Matej Erjavec: Luka Dončić ima strašno željo igrati za reprezentanco

Gregor Terzič, Dnevnik
16.12.2021 08:01

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije je z doseženim v letu 2021 izjemno zadovoljen in že pogleduje k prihajajočemu letu, v katerem bo moška izbrana vrsta branila naslov evropskih prvakov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če bo zdrav, ni težav, da bi Luko Dončića znova gledali v dresu Slovenije.

Anže Malovrh/STA

Leto 2021 se izteka in v športu prihaja čas za ocenjevanje njegove uspešnosti. Pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) so z doseženim izredno zadovoljni, celo tako zelo, da predsednik Matej Erjavec težko vidi način, kako bi ga kakšno od prihodnjih prekašalo. Največji uspeh je dosegla moška članska reprezentanca, ki se je premierno prebila na olimpijske igre in tam skoraj prišla do finala, saj je v polfinalu le za točko klonila proti Franciji, nato pa v tekmi za bron še z Avstralijo. A četrto mesto v Tokiu je bilo dovolj, da so selektor Aleksander Sekulić in igralci postali ekipa leta. "Občutki so lepi. Dosegli smo nekaj izjemnega, nagrada pa je le potrditev vsega skupaj," je srečen Matej Erjavec.

Predsednik se je odpravil na obisk k obema reprezentantoma v ligi NBA.

Robert Balen

Predsednik KZS se je predstavnikom sedme sile javil iz Dallasa, kjer se mudi z direktorjem članskih reprezentanc Matejem Likarjem in Markom Milićem. Namen odhoda onkraj Atlantika je obisk obeh reprezentantov, ki igrata v ligi NBA, Luke Dončića in Vlatka Čančarja. "Pogledujemo naprej proti poletnim tekmam kvalifikacij za svetovno prvenstvo in evropskemu prvenstvu. Kar se tiče Luke, ima strašno željo igrati za reprezentanco. Če bo zdrav, ne vidim težav, da ga ne bi znova gledali v dresu Slovenije. Poleti je bil odlično pripravljen, bolje kot lani. Tudi v Dallas je prišel v dobri formi, nato pa se je zgodil nesrečni padec nasprotnika na njegov gleženj, zaradi česar mora zdaj počivati. Pogovarjali smo se o tem, da bi zaigral že na junijski tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Hrvaški, ki bo iskala zadnji vlak za preboj v drugi del in nastopila z najboljšimi posamezniki. Morda ga nato za tekmo proti Švedski niti ne bi obremenjevali. Potekajo pa tudi pogovori okoli stroškov zavarovanja, ki so močno narasli," je razkril prvi človek krovne slovenske košarkarske organizacije, ki se zelo veseli, da se bo v Dallasu znova srečal tudi z zlatim slovenskim selektorjem Igorjem Kokoškovom.

Erjavec priznava, da so vsi na zvezi precej utrujeni od odhajajočega leta. "Kot da bi se dve leti združili v enem," se je zasmejal. Uspehi reprezentanc v različnih starostnih kategorijah so za seboj potegnili tudi stroške, a bo zveza leto sklenila finančno uspešno. "Drugo leto bo nekoliko težje, saj se bodo čutile tudi posledice krize. Je pa pozitivno, da se sponzorji več ne osredotočajo le na moško člansko reprezentanco, temveč tudi žensko in mlajše kategorije." Misli Erjavcu uhajajo tudi že k bližajočemu se evropskemu prvenstvu, na katerem bo Slovenija branila naslov prvaka. "Želja je dobiti vsako tekmo. Pustimo se presenetiti. Kot nas je presenetila nemška zveza, ki je že zdaj izjemno aktivna pri organizaciji dogodka. Za skupinski del v Kölnu so prodali že prek 80.000 vstopnic, iščejo pa vse možne poti, kako bi tja pripeljali čim večje število slovenskih in tudi drugih navijačev. Vsa čast jim za to."

V letu 2023 zvezo čaka še organizacija evropskega prvenstva za ženske. "Zadnja leta veliko časa in sredstev namenjamo ženski košarki. Kotizacija Fibi za organizacijo EP je bila kar visoka. Tukaj računamo tudi na pomoč države, ki ima posluh. Gre tudi za propagiranje ženskega športa, ki se razvija in ima vse večji pomen. Od igralk bomo zahtevali resen pristop in napad na čim višjo uvrstitev. V ta namen smo tudi pripeljali selektorja Georgiosa Dikaiulakosa, da spremenimo utečeno prakso in z njegovo pomočjo skušamo narediti korak višje," je dejal Erjavec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta