Pričevanja protestnikov se razlikujejo od izjave policije: "Spomnim se samo, kako sem od policista prejela udarec v prsi"

DR, BP, AL
25.05.2021 11:40
Pričevanja protestnikov se razlikujejo od izjave policije, kjer trdijo, da na petkovem protestu ni bila uporabljena prekomerna sila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
- petkovi protestniki - policisko nasilje - 21.06.2021 - petkov protivladni protest - protestni shod proti vladi Janeza Janše – //FOTO: Bojan Velikonja (foto: Bojan Velikonja)
Bojan Velikonja

"Vse očitke v policiji zavračamo," se je včeraj glasilo sporočilo Policijske uprave Ljubljana. Trdijo, da na petkovih protestih ni bila uporabljena prekomerna sila, zavračajo tudi očitke o tem, da so policisti sami izzvali protestnike, da so bili v postopkih žaljivi in da so ciljno izvajali postopke tudi glede na rasno, versko ali drugo pripadnost.

A pričevanja tistih, ki so se v petek znašli v primežu policistov, slikajo drugačno podobo dogajanja. Zgodbi sta razkrila protestnika, ki želita ostati anonimna, njuni imeni hranimo v uredništvu. Sogovornico so policisti med protestom večkrat udarili, sogovornika so odvlekli stran od protestnikov in mu med popisovanjem očitali dejanja, ki jih ni storil.

Klečanje na hrbtu, vratu, brcanje ...

"Začelo se je s tiskovno konferenco v podporo Palestincem. Kasneje so se priključili na naš zvočnik, plesali, bilo je res čudovito vzdušje," začne petkov večer na Trgu republike opisovati sogovornica. Sproščeno druženje je prekinilo več deset "konkretno oboroženih policistov, ki so se bližali množici in naključno izvlekli dva, tri, morda več moških arabskega videza".

Piko na i razgretemu ozračju so policisti postavili s tem, ko so uporabili silo, vlečenje, zvijanje rok. "V afektu sem začela kričati, naj ne bodo tako nasilni, potem se spomnim samo, kako sem od policista prejela udarec v prsi in poletela nazaj, na roko, bolelo me je zapestje, odrgnjeno dlan imam še danes. Nekdo od protestnikov me je ujel, da nisem z glavo udarila ob tla."

Znova je završalo, ko je nekdo od protestnikov na drog želel nalepiti papir z ultimatom vladi. V vse bolj napeti situaciji se je proti množici protestnikov zakadilo več policistov s ščiti in jih zbilo na tla, se petkovega dogajanja spominja protestnica. V padcu je utrpela bolečine v gležnju, hrbtu in nogi, pozneje je močan udarec dobila še v hrbet. Še posebej jo je prizadel padec starejšega moškega, ki se je udaril v glavo. "Kasneje je sam pričal o tem, da ga je policist hotel brcniti, a je njegov udarec preprečil s tem, da je dvignil svojo nogo. Tega policista naj bi nazaj držal tudi njegov policijski kolega."

Policijsko nasilje opisuje tudi nad njenim prijateljem, ki so ga odpeljali na policijsko postajo. "Pri njem so uporabili prekomerno silo. Sedel je na tleh in so ga odvlekli. Pred parlamentom so mu klečali na hrbtu, vratu, policist ga je brcnil. Kasneje so ga vklenili in odpeljali."

"Protestiramo za boljše življenje in pristanemo v rokah policistov"

O agresivnem vedenju policistov govori tudi protestnik, ki se je znašel v postopku. Med "lovljenjem" enega od protestnikov je policist tekel tik ob sogovorniku in se vanj zaletel. Sledila je obtožba, da je bila situacija obratna, da je sogovornik namenoma oviral delo. "Policist se je name grdo zadrl in zahteval osebni dokument. Ker sem od presenečenja obstal in za nekaj trenutkov utihnil, sta me zgrabila policista in me s silo odvlekla na drugo stran ceste." Med postopkom mu je policist večkrat ponovil, da je on odgovoren za pretep med policisti in protestniki, češ da tega ne bi bilo, če se množica ne bi pognala za njim. "Kriv sem torej, ker sta me policista odvlekla stran, množica pa je ob tem glasno protestirala."

Ostaja skrb, kakšna kazen ga bo v naslednjih tednih pričakala v poštnem nabiralniku. Predvsem pa, v tem sta si enotna oba sogovornika, do kod se bo policijsko nasilje stopnjevalo. Sprašujeta se, zakaj je to sploh potrebno. "Protesti so kot vedno potekali mirno, nihče si ni želel izgredov. Na petkova kolesarjenja hodim, ker si želim živeti v boljši, bolj odprti in svobodnejši družbi. Zato me je ravnanje policistov pretreslo. Mirno kolesarimo, protestiramo za boljše življenje, in pristanemo v rokah policistov, ki nas obravnavajo kot največje prestopnike," zaključi sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.