"Pa še trening v Zagrebu nam je odpadel." Ko ti predsednik pokvari načrte ...

Zoran Mijatović
26.11.2021 14:25

Slovenski košarkarji so v Zagrebu premagali Hrvaško (76:74), v nedeljo ob 20. uri jih v Kopru čakajo Švedi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prepelič, s 16 točkami prvi strelec Slovenije, in druščina so se uspešno prebili mimo prve ovire. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Slovenska košarkarska reprezentanca je na uvodni tekmi kvalifikacij za SP 2023 prišla do prve zmage, a po vzoru tega tekmovanja težje od pričakovanj. Do zadnje minute je šlo na tesno, končalo se je s 76:74 proti Hrvatom. "Mučenje, a krvavo priborjena zmaga," jo je opisal kapetan Edo Murić, selektor Aleksander Sekulić je dodal: "Res je bil boj za vsako točko, vsak skok, vsako posest … A težko priborjene zmage so najslajše."

Za odločilni trenutek se je 48 sekund pred koncem izkazala poteza dotlej morda najslabšega moža na igrišču Jakoba Čebaška, ki je v obrambi s težavo ustavljal mladega hrvaškega 18-letnega upa Roka Prkačina, sina nekdanjega evroligaša Nikole Prkačina, v napadu pa ni niti pogledal proti košu. A 30-letni Čebašek, znan po tem, da vsako leto zamenja klub, je naposled dokazal, zakaj je bil del olimpijske odprave; ko je pod osebno napako zadel trojko in še prosti met, kar so bile njegove edine točke na tekmi, se je Slovenija končno odlepila na 72:69, kar je bil za Hrvate usoden udarec. "Ko je prišel Čebašek v igro, je naredil dve ali tri napake. To je za samozavest nekoga, ki pride s klopi, zelo težko. A boril se je. Pridno trenira. In Bog ga je nagradil. Še malo, pa bo postal nepogrešljiv člen ekipe," si je tudi malo šale na račun soigralca privoščil Murić. Prav to, da je imela nepričakovanega junaka, je po mnenju selektorja prednost slovenske reprezentance: "To je kazalnik tega, kar krasi ekipo – izjemna kemija in moštvena igra."

Slovenija kot Olimpija

A še preden se je tekma začela, je bilo glede kemije in moštvene uigranosti veliko neznank. "Pred tekmo smo opravili le dva treninga pet na pet. Ponavljali smo akcije pet na nič. Morali smo se jih spomniti. Težko je v dveh dneh priti na isti imenovalec. Pa še trening v Zagrebu nam je odpadel. Ker je prišel neki francoski minister, so zaprli celo mesto in nismo mogli trenirati," je posledice obiska francoskega predsednika Emmanuela Macrona opisoval ne najbolje informirani Murić, ki pa mu vendarle ne gre zameriti – fokus je bil pač na tekmi.

Zaradi nezadostne uigranosti Sekulić ni želel tvegati – na igrišče ob začetku dvoboja ni poslal najmočnejše postave, ampak peterko iz Olimpije. A Rupnik, Blažič, Murić, Hodžić in Dimec so proti močno pomlajeni, B-reprezentanci Slovenije slabo začeli in si hitro nabrali visok zaostanek (8:2, 11:3). Šele z menjavami – v prvem polčasu je voz vlekel Aleksej Nikolič, nato se je razigral Jaka Blažič, v tretji četrtini Luka Rupnik, šele na koncu pa končno tudi Klemen Prepelič – so Slovenci vzpostavili ravnotežje in pred 2000 navijači, med katerimi je bila tudi glasna druščina iz Stojncev z bobni, slavili.

Popolni Švedi v prednosti?

"Začeli smo katastrofalno, a smo vedeli, da se bomo vrnili," je potek dvoboja samozavestno opisoval Murić: "Hrvaška je zamenjala generacijo. Zdaj igrajo mladi in obetavni igralci, ki se želijo dokazati. V Draženovem domu je težko zmagati ne glede na to, kakšno ekipo ima Hrvaška. Vsaka točka je krvavo pridobljena." Sploh zato, ker so se mladi gostitelji izkazali z agresivno igro: "Ravno to, kar načeloma krasi nas, je tokrat tudi njih. Če bi v Zagreb prišli z mislijo, da bomo gladko zmagali, bi izgubili za 20 točk." Morda tudi zato, ker je dvorana glasno navijala za gostitelje, mlademu domačinu Filipu Bundoviću pa celo vzklikala: "MVP!"

Naslednja tekma Slovenijo čaka v nedeljo ob 20. uri v Kopru proti Švedski, ki je na prvi kvalifikacijski tekmi z 72:62 premagala Finsko. "Zaradi te tekme bomo imeli še nekaj več materiala za pripravo," ugotavlja Luka Rupnik: "Jaz, Blažič in Prepelič poznamo kar nekaj teh fantov, ki so igrali v španski ligi – Hakanson, Birgander, Spiers, Borg … To je ta naša generacija. Niso naivna ekipa. Skupaj so že veliko let. Prejšnje kvalifikacije so nas naučile, da ni več outsiderjev. Vsi znajo igrati 'basket'. V takih primerih imajo tovrstne države celo prednost, saj so popolne, mi pa zdesetkani." Med omenjenimi imeni je proti Finski še posebej blestel Ludwig Hakanson, ostrostrelec Bilbaa, ki je finski koš napolnil z 22 točkami. "Skupaj sva igrala tri leta v Fuenlabradi. Dober napadalec je. A tudi mi imamo dobre obrambne igralce," pogovor o Švedih zaključi Rupnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta