(FOTO in VIDEO) Oškodovanci policijske represije na petkovem protestu bodo vložili pritožbo in ovadbo

A.L.
27.05.2021 09:37
Predstavniki kolesarskega protestniškega gibanja so danes vložili pritožbo na ravnanje policije na protestu minuli petek. Spisali so tudi kazensko ovadbo specializiranemu tožilstvu zaradi prekoračitve pooblastil ter poziv varuhu človekovih pravic. Zadnje petkove proteste so na današnji novinarski konferenci označili za nasilne in represivne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Željko Stevanić

"Prejšnji petek, 21.5.2021, je policija na protestu v Ljubljani uporabila prekomerno in nesorazmerno silo zoper popolnoma mirne in nenasilne protestnike, pri tem prekoračila svoja pooblastila in hkrati kršila več zakonov in pravilnikov. Iz mnogih razpoložljivih videoposnetkov in fotografij je popolnoma jasno, da je policija tista, ki je v večernih urah preteklega petka sistematično sprožala konflikte in ustvarjala nevarno atmosfero za vse udeležence protesta," so danes sporočili iz Protestne ljudske skupščine.

Željko Stevanić

Kot opisujejo, je že na začetku protesta policija z uporabo sile iz sredine množice na Trgu republike "odvlekla mladega palestinskega protestnika, ki je bral palestinsko poezijo in popolnoma mirno sodeloval na novinarski konferenci in protestu, ko so pripadniki palestinske skupnosti in slovenski protestniki vseh generacij (od otrok do starejših občanov) zgolj izražali svoje nasprotovanje nasilju nad civilisti v Palestini s petjem, slogani, transparenti, pisanimi baloni in plesom". Dobro uro kasneje so se razmere zaostrile, ko je "policija ponovno povzročila konflikt s tem, ko je želela odvzeti prostost protestnici, katere 'zločin' je bil lepljenje A4 lista na steber s selotejpom. Ta poteza je sprožila prerivanje med policijo in protestniki in stopnjevanje situacije, na katero je policija odgovarjala samo še z večjo agresijo, namesto da bi bili poskušali situacijo umiriti. V posledičnem kaosu so policisti zrušili na tla več nenasilnih protestnikov, starejši protestnik je bil poškodovan, dva protestnika, ki sta poskušala preprečiti nasilje, pa so z uporabo prekomerne sile zvlekli s trga in pridržali več ur".

Željko Stevanić

V Protestni ljudski skupščini sporočajo, da se je v preteklem letu zgodilo 57 petkovih protestnih manifestacij, ki so vse, brez izjeme, potekale mirno s strani protestnikov, brez nasilja in brez vsakega namernega poškodovanja lastnine, s poudarkom na vsebinski kritiki vlade in simboličnih umetniških akcijah. Protestnice in protestniki nikoli niso izzvali nasilja ali se ga posluževali. Tudi zadnji petek je bilo tako, so zapisali. Prejšnji petek je "policija sama izzvala izgrede in konfliktno situacijo, ki je povzročila, da je bila dvema osebama odvzeta prostost, po eno osebo pa je moralo priti reševalno vozilo".

Janez Zalaznik

Po mnenju pravnikov iz družbe Čeferin in Pravne mreže za varstvo demokracije, ki jih zastopajo, gre za kršenje več zakonov in določil, in sicer na področjih neprimernega postopka policije, identifikacije policistk in policistov, prekoračitve pooblastil, prekomerne uporabe sile, zlorabe uradnega položaja in nespoštovanja človekovega dostojanstva.

Vem, da spremljate vsak moj korak. Vem, da sta Janez Pozeba in mamin sinček Aleš Hojs postavila tarčo name, na moje bližnje in vse posameznike, ki opozarjajo na krivico in represijo v družbi.  Iz ust mi želita vzeti kruh. Državljani, poglejte, kaj morajo določeni policaji početi na ukaz avtokrata.  Bil sem šokiran, ko sem s svojimi lastnimi očmi videl, da resnično ni bilo milosti in so tamkajšnji policisti po nepotrebnem poskrbeli za incident.  Petek 28. 5. je datum, ko bomo državljani zahtevali predčasne volitve. Stranki SMC in DeSUS sta pustili na cedilu svoje volivce, ko sta prekršili svojo obljubo, da ne bosta šli v koalicijo z Janezom Pozebo.  Rezultat te izdaje je represija v naši državi. Imamo vlado, ki ne spoštuje zakonov, ki se z vsemi državnimi sredstvi spravi na enega človeka zaradi enega človeka??? ABSURD  Posnetek št. 1

Objavil/a Zlatko dne Sobota, 22. maj 2021

"Zato bomo oškodovanci policijske represije zoper odgovorne oddali pritožbo zoper delo policistov in prijavo suma storitve kaznivih dejanj," so sporočili. 

Željko Stevanić

Kot so še sporočili, policijska represija ne bo ostala spregledana in zakrita. "Navodila, ki jih Janez Janša in Aleš Hojs podajata slovenski policiji, povzročajo konflikte, ne zagotavljajo neodvisnosti policije in spodbujajo nevarne situacije. Ta zaskrbljujoči pojav se mora prekiniti, policija mora delovati strokovno, humano in z absolutno prioriteto zagotavljanja varnosti udeležencev. Protestnice in protestniki imamo ustavno zagotovljeno pravico do protestiranja, ki jo izvršujemo mirno. To smo počeli pretekli petek in to bomo počeli tudi ta petek, na vseslovenski vstaji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta