(POGOVOR) Aleksander Sekulić: Fante sem že opozoril, da je situacija podobna kot pred štirimi leti

Zoran Mijatović
23.11.2021 08:45

Slovenski košarkarski selektor je v Kopru zbral ekipo, s katero si želi proti Hrvatom in Švedom udarno začeti kvalifikacije za SP 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anze Malovrh/sta

V Kopru se je zbrala slovenska moška košarkarska reprezentanca, ki bo v četrtek ob 20.45 v Zagrebu proti Hrvaški in v nedeljo ob 20. uri v Kopru proti Švedski začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023. "Vsi fantje prihajajo po napornem delu sezone. Nekateri imajo bolj uspešno sezono, drugi manj. Pomembno je, da čim prej odmislijo klubske zadeve in se osredotočijo na te tekme," je uvodoma dejal selektor Aleksander Sekulić, ko je tri mesece po koncu olimpijskih iger spet zbral večino najboljšega, kar Slovenija ta hip premore: "Gre za to, da poskusimo igralce čim prej resetirati na naše reprezentančne nastavitve, se pravi, da se pripravimo na to, kar nas čaka. Priti moramo do tistih stvari, ki smo jih delali na dosedanjih reprezentančnih akcijah."

Vsi se želijo dokazati proti Sloveniji

A tokrat za priprave ne bo veliko časa. Prvi trening je ekipa oddelala v ponedeljek zvečer, že v sredo se bo odpravila proti Zagrebu, kjer bo do četrtkovega spopada z gostitelji še dvakrat preizkusila koše v dvorani Dražena Petrovića. "V tako kratkem času težko naredimo neke večje premike. Na nas je, da se čim prej uigramo in da fantje pridejo v želeni ritem, ki ga želimo v Zagrebu predstaviti. Želimo igrati tako kot doslej – biti agresivni v obrambi in hitri v napadu ter se udeleževati napadalnih skokov," pravi Sekulič, ki je bil ob osvojitvi zlata na EP pomočnik Igorju Kokoškovu, pri "leseni" olimpijski medalji pa že prvi mož stroke. Tako fantje njegov sistem dela do potankosti poznajo, kar zna biti konkurenčna prednost: "Tudi zato smo sestavili ekipo, ki je seznanjena s tem, kar mi želimo; da porabimo čim manj časa za učenje ter da se raje ukvarjamo z malenkostmi, detajli."

Ekipo sestavljajo znani obrazi, še največ novosti je na centrskih položajih. 

Tomaž Primožič/FPA

Tudi zaradi prej omenjenih uspehov je Slovenija nosilka skupine C, v kateri je ob omenjenih reprezentancah še Finska, a hkrati tudi želena trofeja nasprotnikov. Prav slednje jo je v prejšnjih kvalifikacijah za SP 2019 stalo nastopa na Kitajskem. Tudi takrat je bil Sekulić del strokovnega štaba, zato se je iz spodrsljaja veliko naučil: "Fante sem že opozoril, da je situacija podobna kot pred štirimi leti, ko smo prav tako imeli zelo uspešno poletno kampanjo. Vsi bodo želeli dokazati, da lahko igrajo proti nam ali da so celo boljši. Mi nismo v popolni postavi, zato moramo biti maksimalno osredotočeni. Ni časa za nič drugega, za pozdravljanje prijateljev, domačih in podobno."

Po mladega centra na Štajersko

Na papirju gostovanje v Zagrebu deluje kot najtežja tekma prvega dela kvalifikacij, iz katerega bodo izšle tri najboljše ekipe in se pomerile še s tremi najboljšimi moštvi skupine D (Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija). Iz te novonastale šestčlanske skupine, imenovala se bo J, bodo na SP, ki ga bodo gostili Indonezija, Japonska in Filipini, napredovale tri najboljše reprezentance. "Strokovni štab se že na polno ukvarja s Hrvaško oziroma z individualnimi karakteristikami igralcev. Težko je predvideti, na kak način bo Hrvaška igrala z ekipo, ki je povsem drugačna od tiste na pripravljalnih tekmah pred kvalifikacijami za olimpijske igre," opozarja Sekulić. Ja, poimensko je hrvaška reprezentanca povsem pomlajena, zdesetkana, brez znanih imen ali zvezd, večinoma sestavljena iz košarkarjev, ki igrajo v domačih klubih.

Tomaž Primožič/FPA
Tomaž Primožič/FPA

Nekoliko spremenjena je tudi slovenska zasedba, v kateri manjkajo Luka Dončić, Vlatko Čančar (oba sta v NBA), Mike Tobey (operacija hrbtenice), Zoran Dragić (obveznosti v evroligi) … "Malo težav smo imeli s sestavljanjem ekipe na centrski liniji. Oba naturalizirana Američana (ob Tobeyju še Jordan Morgan) sta poškodovana. Morali smo pogledati malo globlje, kaj je pred nami in kaj nas čaka v prihodnosti, ter dati priložnost nekaterim, da jih vsaj vidimo na treningu in da začutijo reprezentančno vzdušje," se je Sekulić dotaknil vpoklica mladih (krilnih) centrov Jurija Macure, Jana Kosija in Blaža Habota. Slednji, 20-letni Miklavžčan, postaja novo upanje Slovenije, ki po Gašperju Vidmarju nikakor ne najde vrhunskega centra. "Fant sicer še nima mednarodnih klubskih izkušenj. Je pa pokazal všečne igre in da se lahko računa nanj v prihodnje. Zelo pomembno je, kako se bo razvijal naprej, da dobi pravo priložnost in da zaigra na kakšnih mednarodnih klubskih tekmovanjih," o nasledniku štajerskih klenih centrov, Ojstrška, Kotnika in še koga, pove prvi mož stroke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta