(FOTO) Podrobnosti razbitja narko kartela: Mamilarsko združbo vodil iz vikend zapora

Damijana Žišt Damijana Žišt
29.01.2020 20:46

Slovenska in hrvaška policija sta v torek razbili mednarodno kriminalno združbo, ki je trgovala z različnimi drogami na območju obeh držav in širše po svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osemnjast osumljenih so zvečer privedli pred preiskovalnega sodnika. Ali je vse vtaknil v pripor, bo policija povedala na jutrišnji tiskovni konferenci. 
Matjaž Rušt/dnevnik

Več kilogramov kokaina in heroina, 120 kilogramov amfetamina, v glavnem proizvedenega v Sloveniji, nelegalno orožje, več tisoč tablet ekstazija ter okoli 150 tisoč evrov gotovine, ki menda izhaja iz trgovanja z drogo, je bogat izplen slovenske policije, ki je v torek zaključila dve leti trajajočo kriminalistično akcijo zoper člane mednarodne kriminalne združbe. Ta je z mamili oskrbovala slovenski in tuji trg. Policijska akcija je bila usklajena med slovenskimi in hrvaškimi preiskovalci, sodelovale pa so tudi policije več drugih evropskih držav. V Sloveniji je v torek odklenkalo kar 20 osumljencem, na Hrvaškem pa so v Zagrebu, Istri in Slavoniji aretirali več deset ljudi. Kriminalisti pri nas in na Hrvaškem dokaze proti mamilarski verigi zbirali tudi s prikritimi ukrepi. Sledili so jim, jim tajno prisluškovali, jih snemali.

Z drogo v avtomobilu na morje

Od 20 aretiranih v Sloveniji samo dvema ni bilo treba prenočiti na policiji in se bosta torej zagotovo smela braniti s prostosti. Kako bo s preostalimi osemnajstimi, pa je drugo vprašanje. Pred preiskovalnega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča so jih privajali zvečer, ali je zoper vse odredil pripor, bo znano po tiskovni konferenci. Delo slovenskih kriminalistov je usmerjalo ljubljansko tožilstvo, po naših podatkih zaradi obsežnosti zadeve primer ni bil dodeljen zgolj enemu tožilcu, pač pa jih na zadevi dela več.

Ena izmed lokacij, na katerih so potekale preiskave.
Robert Balen
Matjaž Rušt/dnevnik
Zasežena droga v enem od ljubljanskih skladišč, kjer jo je hranila mednarodna kriminalna združba. 
Generalna Policijska Uprava

Amfetamine proizvajali v Sloveniji

Po podatkih policije je v zaključni akciji sodelovalo 460 kriminalistov in policistov iz različnih policijskih uprav in enot, z vseh treh nivojev delovanja slovenske policije: državnega, regionalnega in lokalnega. Sodelovali so policisti in kriminalisti iz različnih policijskih uprav in Generalne policijske uprave ter specialna enota policije. Na širšem območju Ljubljane, Kamnika, Grosuplja, Maribora, Celja in Zasavja so opravili 47 hišnih preiskav pri 48 osumljencih, na območju Ljubljane pa so našli začasno skladišče droge, saj so osumljeni menjavali prostore, kjer so hranili drogo z namenom nadaljnje prodaje.
Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, je povedal, da so mednarodno organizirano kriminalno združbo najprej zaznali v Sloveniji, nato pa so ugotovili, da se ta združba povezuje tudi z določenimi ljudmi iz Hrvaške. Zato je sledila skupna preiskava in izmenjava podatkov, v torek pa so izvedli usklajeno sklepno policijsko akcijo. Belšak je še povedal, da so člani kriminalne združbe kokain in heroin pretihotapili v Slovenijo, in sicer z namenom prodaje v Sloveniji in na tujih trgih. "Posebnost te združbe pa je bila v tem, da je sama proizvajala amfetamine v neomejenih količinah, ki so jih potem preprodajali v Sloveniji in tujini.

Generalna Policijska Uprava

Že polnil strani črne kronike

Ključni akterji v mamilarski združbi so stari znanci policije, saj imajo že kriminalno zgodovino. Nekateri so bili obravnavani za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, drugi tudi za premoženjska kazniva dejanja in kazniva dejanja z elementi nasilja. Aleš Zupančič je že nastopal na Večerovih straneh črne kronike, ko so mu sodili zaradi trgovanja z drogo. Proces je potekal na celjskem sodišču. Zupančič je očitke priznal in se maja 2018 pogodil s tožilstvom. Sodišče mu je prisodilo dve leti tako imenovanega vikend zapora. Doletela ga je še stranska kazen pet tisoč evrov. Poleg tega naj bi bilo specializirano tožilstvo proti njemu vložilo tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Ali je stransko kazen pet tisoč evrov Zupančič že poravnal, nismo izvedeli, lahko pa sklepamo, da je denar za to zagotovo imel. Kot rečeno, je bil maja 2018 obsojen na vikend zapor, a očitno mamilarski posel vodil še naprej, glede na to, da so kriminalisti mednarodno združbo, ki so jo razbili v torek, preiskovali dve leti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta