BiH pretresla smrt 37-letne aktivistke, ki je za koronavirusom umrla tri dni po porodu

K. Š.
10.08.2020 10:05

V Sarajevu je tri dni po porodu umrla Belma Šoljanin, 37-letna aktivistka in mati treh otrok, ki je bila okužena s koronavirusom. Tragedija je pretresla državo, obenem pa spodbudila k premisleku o (ne)odgovornosti državljanov Bosne in Hercegovine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Belmo Šoljanin so v bolnišnico zaradi okužbe s koronavirusom sprejeli v 35. tednu nosečnosti, tam pa ji je bila odrejena izolacija. Po porodu se je v osamitev vrnila, a je bitko izgubila po hudi pljučnici, ki jo je povzročil koronavirus. Poleg svojega novorojenega sina je mlada ženska sicer preživljala še dve hčerki. Bosanski mediji se zdaj sprašujejo, ali bo smrt mlade matere iz Sarajeva končno "prebudila neodgovorne državljane" in pristojne, ki ob izbruhu niso ustrezno ukrepali. 
{instagram}https://www.instagram.com/p/CAdOgMrhLL6/{/instagram}
Prav tako ugotavljajo, da je BiH pred Belmo Šoljanin zaradi posledic pandemije izgubila še nekaj izjemno mladih ljudi. "Vprašanje je, kolikokrat smo se se sploh vprašali, ali smo storili dovolj, da rešimo mlada življenja in življenja vseh na splošno," piše Klix. 
Klix še piše, da so prepričani, da je ob vseh pomanjkljivostih zdravstvenega sistema v BiH verjetno najpomembnejši osebni odnos do pandemije, ki pa ni dovolj resen. "Zato se je danes bolj kot kdajkoli prej pomembno odgovorno vesti, nositi maske in zahtevati nošenje mask tudi od drugih, izogibati se velikim skupinam in podobno," obenem poziva Klix.
Prav Belma Šoljanin je bila kot aktivistka ena tistih, ki so se v času izbruha vedli odgovorno in tudi od drugih zahtevali enako. 
V svoji skupini na Facebooku, ki jo je ustanovila pred šestimi leti, namenjena pa je svetovanju mladim materam, je javno objavljala informacije o tem, kako v obdobju pandemije zaščititi sebe in druge. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta