Čeferin ni dosegel obnove postopka za Ivana Perića, obsojenega za zločin v Rovinju

Damijana Žišt
05.02.2021 20:29
Senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil zahtevo za obnovo postopka zoper Ivana Perića, ki je bil obsojen, da je v Rovinju avgusta 2002 umoril mamo, očima in njunega sina. Sodišče je dokaze ocenilo za neprimerne ali pa jih zavrnilo, ker niso bili novi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Perić je bil 19. marca 2004 obsojen na 30 let zapora. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Trojnemu morilcu Ivanu Periću, ki v zaporu na Dobu prestaja tridesetletno zaporno kazen, ne bodo sodili znova. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je po poročanju Dnevnika s sklepom zavrgel zahtevo za obnovitev postopka zoper Perića, ki jo je lani maja na sodišče vložil njegov odvetnik dr. Peter Čeferin. Omenjeni sklep sicer še ni pravnomočen.

Pavšalna navedba o plačanem morilcu

V družinskem apartmaju slovenske družine Rakić iz Grosupljega so 19. avgusta 2002 našli trupla 39-letnega Georga Rakića, 42-letne Vesne Pavlin Rakić in njunega 12-letnega sina Bojana. Policijska preiskava je pokazala, da jih je morilec ustrelil iz neposredne bližine z avtomatsko pištolo Scorpion, na njej je bil dušilec zvoka. Družina naj bi bila umrla v noči na 15. avgust. Teden kasneje so slovenski policisti, ki so ves čas aktivno sodelovali s hrvaškimi varnostnimi organi, aretirali 22-letnega Ivana Perića, sina Pavlin Rakićeve iz prvega zakona. Zanj in za soobtoženega, ki naj bi mu bil priskrbel morilsko orožje z dušilcem, se je 1. junija 2003 na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje. Perić, ki se je zagovarjal ob pomoči odvetnika Čeferina, je ves čas trdil, da družine ni umoril on, a mu sodišče ni verjelo. 19. marca 2004 ga je doletela sodba trideset let zapora, njegov pomočnik pa je bil obsojen na tri leta in pol zapora. Sodbo so potrdili višji in tudi vrhovi sodniki. Vendar Čeferin ni odnehal in je kar dve leti temeljito zbiral nove dokaze, da bi dosegel obnovo postopka. Senata ni prepričal, zato obnove postopka vsaj za zdaj ne bo. Sodišče lahko zahtevo za obnovo zavrže, če na podlagi same zahteve in spisov prejšnjega postopka ugotovi, da dejstva in dokazi očitno niso taki, da bi lahko na njihovi osnovi obnovo dovolilo. Ti dokazi ali dejstva morajo biti "očitno neprimerni". Ravno to neprimernost je sodišče našlo v odvetnikovih dokazih ali pa jih je zavrnilo, ker niso bili novi. Odvetnik Čeferin je v zahtevi za obnovo postopka med drugim predlagal, da sodišče pregleda poročilo o Perićevem poligrafskem testiranju, kjer Perić ni bil prepoznan kot storilec. Ta predlog pa je odvetnik predlagal že večkrat na sodiščih in je bil vedno zavrnjen. Tudi na ustavnem sodišču, kjer so sodniki odgovorili, da testiranje ni le nedovoljen, pač pa tudi nezanesljiv dokaz. Zato zaradi nezanesljivosti ne bi mogel v ničemer vplivati na razsodbo, so menili sodniki okrožnega sodišča. Čeferin je v zahtevi za obnovo postopka kazal tudi na druge potencialne morilce, obsojenčevega, zdaj že pokojnega strica, človeka, ki mu je priskrbel pištolo in dušilec, mafijske združbe in tako dalje. Sodišče vse to ocenjuje kot nič novega. Postopek bi namreč lahko obnovili, če bi bil zaradi istega kaznivega dejanja obsojen še kdo drug. Glede nove trditve in s tem povezanih dokaznih predlogov, da je moril plačanec iz Beograda, ki je to ob aretaciji tudi priznal, pa senat odgovarja, da je zgolj pavšalna.

Brez alibija za čas umora

Odvetnik Čeferin je v zahtevi za obnovo postopka ugovarjal tudi ugotovljenemu datumu smrti. Trupla so odkrili 19. avgusta, izvedenec dr. Jože Balažic pa je menil, da so umrli 15. avgusta. To pa je edini dan, ko Perić nima alibija. Mnenje Balažica je temeljilo na analizi velikosti ličink muhe, ki so se zaredile v posmrtnih ostankih žrtev. Odvetnik je sodišču predložil članek iz ugledne ameriške revije iz leta 2019 o pravilni hrambi takih vzorcev in mnenje srbskega izvedenca dr. Slobodana Savića. Sodišče tudi tega predloga ni štelo za novo dejstvo. Ob izreku sodbe pri ugotavljanju časa smrti je namreč upoštevalo tudi izpoved prič, ki sta Rakićeve zadnjič videli 14. avgusta zvečer. Poleg tega je imel Perić 15. avgusta v posesti telefon, s katerim je Rakić dan prej opravil svoj zadnji telefonski pogovor, in to s Perićem. Prav tako na nobenem od telefonov Rakićevih po 14. avgustu ni bilo komunikacij. Ura na nočni omarici, ki je delovala na navijanje, se je ustavila 16. avgusta. Preizkus je pokazal, da jo je Georg Rakić odložil 14. avgusta. Balažičevo mnenje so torej sodniki upoštevali le kot dodatno podkrepitev svojih zaključkov, odgovarja sodišče. Senat je zavrnil tudi vse druge predloge, dokaze in pripombe obrambe, na primer glede napak, ki naj bi jih bil storil psiholog dr. Janez Rojšek. Prav tako predlog za angažiranje strokovnjaka za mobilne telefone ter postavitev novih izvedencev za antropologijo in orožje. Čeferin je sodišče opozoril tudi na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), po kateri mu je morala Slovenija izplačati odškodnino zaradi kršitve pravice do svobode izražanja na sodišču. Med sojenjem je večkrat povišal glas in izrekel nekaj zelo ostrih predvsem na račun izvedencev, zato so ga zaradi žaljivk kaznovali. Čeferin trdi, da se je ESČP v tej razsodbi opredelil tudi do njegovih pripomb v postopku, češ da so bile utemeljene. Takšnega mnenja pa ni bil senat, ki je odločal o njegovi zahtevi za obnovo postopka. Vendar, kot rečeno, odločitev o tem še ni pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta