Plenković zatrjeval, da so slovenski turisti na hrvaški obali varni, Janša ga je presenetil s čestitko za vstop Hrvaške v "preddverje evra"

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
10.07.2020 20:09

"Sestanek s Plenkovićem je bil namenjen razpravi o trenutni epidemiološki situaciji v obeh državah."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premiera Slovenije in Hrvaške danes na Otočcu nista odpirala vprašanj o arbitraži. 
Bojan Velikonja

Slovenski premier Janez Janša je danes na več kot dveurnem delovnem kosilu na gradu Otočec na Krki gostil hrvaškega kolego Andreja Plenkovića, ki je komaj pred petimi dnevi prepričljivo zmagal na hrvaških parlamentarnih volitvah in bo v drugo sestavljal novo hrvaško vlado. Janša mu je na skupni tiskovni konferenci čestital za volilni uspeh in se mu tudi zahvalil za hiter odziv na njegovo vabilo.
"Sestanek s Plenkovićem je bil namenjen razpravi o trenutni epidemiološki situaciji v obeh državah," je nadaljeval Janša, "vendar izkoriščam priložnost, da tukaj Hrvaški čestitam za novico, ki je prišla pred minuto. Hrvaška je bila namreč sprejeta v dveletni mehanizem za sprejem evra. Tako bomo v obeh državah v kratkem lahko plačevali z isto valuto." Naj povemo, da je bil ob tej čestitki Plenković kar malo presenečen. Dejal je, da je o tem nameraval Hrvatom spregovoriti šele po povratku v Zagreb.

​Normalnosti turistične sezone

Janša je nadaljeval, da sta se s Plenkovićem obvestila o ukrepih, ki jih državi sprejemata za zajezitev epidemije novega koronavirusa, "da bi lahko življenje potekalo normalno tudi v času turistične sezone". Poudaril je, da bodo epidemiološki strokovnjaki z obeh strani poslej še tesneje sodelovali in bodo v vsakodnevnih medsebojnih stikih. Všeč mu je bilo, da se bo tudi Hrvaška tako kot že Slovenija odločila za uvedbo mobilne aplikacije za sledenje okužbam: "To je ključno. Državi imata o epidemiji podobne podatke in kazalce. Vemo, kaj so najnevarnejša okolja in situacije za prenos virusa, veseli pa me, da v ta okolja bazična turistična dejavnost na Hrvaškem ne spada."
Andrej Plenković je dodal: "Nisva govorila o drugih vprašanjih, pač pa zgolj o covidu-19. Virus zahteva konvergentno ukrepanje obeh držav, saj sta Slovenija in Hrvaška tesno povezani turistično, prometno, gospodarsko ... V normalnih časih na leto Hrvaško obišče 1,6 milijona Slovencev, ki pri nas ustvarijo enajst milijonov prenočitev. Danes je na Hrvaškem 92 tisoč slovenskih turistov. Naj izpostavim, da je vseh sedem naših obalnih županij glede na število okužb na zeleni listi, kar je važen podatek za zaupanje Slovencev. Hrvaška zna dobro oceniti, katera zbiranja ljudi so lahko nevarna za širjenje okužbe. Naš interes je, da Slovenci lahko pridejo v Hrvaško in so v njej varni. Tudi zato bo Hrvaška omenjeno aplikacijo vzpostavila v desetih dnevih, seveda ob primerni zaščiti zasebnosti. Verjamemo, da lahko na ta način omejimo širjenje epidemije." Na novinarsko vprašanje, ali bo aplikacija delovala v obeh državah, smo slišali odgovor: "Da, aplikacija je interoperabilna in bo delovala v obeh državah. Želimo si, da bi jo imeli po vsej Evropski uniji."

Nekatere teme v čakalnici

Novinarje je tudi zanimalo, ali bo Hrvaška, ki je dane imela rekordnih 116 novih okužb, država kot celota pa je na slovenski rumeni listi, zaprla nočne klube, kot je zahtevala Ljubljana, in tudi zaprla meje s Srbijo in Bosno in Hercegovino, od koder v državo prihaja največji del okužb. Gostitelj Janša je opozoril, da je tudi Slovenija na rumeni listi in da zato sprejemamo nove ukrepe za omejitev epidemije. "Podobne ukrepe je Hrvaška že sprejela ali pa jih bo v kratkem. Hrvaški režim za rdeče države, kot sta Srbija in Bosna in Hercegovina, je na meji podoben, kot velja zanje v Sloveniji, kjer imamo za te državljane celo nekaj več izjem," je še rekel Janša. To je izzvalo nekaj začudenja, Plenković pa je pojasnil: "Sledili bomo priporočilom epidemiološke stroke tudi glede zbiranja, ko gre za nočno življenje. Mladi, ki so jim prenehale šolske in univerzitetne obveznosti, so se res nekoliko preveč sprostili. Seveda želimo omogočiti kar največ pretoka čez meje, ampak o novih ukrepih do omenjenih držav bomo spregovorili nocoj v Zagrebu."
Na izrecno vprašanje, ali je bilo na Otočcu tudi kaj govora o arbitraži za mejo med državama, ki je južna soseda ne priznava, je Janša odgovoril: "Tega danes nisva odpirala. Nekatere teme lahko počakajo, druge ne. Zato sva danes govorila o slednjih." Hrvaški gost je kratko pritrdil v slovenščini: "Strinjam se."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta