Dopinška afera: Zdravilo je na črno vbrizgal tudi mladostniku

Vesna Lovrec
16.06.2021 18:33
Na sojenju Igorju Šalamunu in Borisu Špesu, obtoženima omogočanja dopinga v atletiki, sta pričala rekreativni tekač iz Pomurja in mati rekreativnega metalca kladiva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dokler sodišče ne bo zaslišalo atletinje Danijele Kuna, zaradi katere sta pristala v kazenskem postopku, se bosta Boris Špes (levo) in Igor Šalamun branila z molkom. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Trener atletike Igor Šalamun in rekreativni tekač Boris Špes, ki jima v Mariboru sodijo zaradi omogočanja dopinga v atletiki, na zatožni klopi še vedno molčita. Zagovarjati se nameravata šele, ko bo pred sodnico Simonu Murko stopila ključna priča, hrvaška atletinja Danijela Kuna, zaradi katere sta pristala v kazenskem postopku. Potem ko je Kuna aprila 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, a bila diskvalificirana, ker je zaradi prepovedane substance darbepoetin padla na dopinškem testu, je namreč izdala, da sta jo s sporno snovjo oskrbovala Šalamun in Špes. Njena izjava je bila podlaga za uvedbo prikritih ukrepov proti Šalamunu in Špesu. Vključila sta se tudi tajna delavca policije, ki sta se pod krinko pomešala med tekače in od osumljenih izpeljala navidezni odkup prepovedanih substanc v športu. Z obdolženima sta se prvič sestala v začetku leta 2018, 23. februarja istega leta pa sta od Šalamuna, takrat zaposlenega na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, za 500 evrov kupila dva odmerka prepovedane substance.

Ko so prišli policisti, ga je ovadila

Policisti so ju aretirali 3. aprila 2018. Dan kasneje pa so odšli tudi k Velenjčanki, ki je jeseni 2017 k Špesu pripeljala 15-letnega sina, da mu je injiciral snov za dvig železa v krvi. Ženska je bila prepričana, da je Špes zdravnik, ko pa je od policistov izvedela, da ni tako, je proti Špesu podala ustno kazensko ovadbo. Kot je bilo videti prejšnji teden na hodniku sodišča, je z obtoženim spor že zgladila. V sodni dvorani pa je ženska pojasnila, da je sina, nekoč rekreativnega atleta (bil je metalec kladiva), k Špesu pripeljala zaradi slabokrvnosti. Še pred tem je najstnika peljala k zdravniku. Ugotovilo se je, da ima prenizko vrednost železa v krvnem serumu, a mu zdravnik ni predpisal nobenih zdravil, pač pa je priporočil le nakup vitaminov. Ker so se težave pri sinu stopnjevale, je Velenjčanka prosila za nasvet sodelavko v športnem klubu, ki je imela v preteklosti podobne težave. Ta ji je predlagala, naj pokliče Špesa, češ da je zdravnik, ki je bil tudi sam nekoč atlet. Velenjčanka pri Špesu, ki je končal fakulteto za zdravstvene vede, ni preverjala, kaj je po poklicu. Verjela je podatku, da je zdravnik, in tako svojega sina dvakrat odpeljala k njemu. Petnajstletniku je Špes injiciral iropren in za dva obiska računal 70 evrov. Velenjčanka se je prejšnji teden na sodišču spominjala, da je imel sin po prvi dozi rahlo vrtoglavico, po drugi pa ni tožil o nobenih težavah. "Poklicala sem zdravnico in izdala je napotnico za merjenje parametrov, na katere me je opozoril Špes. Krvna slika je pokazala izboljšanje, izvidi so bili v redu," je povedala Velenjčanka.

"Tekel sem 1:27"

Višja tožilka Januša Kušar Rotman za Velenjčanko ni imela neprijetnih vprašanj, je pa z njimi soočila rekreativnega tekača iz Pomurja, o katerem meni, da je k Špesu po odmerek iroprena na črno hodil izključno z namenom, da bi izboljšal rezultat na tekmovalnih maratonih. Pomurec te želje ni zanikal, je pa sodišče prepričeval, da je bil preslaboten za treninge prav zaradi nizke vrednosti železa. Da naj gre k Špesu, so mu predlagali trener in prijatelji v klubu. "Res sem mu hvaležen, da mi je pomagal. Bil sem pred tem tudi pri zdravniku, izvidi glede železa so bili pod mejo. Slaboten sem bil, samo spal bi takrat, zdravnik pa mi je dal neke napitke in tablete, po katerih mi ni bilo nič bolje," je o razlogih, zakaj je šel k Špesu, povedal Pomurec. Špes mu je svetoval tudi glede prehrane in rezultat je bil kmalu boljši. "Tekel sem 1:27," se je pohvalil z rezultatom na "malem maratonu". Ob vprašanju tožilke, ali ve, da se iropren lahko injicira izključno v zdravstveni ustanovi, kjer je sterilno okolje, je Pomurec za trenutek obmolknil, nakar je rekel: "Ne vem, kaj naj vam odgovorim glede tega." Kje je Špes nabavil iropren, Pomurec ni vedel. S svojim pričanjem je pustil vtis, da se za to ni niti zanimal, saj mu je bilo pomembno samo, da bi se bolje počutil, da bi lahko treniral in imel tudi boljše rezultate.

Sojenje se nadaljuje 9. julija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta