Afera Marina: Država plačevala za spolne odnose z domnevnimi žrtvami trgovine z ljudmi. In kaj imata s tem mariborska odvetnika?

Damijana Žišt Damijana Žišt
12.02.2021 06:00
V zadevi Klub Marina, kjer naj bi se po trditvah tožilstva zlorabljala prostitucija, mariborski odvetnik zahteva izločitev nezakonitih dokazov, pridobljenih z ukrepom navideznega odkupa storitev spolnih uslug.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klub Marina je nemoteno deloval skoraj pet let, potem pa so januarja 2018 sledile številne aretacije osumljenih trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. 
Primorske Novice
Sergej Racman je bil več kot eno leto na begu. Avgusta lani so ga prijeli v Kanadi. 
Igor NAPAST

Na koprskem okrožnem sodišču se bo 19. februarja opravil predobravnavni narok za poslovneža Sergeja Racmana, prvoobtoženega v tako imenovani zadevi Klub Marina, ko specializirano državno tožilstvo Racmanu in soobtoženim očita kaznivo dejanje zlorabe prostitucije. Racman, ki je bil več kot leto dni na begu, je bil lani avgusta prijet v Kanadi, novembra pa izročen Sloveniji. Koprsko okrožno sodišče, kjer so se že končali predobravnavni naroki za druge obtožene, ki krivde po obtožnici niso priznali, pa mora odločiti še o predlogu za izločitev dokazov, ki jih je oktobra lani na sodišče vložil mariborski odvetnik dr. Miha Šošić. Po mnenju odvetnika gre za nezakonite dokaze, pridobljene z ukrepom navideznega odkupa storitev spolnih uslug in drugimi prikritimi ukrepi policije.

​Trojice Romunov ni več v obtožnici

Poročali smo, da je koprsko višje sodišče decembra lani potrdilo sklep okrožnega sodišča v Kopru, ki je na predlog obrambe nekaterih obtoženih iz sodnega spisa izločilo nezakonito pridobljene dokaze policije zoper tri romunske državljane, obtožene trgovine z ljudmi. Zgodba okoli kluba Marina v Ajševici pri Novi Gorici se je namreč začela tako, da so policisti sprva romunske državljane sumili trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. Kasneje so razširili krog osumljenih. Ker pa je policija delovala nezakonito v primeru romunskih državljanov, ki so se sprva še skupaj s petnajstimi obtoženimi in pravno osebo znašli v zelo zajetni obtožnici, so nezakoniti dokazi morali iz sodnega spisa. Zato v spremenjeni obtožnici ni več imen romunskih državljanov Mariana-Adriana Serbana, Aurela Donosea in Raja Stoice, ki so bili skupaj s štajerskima podjetnikoma Jožetom Kojcem in Dejanom Šurbkom, ki naj bi bila z Racmanom lastniško prek družbe Cratos obvladovala klub Marina, v priporu od sredine januarja 2019 pa do začetka februarja lani. Priprta je bila tudi Vesna Ternovec. Odvetnik Miloš Zarič, ki zastopa Raja Stoico, pravi, da bo obramba vseh treh romunskih državljanov zahtevala odškodnino za nezakonit pripor klientov.

Koprsko okrožno sodišče torej mora odločiti še o zahtevi za izločitev dokazov odvetnika Šošića, enega od zagovornikov obtoženega Šurbka. Odvetnik v zahtevi natančno pojasnjuje, zakaj je treba iz sodnega spisa izločiti še več dokazov. "V predmetni kazenski zadevi še nikoli do zdaj ni bil izpostavljen njen daleč najbolj sporni vidik in očiten madež pri postopanju tožilstva. Dejstvo je, da je tožilstvo vse od oktobra 2017 izdajalo odredbe, s katerimi je dovoljevalo in odrejalo 'navidezni' odkup storitve žrtve kaznivega dejanja. Tožilstvo je torej tajnim delavcem policije dovoljevalo odkup spolnih uslug od oseb, ki jih je obravnavalo kot žrtve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, pri čemer so se ti odkupi financirali iz proračunskih sredstev. Gre naravnost za nezaslišano, protiustavno in nezakonito postopanje državnega organa, ki je brez primere v katerikoli primerljivi demokratični pravni ureditvi," je v zahtevi zapisal odvetnik Šošić. Dodaja še, da takšen ukrep pomeni zelo jasno in grobo kršitev pravice do osebnega dostojanstva in zasebnega življenja. "Omenjeni ukrep v zakonu o kazenskem postopku ni sicer natančno opredeljen, pri tem pa je popolnoma jasno, da ga ni možno odrejati in izvajati na način, da bi se z njim posegalo v človekove pravice in temeljne svoboščine, še posebno ne oseb, ki se jih obravnava kot potencialne žrtve trgovine z ljudmi," opozarja Šošić. Sprašuje se tudi o tem, kaj naj bi bilo pri odkupu spolnih storitev "navidezno", če ima tajni delavec policije v resnici spolni odnos.

V Nemčiji prepoved spolnih stikov z "objektom opazovanja"

​Situacija je v tem primeru, pravi Šošić, namreč povsem drugačna, ko gre za navidezni odkup droge, kjer je nihče ne uživa in pri tem ne nastopi nobena posledica. "Vsakemu razumnemu človeku pa bi moralo biti jasno, da pri obravnavi suma izvršitve kaznivega dejanja izkoriščanja prostitucije država ne sme iz proračunskih sredstev plačevati spolnih storitev in s tem vzpodbujati prav tiste dejavnosti, s katero naj bi se oškodovale osebe, ki jih tožilstvo obravnava kot žrtve kaznivih dejanj," še meni Šošić.

Ob tem se odvetnik sklicuje tudi na pravno študijo znanstvenega oddelka nemškega parlamenta iz 2015, v kateri je poudarjena absolutna prepoved vzpostavljanja spolnih stikov med tajnim delavcem in policijskim objektom tajnega delovanja, ker to pomeni nedopusten poseg v splošne ustavno varovane osebnostne pravice. Odvetnik Šošić zahteva izločitev še nekaterih drugih dokazov zoper Šurbka, ki naj bi jih bila policija pridobila prav tako nezakonito. Gre za domnevno tajno nezakonito opazovanje in delovanje policije ter nezakonito prisluškovanje in snemanje telefonskih pogovorov obtoženih, saj naj bi policija v nekaterih primerih to počela brez ustreznih sodnih odredb za prikrite policijske ukrepe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta