Afera doping: Mariborska tekača na dolge proge poklicali na zatožno klop

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
02.12.2019 19:38

Čeprav je tožilstvo obtožnico zoper atleta Borisa Špesa in Igorja Šalamuna vložilo kmalu po izbruhu lanske dopinške afere, je ta postala pravnomočna šele pred dvema mesecema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali sta Igor Šalamun (levo) in Boris Špes kriva ali ne, bo presojala sodnica Simona Murko.
Mediaspeed

Čez en teden za zatožni klopi mariborskega sodišča pričakujejo rekreativna tekača na dolge proge Borisa Špesa in Igorja Šalamuna, ki časopisne strani črne kronike polnita od lanskega aprila, ko je v mestu ob Dravi odmevalo razkritje o novi dopinški aferi. Kriminalisti so ju aretirali, morala sta v pripor. Šalamun v hišnega, Špes pa najprej za zapahe, a je sodišče kasneje tudi njemu ukrep spremenilo v hišni pripor. Na tekaške steze sta se smela vrniti šele 27. februarja letos - takrat jima je sodišče odpravilo pripor.

Izdala ju je hrvaška atletinja

Obtožnica proti tekačema je postala pravnomočna pred dvema mesecema. Zastopa jo višja tožilka Januša Kušar Rotman, ki jo bo v sodni dvorani prvič predstavila 10. decembra, zato njene podrobnosti uradno niso znane. Se pa že dolgo ve, česa so Špesa in Šalamuna v kazenski ovadbi obremenili mariborski kriminalisti. Očitki zoper njiju so hudi. Potem ko ju je hrvaška atletinja Danijela Kuna izdala, da je 2017. leta na dopinški kontroli po zmagi na maratonu v avstrijskem Linzu padla zaradi njune pomoči, so mariborski kriminalisti na pobudo avstrijskih organov sprožili preiskavo. S prikritimi ukrepi - prestrezanjem njune telefonske komunikacije - so utemeljili sume, da sta Špes, takrat še zaposlen na pljučnem oddelku univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru, in trener atletike Šalamun globoko vpletena v trgovanje s preparati, ki lahko služijo kot športno poživilo.
Po prepričanju kriminalistov je Špes, sicer avtor magistrske naloge o dopingu kot splošnem družbenem problemu in nevarnosti za zdravje ljudi, priskrbel zdravila in preparate, ki so bili potem injicirani vrhunskim in rekreativnim športnikom. Tiste, ki so bili pripravljeni za boljše rezultate uporabiti doping, pa naj bi bil predvsem med tekači iskal Šalamun.
Mariborsko tožilstvo je obtožnico proti Špesu in Šalamunu vložilo že junija lani, a se je zapletlo. Njuna odvetnika Robert Berkovič in Simon Dolinšek sta z ugovorom zoper obtožbo dosegla, da je zunajobravnavni senat okrožnega sodišča v Mariboru primer vrnil nazaj v preiskavo, za kar so bili zaslužni bosanski pravosodni organi, ki niso upoštevali navodil mariborskega preiskovalnega sodnika Slavka Gazvode. Ta je sprejel sklep, da je treba v postopku zaslišati atletinjo Kuno. Gazvoda je odločil, naj jo prek mednarodne pomoči zaslišijo v Livnu v Bosni in Hercegovini, kjer atletinja živi. To se je tudi zgodilo, ker pa bosansko tožilstvo odvetnikov obtoženih Mariborčanov ni obvestilo, kdaj bo zaslišanje, je zunajobravnavni senat mariborskega sodišča odločil, da naj primer zaradi te napake vrnejo v preiskavo. Obtožena Špes in Šalamun namreč nista imela priložnosti, da bi se soočila s pričo, ki ju obremenjuje.

Injekcije po 300 evrov

To priložnost sta nato dobila 23. novembra lani, a so se njuni upi, da bo sodišče po soočenju ustavilo kazenski postopek proti njima, razblinili. Špes in Šalamun se očitkov tožilstva ves čas otepata z razlago, da ju je Kuna obremenila po krivici, z namenom, da bi pred avstrijsko protidopinško komisijo izposlovala čim nižjo kazen prepovedi na tekmovanjih. V Avstriji je povedala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal slovenski trener, nekdanji maratonec in gorski tekač Igor Šalamun, snovi pa da ji je priskrbel Boris Špes, o katerem je bila prepričana, da je zdravnik. Obdolžena sta v preiskavi opozarjala na neskladje izjav, ki jih je atletinja dajala od padca na dopingu pa vse do sodne preiskave. Po vrnitvi z zaslišanja pred tožilstvom v Livnu sta odvetnika obtoženih Robert Berkovič in Simon Dolinšek izjavila, da je atletinja tudi tam - že četrtič - spremenila svojo izjavo in celo priznala, da je na dopinški kontroli v Avstriji dajala napačne informacije in lagala, ker jo je bilo strah. Da je Kuna to res rekla, izhaja iz zapisnika, s katerim razpolagamo, kar pa za obrambo ni bil dovolj trden adut za ustavitev postopka. Atletinja je namreč v nadaljevanju zaslišanja pojasnila, da ni bilo vse točno tako, kot je izpovedala v Avstriji, a znova potrdila, da je bila s Špesom in Šalamunom v stiku, kar navsezadnje dokazujejo tudi izsledki prisluhov. Za vsako injekcijo je po njenih besedah plačala 300 evrov, prvič Šalamunu, potem še dvakrat Špesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta