Izsiljevanje zaradi golih posnetkov na Instagramu: Kljub temu, da je opravil več nakazil, se izsiljevanje ni končalo

M.R.
23.09.2022 10:12

Kriminalisti Policijske uprave Kranj so obravnavali prijavo izsiljevanja zaradi golih posnetkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Prijavitelj je povedal, da ga je storilec izsiljeval zaradi golih posnetkov, ki jih je pridobil med videoklicem na Instagramu, in mu grozil z javno objavo posnetkov, če ne bo plačal določenega zneska. Oškodovanec je opravil štiri nakazila v skupni vrednosti 800 evrov, a se izsiljevanje še kar ni končalo, zato je včeraj žrtev zadevo prijavila policiji.

Ob tem policisti opozarjajo, da storilci izkoriščajo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost ter osamljenost uporabnikov. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.

Začne se navidez nedolžno

Vse skupaj se vedno začne navidez nedolžno, z izmenjavo sporočil, spoznavanjem preko aplikacije, s pogovorom. Po nekaj stikih pa neznanec izkoristi informacije, ki jih je o sebi dala žrtev, in jo pripravi do tega, da mu pošlje svojo golo fotografijo ali da se sleče, v skrajnih primerih celo samozadovoljuje pred kamero.

Neznanec to snema in izkoristi za izsiljevanje. "Varujte svojo zasebnost in nikoli ne delite svoje intime ali podatkov preko družbenih omrežij ali računalniških oziroma telefonskih aplikacij," poudarjajo na PU Kranj.

Policija je namreč prijela že več prijav izsiljevanja prek spleta in družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Oškodovanci so najpogosteje mladoletne osebe, tako fantje kot dekleta, nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih.

Od žrtve storilci zahtevajo še več podobnih spolnih aktivnosti ali nove, še intimnejše fotografije, ali pa zahtevajo denar - od 300 do 1.500 evrov.

Prekinite komunikacijo z izsiljevalcem

Policija in nacionalni center za kibernetsko varnost SI-CERT žrtvam svetujeta, naj storilcem ne nakazujejo denarja in naj s storilcem prekinejo vsakršno komunikacijo in jih blokirajo. "Samo tako lahko prekinete začarani krog izsiljevanja. Izsiljevalcem ne smete dati vedeti, da ste v stiski, ker bodo to samo izkoristili v svoj prid. Ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, od vas bodo zahtevali čedalje večje zneske z raznimi izgovori," opozarjajo.

V primeru, da so sporne vsebine vseeno objavljene, pa se lahko žrtve obrnejo na SI-CERT na elektronski naslov cert@cert.si, kjer jim bodo pomagali pri odstranjevanju teh vsebin. Žrtev teh dejanj ne obsojajte, ampak jim prisluhnite in pomagajte. "Če ste žrtev izsiljevanja, tega ne zadržujte v sebi, ampak takoj poiščite pomoč staršev, skrbnikov, sorodnikov, prijateljev in pedagogov," predlagajo in dodajajo, da naj se to prijavi tudi najbližji policijski postaji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta