(EKIPA LETA) Košarkarska reprezentanca: Kaj bi bilo, če ...

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.12.2021 21:10

Janja Garnbret, Tadej Pogačar in slovenska moška košarkarska reprezentanca so postali najboljši športniki leta 2021. Društvo športnih novinarjev Slovenije je razglasitev opravilo nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kapetan Edo Murić z druščino je tudi največjim velesilam pokazal svojo moč. 

Reuters

Z njim so bili evropski prvaki, brez njega se na svetovno prvenstvo niso uvrstili. Vse je torej jasno: ko pride Luka Dončić, košarkarska reprezentanca cilja visoko. In slovenski mesija se tudi tokrat ni izneveril. Kot dirigent igre je povezal ekipo, ki jo je v primerjavi z zlatim EP-jem zastopal mlajši Dragić, Zoran, naturaliziranega Tončka, Anthonyja Randolpha, pa je zamenjal Miha, Mike Tobey. Kar se je začelo kot boj za premierni nastop na olimpijskih igrah, se je končalo kot tesen boj za olimpijski finale. Ni se izšlo - polaganje Klemna Prepeliča je v zadnjih sekundah s konicami prstov blokiral Nicolas Batum, v bitki za bron pa je bil z 42 točkami nerešljiva uganka Avstralec Patty Mills.

Najboljši nocoj v Cankarjevem domu.

Robert Balen

Če smo se do letos spraševali, kaj bi bilo, če bi Jure Zdovc leta 1992 zadel za olimpijske igre, imamo tokrat nadaljevanje sage - kaj bi bilo, če bi Prepelič zadel polaganje. Taista Francija, s katero se je četa Aleksandra Sekulića enakovredno merila, je namreč v prvem krogu naslednikom ameriškega sanjskega moštva prizadejala prvi olimpijski poraz po Atenah 2004. No, v finalu ji tega ni uspelo ponoviti, Sloveniji pa je ostal grenko-sladek priokus. Ostala je brez medalje, ki resnici na ljubo na olimpijskih igrah edino šteje, a vendarle je četrto mesto dosežek, ki se ga da postaviti ob bok naslovu evropskih prvakov.

Luka Dončić je bil prva violina Slovenije v Tokiu.

Anže Malovrh/STA

Da Dončić z druščino sodi med olimpijsko elito, je bilo jasno že v kvalifikacijah; Angola je padla za 50 točk, Poljska za 35, Venezuela za 28. Vse s pol moči. Pred polno dvorano lastnih navijačev sta naposled morala položiti orožje tudi dva izmed najboljših centrov v ligi NBA – Litovca Jonas Valančiunas in Domantas Sabonis sta z 22 dvojnimi dvojčki trenutno celo vodilna v tem statističnem elementu -; Litva je prvič po letu 1992 ostala brez olimpijskih iger, Slovenija se je prvič nanje uvrstila.

Rek Pomembno je sodelovati, ne zmagati gor ali dol, za evropske prvake je bilo jasno, da se v Tokiu ne bodo šli turizma. Čeprav so sodelovali v skupini smrti z obema finalista minulega svetovnega prvenstva, na katero se sami niti uvrstili niso, Španijo in Argentino, so skupinski del zaključili brez poraza. Podprvaki Argentinci niso znali ustaviti Luke Dončića - nasul jim je kar 48 točk, v tesni končnici se pred raznovrstnim slovenskim napadom, ko je v njihov koš padalo z vseh položajev, niso mogli ubraniti niti svetovni prvaki Španci.

Deželo je po sušnih štirih letih končno spet zajela košarkarska evforija, rezultat česar je bil rekorden televizijski rating za čas sredi noči, ko so brez pravega odpora padli Nemci. In ni veliko manjkalo, da bi ob zvoku sirene enaka usoda doletela Francoze. Luka Dončić je na svoji 18. uradni tekmi za Slovenijo doživel šele prvi poraz, hitro pa je sledil tudi drugi; psihično dotolčeni Slovenci se niso mogli upreti neverjetnemu Millsu in avstralski generaciji, ki je bila po četrtih mestih v Riu 2016 in na SP-ju 2019 enostavno preveč lačna kolajne, da bi si jo še enkrat pustila speljati pred nosom.

Kljub vsemu je bilo dovolj, da je košarkarska dvanajsterica v glasovanju za ekipo leta od športnih novinarjev prejela 66 glasov in tako suvereno premagala odbojkarske evropske podprvake (37) in svetovne podprvakinje v smučarskih skokih (8).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta