Se zavedate, kje vse puščate svoj digitalni odtis? Tako lahko izboljšate svoj digitalni ugled

M. S.
10.08.2021 10:19
Vsakič, ko objavite nekaj na spletu, delite vsebino ali celo, ko spletno mesto zbira vaše podatke z namestitvijo piškotkov na vašo napravo, ustvarite digitalno sled. Te ni mogoče izbrisati, je pa mogoče dokaj preprosto skrbeti za svoj digitalni odtis.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vaša spletna identiteta lahko vpliva na različne vidike vašega življenja. Na primer, delodajalci, šole, fakultete in uslužbenci organov pregona lahko vaš digitalni odtis uporabijo kot osnovo za oceno značaja.
Profimedia

Poletje, sploh, če ste na kakšni peščei plaži, je odličen čas za predstavo, kak odtis za seboj puščamo v digitalnem okolju. Odtisi stopal, ki jih pustite za seboj, ko hodite po plaži - vsak korak, ki ga naredite, pusti vtis na peščeni površini, ki drugi osebi omogoči, da vidi sledi vaše dejavnosti, in jim omogoči, da sledijo vaši poti. Da, tako enostavno je, a hkrati tako resnično.

Vsakič, ko objavite nekaj na spletu, delite vsebino ali celo, ko spletno mesto zbira vaše podatke z namestitvijo piškotkov na vašo napravo, ustvarite digitalno sled. To vključuje vaš IP naslov, podatke za prijavo in druge osebne podatke, ki jih razkrijete na spletu. Podatki, ki so objavljeni o vas, se prav tako dodajo na vašo podatkovno sled.

Vaš "digitalni odtis" vključuje vse sledi vaše spletne dejavnosti, vključno z vašimi komentarji na novice, objavami v družabnih medijih in zapisi o vaših spletnih nakupih. Ko poznate meje svojega digitalnega odtisa in ukrepate, da ga omejite, lahko pomagate zaščititi svojo identiteto in svoj ugled.

Kajti za razliko od odtisa na plaži, ki bo sčasoma izginil, internet - in sploh kateri koli elektronski "dogodek" - ne deluje enako. Varno je domnevati, da je vse, kar počnete ali objavljate na spletu, tam za stalno in ne bo preprosto izginilo.Podatki, ki jih delite na spletu, se lahko uporabijo za ustvarjanje slike o vas kot osebi ter vaših dejavnostih in interesih. Pomembno je razmisliti, kdo lahko vidi te podatke, in zapomnite si, da tudi če imate stroge nastavitve zasebnosti, lahko drugi kopirajo vsebino in jo posredujejo širšemu svetu.

Skratka, splača se premisliti, preden kakršne koli informacije pošljete na splet. Zavedajte se, da ko nekaj objavite na spletu, izgubite nadzor nad to vsebino - kdorkoli jo lahko kopira, deli in ta vsebina lahko hitro pritegne neželeno pozornost.

Kaj lahko vaš digitalni odtis pove o vas

Dobro je imeti pozitiven digitalni odtis. Ti podatki so vaša digitalna identiteta in se lahko pojavijo, ko nekdo išče vaše ime na spletu. Vaša spletna identiteta lahko vpliva na različne vidike vašega življenja. Na primer, delodajalci, šole, fakultete in uslužbenci organov pregona lahko vaš digitalni odtis uporabijo kot osnovo za oceno značaja.

Digitalne odtise lahko razdelimo v dve široki kategoriji - aktivni in pasivni odtis -, kar je odvisno od načina pridobivanja vaših podatkov.

Aktivni digitalni odtisi

Aktivni digitalni odtis sestavljajo podatki, ki jih pustite, ko se namerno odločite po internetu. Na primer, objave na vaših kanalih v družabnih medijih so oblika aktivnega odtisa. Ko ste prijavljeni na spletno mesto za upravljanje projektov ali podobno spletno mesto, so spremembe, ki jih naredite povezane z vašim prijavnim imenom, tudi del vašega aktivnega odtisa.

Tukaj je nekaj primerov aktivnih digitalnih odtisov:

Pasivni digitalni odtisi

Pasivni digitalni odtisi so tisti, ki jih pustite za seboj, ne da bi to nameravali ali, v nekaterih primerih, ne da bi se tega zavedali.

Na primer, spletna mesta, ki zbirajo podatke o tem, kolikokrat ste nedavno obiskali, pasivno prispevajo k vašemu digitalnemu odtisu. To je zato, ker se jim ne odločite dati teh podatkov. Zbirajo jih, ko se naprava na vašem naslovu IP poveže z njihovo spletno stranjo. To je skrit proces in morda se sploh ne zavedate, da se dogaja.

Tu so trije primeri pasivnih digitalnih odtisov:

Aktivne in pasivne odtise je mogoče spremljati in opazovati na več načinov in iz več virov.

Večina ljudi ustvari digitalni odtis, ko uporablja spletne storitve. Aktivno lahko objavijo svoje podatke z izmenjavo - na primer objavijo osebne podatke ali slike s počitnic, svojih interesih ali podatke oziroma fotografije z dogodka. In lahko pasivno - pogosto celo nenamerno - prispevajo metapodatke k storitvam, ki jih uporabljajo. To lahko vključuje naslov IP njihove naprave, vedenje brskanja in "zvestobo" kateri koli storitvi, ki sledi posameznim ali anonimiziranim uporabniškim podatkom.

Najpogostejše oblike tveganja, o katerih so uporabniki glede posameznih digitalnih odtisov poročali Netsafeu, novozelandski neprofitni organizaciji za varnost na spletu, so:

Kdaj ste nazadnje v spletni iskalnik vpisali svoje ime?

Za začetek vpišite v spletni iskalnik (na primer Google) svoje ime in poglejte, kaj se bo pojavilo. Odstranjevanje vsebine je lahko težavno, zato je najbolje, da dobro premislite, kaj objavljate ali pošiljate po spletu.

Pomislite, kdo bi lahko videl vsebino, še posebej, če je ta vsebina v skupni rabi izven predvidene publike - družina, prijatelji, vrstniki ali potencialni delodajalci. Uporabite nastavitve zasebnosti na običajnih platformah.

To so koraki za zaščito vašega digitalnega odtisa

Veliko lahko za zaščito svojega digitalnega odtisa uporabniki, ki brskate po spletu, storite sami. Med številnimi koraki smo izbrali nekaj preprostih, a vendarle ključnih.

Vnesite svoje ime v več iskalnikov

Za iskanje imena in priimka uporabite več iskalnikov. Če ste nedavno spremenili ime, poiščite svoje prejšnje ime in trenutno. Poskusite tudi s pogostimi napačnimi črkovanji.

Preglejte prvi dve strani rezultatov. So pozitivni? Ali vas prikazujejo v dobri luči in na ugleden način? Če se pojavi kaj, kar vam ni všeč, prosite skrbnika spletnega mesta, da informacijo odstrani.

Nastavitev Google Opozorila je eden od načinov, kako paziti na svoje ime. Vsakič, ko je  vaše ime nekje omenjeno, boste prejeli obvestilo. Če imate skupno ime, bo vašemu iskanju morda pomagalo priložiti ključne besede, na primer vašo lokacijo ali dejavnosti, ki lahko povežejo vaše ime z Googlovim Opozorilom.

Digitalne sledi v povezanem svetu ni mogoče povsem zabrisati za seboj, je pa mogoče skrbeti za svojo pozitivno digitalno podobo.
Canstockphoto

Nepremičninska spletna mesta imajo lahko več informacij o vas, kot bi jih želeli razkriti. Osebni podatki, kot so vaša telefonska številka, naslov in starost, se ponavadi prikažejo. Stopite v stik s spletnimi mesti in odstranite te podatke.

Še enkrat preverite nastavitve zasebnosti, vendar jim ne zaupajte

Nastavitve zasebnosti v družbenih omrežjih omogočajo nadzor nad tem, kdo vidi vaše objave v vaših tokovih v družabnih medijih. Preživite nekaj časa, da spoznate te nastavitve, da jih boste lahko v celoti uporabili.

Facebook vam na primer omogoča, da objave ne omejujete samo na prijatelje, ampak tudi pripravite prilagojene sezname ljudi, ki si lahko ogledajo določene objave. Vendar ne predvidevajte, da vas bodo nastavitve zasebnosti zaščitile kjer koli, razen na spletnem mestu družbenih medijev, ki jih uporablja.

Ustvarite močna, nepozabna gesla

Kadar koli potrebujete geslo, ustvarite geslo, ki uporablja kombinacijo najmanj desetih številk, simbolov ter velikih in malih črk. Izogibajte se uporabi običajnih besed, saj lahko orodja za razbijanje gesel uporabijo vsako besedo v slovarju za dostop do vašega gesla. Nastavite si geslo, ki si ga boste lažje zapomnili, vendar bi ga kdo drug težko uganil. Izogibajte se najbolj priljubljenim izbiram, kot so rojstni dnevi in ​​obletnice, ali imenu zakonca, otrok ali hišnih ljubljenčkov.

Če si je težko zapomniti edinstvena gesla za različna spletna mesta, potem vam upravitelj gesel lahko pride prav. Upravitelj gesel ustvari edinstvena in zapletena gesla za vsa vaša najljubša spletna mesta. Danes že tudi večina spletnih brskalnikov in pametnih naprav ne le predlaga, ampak tudi shranjuje gesla ter jih sinhronizira med različnimi napravami.

Posodobite vso svojo programsko opremo

Številni programi virusov in zlonamerne programske opreme so posebej zasnovani za izkoriščanje vašega digitalnega odtisa in se nenehno posodabljajo. Za zaščito se prepričajte, da so protivirusna in druga programska oprema posodobljene. Starejša programska oprema je lahko bolj ranljiva za napade hekerjev.

Zastarela programska oprema bi lahko imela veliko digitalnih odtisov. Brez najnovejših posodobitev bi lahko kibernetski kriminalci dobili dostop do teh informacij.

Preglejte način uporabe mobilnega telefona

V mobilni napravi nastavite geslo ali vzorec zaklepanja. Tako drugi ljudje ne morejo dostopati do vaše naprave, če jo pomotoma izgubite ali zamenjate. Občasno preglejte aplikacije v telefonu ali tabličnem računalniku. Kakšne so njihove nastavitve zasebnosti ali izmenjave informacij? Če aplikacije ne uporabljate več, jo izbrišite.

Ko nameščate aplikacijo, preberite drobni tisk. Mnoge aplikacije razkrivajo, kakšne podatke zbirajo in za kaj se lahko uporabljajo. Te aplikacije lahko pridobivajo osebne podatke, kot so vaša e-pošta, lokacija in spletne dejavnosti.

Skrbite za svoj ugled s svojim vedenjem

Poskrbite za svoj pozitivni, profesionalen digitalen odtis, tako da objavite le tiste stvari, ki prispevajo k vaši podobi, za katere želite, da jih vidijo vaši šefi, banke ali profesorji. Preskočite negativne tvite, odstranite oznako z vprašljivih fotografij na Facebooku in kritične komentarje zadržite zase. Bodite proaktivni in namesto tega razmislite o ustvarjanju pozitivnega ugleda tako, da odprete blog ali spletno mesto, ki prikazuje vaše delo ali hobi, ki ga navdušujete.

Upoštevajte, da lahko delodajalci, fakultete in drugi poiščejo vašo spletno identiteto za dostop do vašega digitalnega ugleda. Ohranjanje čiste prisotnosti na spletu vam lahko pomaga v prihodnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.