Andrej Šiško: "Krivde nikakor ne priznavam"

Urška Polanc Urška Polanc
24.01.2020 18:52

Andrej Šiško je obtožen kaznivega dejanja razžalitve uradne osebe. Na sodišče so ga pripeljali iz zapora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Narok se bo nadaljeval 21. februarja. Šišku v primeru obsodbe za razžalitev policista grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.
Urška Polanc

Andrej Šiško, ki trenutno že prestaja zaporno kazen - mariborsko sodišče je namreč Šiška zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve marca lani obsodilo na osem mesecev zapora -, je obdolžen še kaznivega dejanja razžalitve. Krivde danes na slovenjgraškem sodišču ni priznal, prav tako ne drugih dejstev iz obtožnice.
Kot je zapisano v obtožnici, je dejanje storil proti uradni osebi, policistu, ki je opravljal svojo službeno dolžnost, prek sredstev javnega obveščanja in spletnih strani. Na tiskovni konferenci gibanja Zedinjena Slovenija - ta je še vedno dostopna na facebook strani -, se je zgražal nad postopkom mariborskih policistov glede njihovega obravnavanja voznice. Postopek je zaokrožil po spletu. Kot je navedeno v obtožnici, naj bi bil Šiško ob tem dejal, da policista številni Mariborčani poznajo pod nadimkom "Moteni uha", ki naj bi si ga bil prislužil zaradi težav, ki so jih imeli z njim pri opravljanju poklica. "Nato pa je v zvezi z navedenim dogodkom in delom policista kot Motenega uho naslovil še večkrat in dodal, da ga je treba odpustiti iz policijskih vrst, saj slovenski policiji predstavlja nedopustno sramoto," je povedala Branka Čas, višja državna tožilka.
Zaradi opisanih žalitev je pri policistu povzročil občutek užaljenosti in osramočenosti, pri vsem tem pa je storil kaznivo dejanje razžalitve, je zaključila Časova, ki za zdaj kazenske sankcije v primeru priznanja krivde ni predlagala, saj je pričakovala, da Šiško krivde ne bo priznal. Predobravnavnega naroka se je udeležil tudi vpleteni policist, ki je v spis vložil premoženjskopravni zahtevek, njegove vsebine za medije ni želel razkriti. Zagovornik obdolženega Rok Keršič je povedal, da je šele ta teden prejel pooblastilo za zastopanje Šiška, prav tako vabilo na obravnavo in obtožnico. Kot je dejal, zato ni imel dovolj časa za vpogled v sodni spis in prav tako za pripravo obrambe skupaj s stranko. Preklica obravnave ni želel predlagati, saj ni želel po nepotrebnem zavlačevati postopka. Glede na nepriznanje krivde obdolženega je zdaj zaprosil za dodelitev dodatnega 15-dnevnega roka. Njuno komunikacijo in morebitno pripravo obrambe je namreč dodatno otežilo dejstvo, da je obdolženi na prestajanju zaporne kazni, je povedal.
Sodnica Marjeta Vezonik je predobravnavni narok preložila na 21. februar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta