosti od 31 do 45 let (14 glasov).
Čas ima med tistimi, ki so se opredelili zanj, najmanj anketirancev iz skupine od 31 do 45 let (11 glasov), Klugler pa iz najmlajše skupine, to je do 30 let (12 glasov). Tudi Breznik ima med tistimi, ki so se opredelili zanj, najmanj glasov v skupini do 30 let (3 glasove). Med tistimi, ki "ne vedo, se ne morejo odločiti ali ne povedo, koga bodo volili", je največ takih, ki so stari nad 60 let (31 anketirancev), sledi skupina od 46 do 60 let (21 anketirancev), blizu ji je tudi skupina od 31 do 45 let (18 anketirancev). Za Hlupiča so se opredelili en anketiranec iz skupine od 46 do 60 let in dva od 31 do 45 let.

Natalija

Pa izobrazba anketirancev?

Največ tistih, ki so se opredelili za Časa (26), prihaja iz skupine s srednješolsko izobrazbo, najmanj pa je tistih (5), ki imajo višje- ali visokošolsko izobrazbo. Tudi pri Kluglerju je največ tistih, ki so se opredelili zanj, iz skupine srednješolsko izobraženih (25), najmanj (6) pa iz skupine "osnovna šola ali manj". Med tistimi, ki so se opredelili za Breznika, jih je prav tako največ iz skupine s srednješolsko izobrazbo (13), najmanj, le dva, pa iz skupine z univerzitetno ali še višjo izobrazbo. Ima pa Breznik visoko podporo v skupini z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo, v kateri je prehitel tako Časa kot Kluglerja. Hlupiča sta v anketi podprla dva anketiranca s poklicno šolo in eden z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo.
Med tistimi, ki še "ne vedo, se ne morejo odločiti ali ne povedo, koga bodo volili", je največ, 19, takih, ki imajo srednješolsko izobrazbo, 18 jih ima poklicno, 16 osnovnošolsko ali nižjo, 12 višje- ali visokošolsko izobrazbo in devet univerzitetno ali višjo.
Tudi na vprašanje, katero stranko oziroma kandidatno listo bodo volili za mestni svet, jih je največ, 33,7 odstotka (84 anketirancev), odgovorilo z "ne vem, ne morem se odločiti, ne povem". Med strankami ali listami pa se jih je največ izreklo za SD, 12,5 odstotka (31 anketirancev), na drugem mestu je Slovenjegraška lista za mesto in podeželje z 11,4 odstotka (28 anketirancev). Seveda pa bomo najboljšo možno anketo videli v nedeljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta