Slovenija še dva koraka do Tokia, Sekulić: "Ko fantje trdo garajo za skupni uspeh, jih lahko le občudujem"

Zoran Mijatović
01.07.2021 18:46
Po Angoli je stotico prejela še Poljska (112:77), Slovenijo v sobotnem polfinalu ob 15.30 čaka Venezuela
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić je bil z 18 točkami prvi strelec Slovenije. Foto: FIBA
Fiba

Slovenska košarkarska reprezentanca ne dovoljuje presenečenj. Pričakovano je padla še druga ovira na poti do olimpijskih iger. 112:77 je doslej najvišja zmaga Slovenije nad Poljsko, ki je bila konkurenčna le v uvodni četrtini (29:26), do polčasa pa je bil zmagovalec že vnaprej znan (63:46). Za četo Aleksandra Sekulića se je med strelce vpisalo prav vseh dvanajst košarkarjev, najučinkovitejši med njimi je bil Luka Dončić z 18 točkami.

"Morda je s strani zmaga izgledala enostavna, a ni bilo lahko. Prikazali smo veliko mero borbenosti. Predvsem v drugem polčasu smo izboljšali obrambo. Napad pa tako ali tako že dolga leta ni vprašljiv v naši ekipi. Če bomo igrali obrambo tako, kot smo jo tokrat v drugem polčasu, imamo lepo prihodnost," je tekmo za Kanal A povzel Klemen Prepelič, s 17 točkami drugi strelec slovenske reprezentance. Na tiskovni konferenci je ugotovitvam prikimal kapetan Olimpije Jaka Blažič: "Odigrali smo dobro od začetka do konca. Poljaki so talentirana ekipa, v prvi četrtini so zadeli šest trojk, kot so tega sposobni, če jim dovoliš. A v nadaljevanju smo se bolj zbrali v obrambi in zasluženo prišli do zmage."

Slovenija se je izkazala tako z natančnim metom za tri točke (18/32, torej 56 odstotkov), pri čemer je vsaj eno trojko doseglo deset košarkarjev, kot z dobrim skokom (44:27). Moč celotne slovenske reprezentance je tako spoznal in opisal tudi dolgoletni selektor Poljakov, Američan Mike Taylor: "To je ekipa, ki že dolgo igra skupaj. Sistem igre Slovenije je enak kot na Eurobasketu, ki ga je osvojila. Seveda bi bilo najlažje reči, da je za vse zaslužen briljantni Luka Dončić. On sicer prevzame pritisk z ekipe nase, soigralcem daje samozavest. Z lahkoto dosega koše, igra ena na ena in obrambi povzroča nemalo težav tako na trojki in pri igri pick'n'roll kot v raketi. Ustvarja prednost. A za tako dobro igro ekipe moramo zasluge priznati tudi drugim fantom. Le poglejte, kakšnega ostrostrelca imajo v Prepeliču in kakšna dva izkušena moža v Blažiču in Prepeliču. Danes so bili odločni ne le v napadu, ampak so garali tudi v obrambi."

Slovenski selektor Aleksander Sekulić se je ob tem le nasmehnil in priznal: "V zadovoljstvo mi je gledati to skupino fantov, ki delajo eden za drugega in se igrajo košarko. Ko po dolgi sezoni pridejo v reprezentanco in trdo garajo za skupni uspeh, jih lahko le občudujem. Ob mentaliteti, ki jo premoremo, sem optimističen za naprej."

Zmaga pomeni, da je Slovenija osvojila prvo mesto v skupini in se bo v sobotnem polfinalu ob 15.30 pomerila z Venezuelo. "Zdaj je to za nas najpomembnejša tekma, če želimo sanjati o olimpijskih igrah," se zaveda Sekulić. "Osebno sem videl le eno četrtino tekme Venezuelcev. So jih pa moji pomočniki že analizirali, tako da se bomo do sobote dobro pripravili." Venezuela ne bi smela biti pretežak zalogaj, zato gre pričakovati nedeljski dvoboj ob 18.30 za edino olimpijsko vstopnico proti gostiteljici Litvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta